В "Ізоляції" відкривається виставка художників-переселенців

— 2 лютого 2016, 11:18

Анексія Криму та військові дії на сході змусили місцевих мешканців залишити не лише свої домівки, а й місця їхнього народження та родинної пам'яті.

Мета нової виставки в "Ізоляції", як розповідають її куратори — художники Лія та Андрій Достлєви, — описати та проаналізувати ці травматичні події за допомогою мистецьких проектів.

"Кожен із учасників виставки говорить про досвід втрати від першої особи, як безпосередній учасник травматичної події, за допомогою доступного художнього інструментарію аналізуючи можливість реконструкції своїх реліквій", — пояснюють ідею експозиції "Відновлення пам'яті" куратори.

Участь у виставці візьмуть художники зі сходу України та Криму, рідні міста яких нині перебувають під окупацією

Зокрема, художниці Лія Достлєва (Донецьк) та Юлія Полуніна-Бут (Сімферополь) представлять інсталяцію "Пляж", за допомогою якої спробують відтворити спільний простір щасливих спогадів українців про півострів.

Ще один проект на виставці — фотоколаж Андрія Достлєва "Окупація" — являтиме собою спробу відновити родинний фотоархів художника, який залишився в окупованому Донецьку.

Відеоінсталяція Віктора Корвіка "Аеропорт" запропонує глядачам потрапити у віртуальну реальність, створену на основі 3D-моделі нового терміналу Донецького аеропорту 2011 року.

За допомогою інсталяції "Дім" ще одна учасниця виставки — художниця із Криму Еміне Зіятдінова — дослідить "існування ідентичності кримських татар та колективну пам’ять в рамах складного політичного дискурсу, що склався після анексії Криму 2014 року".

Також свої проекти в рамках експозиції представлять Олена Булигіна (Стаханов, Луганська обл.), Катерина Єрмолаєва (Донецьк), Сергій Захаров (Донецьк), Марія Куліковська (Керч), Марина Фролова (Севастополь) та арт-група Krolikowski Art (Донецьк, Севастополь).

Виставка "Відновлення пам'яті" відкриється 4 лютого о 18:00 у виставковому просторі "Ізоляції" (Київ, вул. Набережно-Лугова, 8, 2 поверх) і триватиме до 4 березня.

Реклама:

Головне сьогодні