Довгоочікувана "Гра престолів": що відомо про шостий сезон

— 24 квітня 2016, 14:30

За київським часом реліз відбудеться дещо пізніше – десь о п’ятій ранку 25 квітня.

Схоже на те, що ми дізнаємось, чи вдалося вижити Джону Сноу.

Щоби пригадати останні події серіалу та натякнути, що очікує нас попереду, автори видання Independent зібрали докупи усі факти, здогадки, передбачення, які ширилися мережею останніми місяцями.

Час дізнатися, коли зима настане.

Що ми бачили досі?

Компанія HBO була настільки доброю до глядачів, що випустила кілька тізерів з першого епізоду нового сезону.

Перший із них показує, як Санса Старк і Теон тікають з Вінтерфела, саме після того, як зістрибнули зі стіни замку в останньому епізоді 5-го сезону.

Другий трейлер присвячений братові та сестрі, за сумісництвом – коханцям, Серсеї та Джеймі Ланністерам, котрі оплакують свою дочку Мірцеллу.

Мати драконів Дейнеріс, яку грає Емілія Кларкс, прямує під наглядом орди дотракійців – ті взяли її у полон.

Назви перших трьох епізодів

Поки що офіційно відома лише одна назва першого епізоду – "Червона жінка" (так у серіалі називають чаклунку Мелісандру, яка служить Володареві вогню). За деякими даними, другий епізод називатиметься "Домівка", третій – "Клятвопорушник".

На жаль, назва "Домівка" надто загальна і може означати що завгодно. Вінтерфел для будь-кого з дітей Старків. Скеля Кастерлі для Ланністерів. Можливо, Бран врешті знайшов того, хто кликав його на Північ. Чи навіть Дейнеріс знайде дім з-поміж дотракійців.

З іншого боку, "Клятвопорушник" чи радше "Клятвопорушниця" – це точно про Бріенну Тарт. Кілька сезонів тому вона заприсяглася захистити дітей Старків, та й ім’я її меча таке саме.

Могутня лицарка Брієнна Тарт. Фото HBO

Чи порушить вона клятву, дану загиблій матері роду Кетлін Старк? Чи пов’язано це якимось чином із її подорожжю на Тихий острів (місце, де, за чутками, також перебуває розбійник Пес)?

Чи помер Джон Сноу?

Оскільки ви читаєте цей матеріал, ви точно дивилися попередні 5 сезонів і знаєте, що Джона Сноу поранили у спину його колеги по братству вартових Стіни.

Це знаменита сцена, яку обговорювали найжвавіше з усіх епізодів на ТВ останнім часом. Варто зазначити, що тема породила багато спекуляцій.

За словами актора Кіта Харрінгтона, котрий грає Сноу, його герой точно мертвий. Він розповідає лише про те, як грає тіло у наступних серіях, і трейлер його слова підтверджує.

Однак наприкінці кліпу є момент, де сер Давос та вовк Привид захищають тіло Старка. Лайам Каннінгем, котрий грає Давоса – цибулевого лицаря – назвав цю мить підказкою. То навіщо йому захищати абсолютно мертве тіло?

[L]

Усі очікують, що Джона Сноу поверне до життя Мелісандра – ми ж бачили, як інші червоні жреці повертали людей до життя у минулому. Каннінгем розповів, що Червона жінка та його герой працюватимуть у шостому сезоні пліч-о-пліч: у обох більше немає Станніса, і обидва вважають Сноу важливим.

Якщо фани заперечуватимуть: "Творці серіалу також назвали Сноу мертвим!", є одна особливість: Білі ходоки теж технічно мертві, але й досі пересуваються. Існує ймовірність, що Джон вселиться до тіла свого відданого вовка – так само, як це може робити його напівкровний брат Бран із роду Старків.

Джон Сноу власною персоною. Ще живий. Фото HBO

Тим часом, виконавиця ролі чаклунки Мелісандри Керіс ван Хаутен майже вбила наші надії на воскресіння Сноу: "Я боюся, що розчарую багато людей. Чому стільки уваги прикуто до моєї героїні? Я розумію, що відважний хлопець Сноу – це те добро, якого бракує цьому шаленому світові. Я, моя мати і сестра теж дуже хочемо, щоб він повернувся. Але Меліссандра ніколи нікого не повертала до життя. Чому це маю бути я?"

До речі, про Брана. Він повернувся!

У цьому сезоні Бран матиме вагому роль. Востаннє ми бачили його, коли він подорожував з Ходором та Меейрою на північ від Стіни, керуючись видіннями Триокого Ворона, якого тепер грає Макс Фон Сайдоу.

