6 українських фільмів на "Берлінале-2016"

— 12 лютого 2016, 13:24

Упродовж його 10 днів журі, критики та глядачі зможуть побачити шість українських фільмів.

"Без тебе" (Sensiz), режисер Наріман Алієв

Короткометражний ігровий фільм Алієва буде показано в конкурсній програмі GENERATION 14 plus, яка присвячена дітям і молоді.

Головні ролі у стрічці, яка розповідає про кримськотатарську сім’ю, виконали рідні режисера.

"Це дуже інтимна та особиста історія, яку було б дуже важко відтворити з чужими мені людьми, адже фільм присвячений моєму рідному брату Ерфану Селімову", — розповідає Наріман Алієв.

Покази фільму відбудуться в рамках "Берлінале" 15, 17, 18, 20 і 21 лютого.

"Гетьман", режисер Валерій Ямбурський

Історичну драму про одного з найвідоміших і найсуперечливіших українських гетьманів буде презентовано 12 лютого на Європейському кіноринку.

Сюжет стрічки починається з 1647 року і знайомить глядача з періодом повстання українських козаків проти польської шляхти. Насправді повстання є другорядною сюжетною лінією, адже на першому місці у фільмі — трагічна любов Богдана Хмельницького до молодої польки Гелени.

Фільм знімали 2014 року у Львівській і Київській областях. Через анексію Криму зйомки, які мали відбутися у кримському Бахчисараї, були скасовані.

"Маріуполіс" (Mariupolis), режисер Мантас Кведаравічюс

Документальний фільм литовського режисера, над виробництвом якого працювали Україна, Литва, Німеччина і Франція, буде показано у паралельній програмі "Берлінале" PANORAMA Dokumente 14, 15, 16 та 20 лютого.

Кадр із фільму "Маріуполіс". Фото: kinoukraine.com

Фільм, відзнятий у Маріуполі протягом весни-осені 2015 року, розповідає про "мир під час війни і про людей, які, незважаючи на події довкола них, живуть надією на зміни".

"Танк", режисер Максим Ксьонда

Незавершений фільм українського режисера буде представлено 14 і 16 лютого на ринку ко-продукції талантів (Co-Production Market — Talent Project Market).

Героєм фільму є підліток із неблагонадійної родини, який знайшов німецький танк часів Другої світової війни і, зрозумівши, скільки може коштувати така знахідка, вирішує його продати.

"Голубе плаття", режисер Ігор Мінаєв

Світова прем’єра драми відбудеться на фестивалі в рамках Берлінського тижня критики. Фільм, знятий у ко-продукції із Францією, є оглядом власної творчості Ігоря Мінаєва часів радянської цензури.

Режисер Ігор Мінаєв

До стрічки ввійшли три короткометражні роботи режисера 1970-х і 1980-х років.

"Одинадцятий", режисер Дзиґа Вертов

Показ німої стрічки всесвітньовідомого режисера у музичному супроводі українського композитора Антона Байбакова стане заключним заходом Українського національного стенду на "Берлінале".

Кадр із фільму "Одинадцятий" Дзиґи Вертова

"Одинадцятий" (1928) – це перша із трьох авангардистських стрічок, знятих Дзиґою Вертовим та його братом, оператором Михаїлом Кауфманом, в Україні на базі Київської кіностудії ВУФКУ.

Фільм присвячений успіхам першої п’ятирічки на Донбасі й оповідає про прискорену промислову модернізацію сходу України, що спричинила перетворення аграрної країни на індустріальну.

Стрічку Дзиґи Вертова було відреставровано 2012 року Національним центром Олександра Довженка

В Національному центрі Довженка, який займався реставрацією фільму, пояснюють: цією стрічкою вони хочуть привернути увагу до минулого та майбутнього Донбасу, регіону, чий індустріальний потенціал було знищено впродовж двох років війни та прихованої російської окупації.

Музичний кіноперформанс "Коло Дзиґи. Одинадцятий" відбудеться в рамках українського прийому, який організовують у Берліні Центр Довженка та Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського "Ініціатива заради майбутнього".

Показ відбудеться 20 лютого о 19.00 в артхаусному кінотеатрі Kino BABYLON.

Композитор Антон Байбаков

Організаторами Українського національного стенду Ukrainian Film Corner цього року виступили Державне агентство України з питань кіно та Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість".

Мета національного стенду, який діє на "Берлінале" вже дев’ятий рік поспіль, — просування українських фільмів за кордоном і налагодження зв’язків між українськими та світовими представниками кіноіндустрії.

Цього року стенд України розмістився у готелі "Марріотт".

"Берлінале" — один із найпрестижніших міжнародних кінофестивалів, який з 1951 року відбувається наприкінці зими у столиці Німеччини. Головною відзнакою фестивалю є статуетка "Золотого ведмедя".

1990 року "Срібним ведмедем" було нагороджено фільм Кіри Муратової "Астенічний синдром", а 2003 року — анімаційну стрічку Степана Коваля "Йшов трамвай № 9".

Минулого року "Срібного ведмедя" отримав український кінооператор Сергій Михальчук за роботу над фільмом Олексія Германа-молодшого "Під електричними хмарами".

66-й Берлінський міжнародний кінофестиваль триватиме до 21 лютого.

Цього року на "Берлінале" буде презентовано близько 400 фільмів з різних країн світу. Переможців оголосять 20 лютого.

Реклама:

Головне сьогодні