"Відновлення пам’яті": в "Ізоляції" відкриється виставка, присвячена переселенцям

— 12 січня 2016, 13:23

Анексія Криму та військові дії на сході України змусили місцевих мешканців залишити не лише свої домівки, а й місця їхнього народження та родинної пам'яті.

"Збираючи похапцем гроші та документи, переселенці залишали бабусині фотоальбоми, мамині прикраси та свого першого целулоїдного пупса — всі ті дрібниці, які фіксують рух людини в часі, — йдеться в анотації до виставки. — Це те, що не забирають: ці речі не допомагають облаштуватися на новому місці, не роблять нове життя кращим чи успішнішим. Довгі роки люди мимохідь накопичували мовчазні свідоцтва свого існування, а в критичний момент залишили їх як непотріб, тим самим фактично позбавивши себе матеріальної пам'яті".

На переконання кураторів експозиції Лії та Андрія Достлєвих, мистецтво може допомогти описати та проаналізувати ці травматичні події.

"Кожен із учасників проекту говорить про досвід втрати від першої особи, як безпосередній учасник травматичної події, за допомогою доступного художнього інструментарію аналізуючи можливість реконструкції своїх реліквій", — пояснюють ідею експозиції "Відновлення пам'яті" куратори.

Участь у виставці візьмуть художники зі сходу України та Криму, рідні міста яких нині перебувають під окупацією: Олена Булигіна (Стаханов, Луганська обл.), Андрій Достлєв (Брянка, Луганська обл.), Лія Достлєва (Донецьк), Катерина Єрмолаєва (Донецьк), Сергій Захаров (Донецьк), Еміне Зіятдінова (Крим), Віктор Корвік (Донецьк), Марія Куліковська (Керч), Юлія Полуніна-Бут (Сімферополь), Маріна Фролова (Севастополь) та арт-група Krolikowski Art (Донецьк, Севастополь).

Виставка "Відновлення пам'яті" відкриється 4 лютого о 18:00 у виставковому просторі "Ізоляції" (Київ, вул. Набережно-Лугова, 8, 2 поверх) і триватиме до 4 березня.

Нагадаємо, що в січні Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила про 1 014 583 зареєстрованих вимушених переселенців із зони проведення антитерористичної операції та анексованого Росією Криму.

Реклама:

Головне сьогодні