У трейлері ми вже помітили хлопчину поряд із Королем ночі Білим ходоком, котрий має на голові терновий вінець – і цей кадр дещо нагадує сон чи видіння.

Однак на іншому фото з серіалу ми бачимо, що поряд із Браном стоїть Триокий Ворон, цього разу набагато більше схожий на людину.

Бран і Триокий Ворон у подобі людини. Фото HBO

Чи означає це, що хлопець зможе знову ходити?

На відміну від інших героїв цієї історії, Бранові ще треба наздогнати свій прототип із книги Джорджа Мартіна. Історії решти вже давно вийшли за межі написаного письменником.

Чи будуть у шостому сезоні спойлери книжки "Пісня льоду й полум’я"?

Творці серіалу стверджують, що ні. В інтерв’ю режисер Девід Беніофф сказав: "Люди запитують, чи матиме серіал спойлери до книги – це не правда. Багато з того, що робимо ми, відрізняється від книжки. Звісно, певні ключові елементи будуть однаковими, але ми не маємо намірів говорити про них – думаю, Джордж (автор твору, Джардж Мартін) також".

Іншими словами – так, серіал зруйнує інтригу основних подій та поворотів долі наступної частини історії під назвою "Вітри зими", бо письменник вже навіть розповів режисерам, хто є матір’ю Джона Сноу.

Автор шаленого світу "Гри престолів" – книжки "Пісня льоду й полум'я" Джордж Р.Р. Мартін. Фото HBO

Чи дізнаємося ми, хто є матір’ю Джона Сноу?

Дехто думає, що оскільки Джон Сноу не є сином Неда Старка, він може бути нащадком сестри Неда Ліанни Старк і Рутгара Таргарієна, тож це робить його родичем матері драконів Дейнеріс Таргарієн чи Кхалісі.

Відомо також, що "Башта радості" зі сценою між Ліанною та Недом, описаною у книзі, також з’явиться у шостому сезоні. Актора Ісаака Хемпстед-Райта помітили на локації, і розповідають, що він у черговому видінні побачить, як Ліанна передає братові Неду Старку свою дитину – тобто малого Джона Сноу.

Хто не повернеться до серіалу?

Станніс. Не зважаючи на те, що ми не бачили його смерть від рук Брієнни Тарт, актор Стівен Ділейні занадто часто говорив про свою роль у минулому часі. Книжка теж говорить про те, що невизнаний король помер.

Невизнаний король Станніс до нас не повернеться. Фото HBO

Серсея проти Оленни Тірелл: битва триває

Тепер не про Старків. Ці дві сильні жінки воюватимуть за сфери впливу: бабуся Тірелл буде трохи дратуватися через те, що її онука Мергері і онук Лорас опинилися у в’язниці через матір короля і жорстоку білявку з роду Ланністерів – Серсею.

Ми також бачили Серсею, яка має захистити себе від войовничих вірян – ті змусили її крокувати голою по місту у минулому сезоні.

Дві жінки – войовниці. Фото HBO

На стороні матері короля лишився Гора – тепер у броні та, як завжди, з пурпуровим обличчям.

Серсея та Джеймі: моторошніше, ніж будь-коли

Акторка Лена Хіді, яка грає Серсею, розповіла, що стосунки цієї надто незвичної пари стануть "дивнішими, ніж будь-коли. Вони соковиті, але до біса дивні".

Серсея та Джеймі Ланністери – родичі і коханці. Знову разом. Фото HBO

Виконавиця ролі також додала, що її героїні нічого втрачати, тож вона має одержати усе можливе з тієї жахливої ситуації, в якій вона опинилася. Згадаймо, жінка вже втратила і сина, і дочку. Ну і батька також.

Хто помре цього разу?

Усі. Хоча, можливо, й не зовсім усі. Був трейлер, який демонстрував глядачам Залу мерців, де були голови більшості персонажів. Окрім цього, творці серіалу вже назвали майбутній сезон найкривавішим за усю історію.

Єдине, що ми знаємо – Санса Старк має дожити до кінця. В останньому інтерв’ю на червоній доріжці вона розповіла, що прочитала сценарій і знайшла свою героїню у безпеці.

Чи завагітніє Санса?

Завдяки деяким фото від HBO, багато фанів переконані, що дівчина вагітна. Що гірше – вона може носити дитину напівкровного маніяка Рамсі.

Однак трейлер стверджує, що Теон рятує Сансу, і вони тікають разом із Вінтерфела. Навряд чи їм вдасться далеко втекти, але тут на допомогу має прийти могутня лицарка Брієнна Тартт.

Санса Старк. Вагітна? Фото HBO
Реклама:

Головне сьогодні