Стосунки з минулим і життєві пріоритети: Docudays UA назвав фільми-переможці

— 1 квітня 2016, 00:53

Церемонія нагородження фільмів-переможців відбулася у столичному Будинку кіно, повідомляє прес-служба фестивалю.

Усі гості події тримали у руках жовті таблички, вимагаючи звільнити українського режисера і російського політв'язня Олега Сенцова.

У конкурсі DOCU/ЖИТТЯ головний приз "за величне та тонке зображення прихованого і клаустрофобного світу, сповненого пам’яттю та болем" отримала стрічка "Крісло твого батька" режисера Алекса Лора, Антоніо Тібальді (Італія-США-Іспанія).

Особливу відзнаку конкурсу одержав фільм про революцію і самоорганізацію "VARTA 1, Львів, Україна" українського режисера Юрія Грицини.

Спеціальну відзнаку DOCU/Коротко одержала російська стрічка "Саламанка". Фото з Facebook Docudays UA

Нагороду вручили "за людяність, вміння відстоювати свої права, не зважаючи на зовнішні та внутрішні перешкоди, всупереч фізичному болю і несприйняттю оточення".Головний приз конкурсу DOCU/ПРАВО отримала стрічка "Звіть мене Маріанною" режисерки Кароліни Бєлявської (Польща).

Почесний диплом DOCU/ПРАВО отримав фільм "Цензуровані голоси" режисерки Мор Луші (Ізраїль-Німеччина).

Журі відзначило стрічку "за важливу історичну та архівну роботу, роздуми над складними питаннями через сумніви солдатів, які оголюють потворне обличчя війни".

Також почесний диплом DOCU/ПРАВО отримав фільм "Серед вірян" Гемаля Тріведі та Могаммеда Алі Накві (США-Пакистан).

Фільм відзначили за відображення складних суперечностей всередині мусульманського світу і здатності громадянського суспільства чинити спротив безвихідному колу насильства.

Нагорода від студентського журі Юрію Шилову за фільм "Панорама". Фото з Facebook Docudays UA

Приз DOCU/КОРОТКО отримав фільм "Кінець світу" режисерки Моніки Павлючук (Польща).

Спеціальну відзнаку DOCU/КОРОТКО отримала стрічка "Саламанка" режисерів Руслана Фєдотова та Аляксандри Кулак (Росія).

Першу в історії Docudays UA нагороду DOCU/УКРАЇНА здобув фільм "Люди, які прийшли до влади" Олексія Радинського та Томаша Рафа.

Особлива відзнака DOCU/УКРАЇНА – Reve ta stohne on tour режисерки Надії Парфан (Польща-Україна).

"Солодко-гірка, трагікомічна та універсальна історія про мистецьку боротьбу та дружбу стала емоційним улюбленцем журі. Фільм показує дивовижну симпатію двох героїв та створює атмосферу щиро і органічно", — повідомив оргкомітет фестивалю.

Приз студентського журі отримала картина "Панорама" українця Юрія Шилова "за процвітання кіномистецтва".

Акція на підтримку Олега Сенцова. Фото з Facebook Docudays UA

Приз "Імені Андрія Матросова" організатори Docudays UA вручили стрічці про обстріл Маріуполя"Десять секунд" українки Юлії Гонтарук. Роботу нагородили за "створення переконливого відчуття хиткості та вразливості життя".

Приз глядацьких симпатій опинився у канадських режисерів Рея Клонскі та Марка Леймі. Глядачам Docudays UA найбільше сподобалась їхня робота "Девід і я".

Кадр із фільму "Девід і я". Фото docudays.org.ua

Під час церемонії закриття також оголосили результати всеукраїнського конкурсу "The Guardian прямує в Україну", у якому змагалося шість проектів документальних фільмів.

Грант у 5000 фунтів від британського видання The Guardian отримав проект "Матч її життя" Аліси Коваленко.

Свого фаворита також обрали Docudays UA та Британська Рада в Україні. Docudays UA вручив 3000 фунтів Семенову Мозговому "Історія зимового саду". Британська Рада вручила грант (3000 фунтів) проектові "Ленінопад" і Світлані Шимко.

Реклама:

Головне сьогодні