Без згадки про депортацію і в'язнів: українські фотографи про проект "Інший Крим"

— 21 березня 2016, 12:01

Його авторами є фото- та відеожурналісти міжнародних агенцій Magnum Photos, VII та Noor: американський фотограф Крістофер Морріс, італієць Франческо Зізола, російнин Георгій Пінхасов, його колега Юрій Козирєв, британська фотограф Олівія Артур та Пеп Бонет.

Арт-проект – це збірка фото- і відеоматеріалів про життя Криму, відзнятих переважно у 2014 році – вже після незаконної анексії Криму Росією. Сайт з'явився до другої річниці анексії.

На сайті проекту після короткої історичної довідки йдеться про те, що "більшість місцевого населення у травні 2014 року проголосувала за приєднання до Росії" та "розпочалася безпрецедентна інформаційна війна, у якій обидві сторони використовують напівправду, спотворення і пряму брехню при висвітленні подій в цій частині світу".

"Саме з цієї причини група відомих фотожурналістів з провідних документальних агентств об'єдналася, щоб зробити документальний фотопроект у Криму, який має на меті заново відкрити півострів і життя його людей поза ідеологічними бар'єрами", – так пояснили автори появу візуальних матеріалів.

Водночас українські фотографи вважають, що інформація у проекті подана односторонньо. Зокрема, у ньому не згадується депортація кримських татар у 1944 році, під час якої 200 тисяч були виселені насильницьким шляхом у Центральну Азію. Багато з цих людей загинули.

Скріншот з сайту проекту Another Crimea

"Особливо сумно не бачити жодної інформації про порушення прав людини, які тривають і нині, про політичних в'язнів та зникнення і репресії проти про-українських і кримськотатарських активістів. Олег Сенцов, український кінорежисер і активіст з Криму, отримав 20 років тюрми на суді, який можна описати як шоу Сталінської ери.

Українські і кримськотатарські активісти Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв, Олександр Костенко, Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджи, Алі Асанов і Таїр Смедляєв – всі вони незаконно утримуються у російський та кримських тюрмах", – додають Сивенький, Фурман та Власова у своєму зверненні до міжнародної спільноти на Facebook.

Вони також зазначають, що твердження проекту, ніби "обидві сторони використовують напівправду, спотворення і пряму брехню при висвітленні подій в цій частині світу", є неправильним.

"У той час, коли ми теж не завжди задоволені деякими повідомленнями про Україну і в західних, і в українських медіа, вважаємо надзвичайно складно порівнювати їхні помилки чи неповну інформацію з отруйною пропагандою із Кремля та російських державних ЗМІ".

Скріншот з сайту проекту Another Crimea

Українські фотографи також вказують, що не можна розділяти російські акції у Криму з діями цієї країни на Донбасі.

"Це найсерйозніший недогляд проекту "Інший Крим". Росія напала на Україну з півдня та сходу у 2014 році та досі активно підтримує місцевих сепаратистів. Окупація і війна тривають нині – з жахливими наслідками: 9187 загиблих та 21 тисяча поранених, у тому числі цивілного населення, за даними останнього звіту ООН, 3 березня 2016 року. Кількість переселенців з Криму і Донбасу досягла 650 тисяч осіб", – з такими даними звернулись до міжнародної спільноти українці, які нині працюють з провідними агенціями.

"Ми поважаємо внесок Олівії Артур, Пепа Бонета, Юрія Козирєва, Георгія Пінхасова, Крістофера Морріса та Франческо Зізоли, які у своїй роботі допомагають людям краще зрозуміти, у якому світі вони живуть. Зрозуміло, що ви, як група фотографів, намагалися показати іншу сторону історії Криму, однак нестача важливих фактів, на жаль, залишить тих, хто перегляне проект, зі спотвореним поглядом на історію і нещодавні події", заявили Сивенький, Фурман та Власова.

За даними видання Bird In Flight, замовниками проекту оголошені Noor Foundation і журнал "Русский репортер", але джерела його фінансування приховані.

Дехто з фотоспільноти пропонував заборонити авторам проекту в'їзд до України.

Реклама:

Головне сьогодні