У "Херсонесі" кажуть, що музей треба захищати від руйнування через потік людей

— 27 квітня 2016, 11:07

Тепер співробітники музею намагаються врятувати пам'ятку від руйнування, адже унікальний заповідний комплекс не був розрахований на такий потік туристів, повідомляє агентство Новости Крыма.

Нині музейники розробляють план антропогенного навантаження, щоб регулювати кількість гостей.

Про це розповіла нинішній директор історико-археологічного музею-заповідника "Херсонес Таврійський" Лариса Седикова.

"Від початку цього року вхід у Херсонес з ініціативи президента (президента РФ Путіна, — ред.) став безкоштовним. Безкоштовним є також екскурсійне обслуговування, тобто будь-хто може прийти і відвідати музей протягом годин його роботи. Кількість відвідувачів за перший квартал цього року, який не є найактивнішим періодом напливу туристів, збільшилася у чотири рази", — сказала Седикова.

Витрати музею-заповідника за умови безкоштовного входу компенсуються за рахунок благодійних внесків, додала директор.

Вона розповіла, що співробітники музею розробляють план антропогенного навантаження, який дозволить з'ясувати, скільки людей одночасно можуть перебувати на його території.

Зараз у Херсонесі намагаються контролювати кількість відвідувачів, попередньо записуючи їх на екскурсії, а влітку одночасне відвідування музею для великої кількості людей може бути обмежено.

На території заповідника "Херсонес Таврійський". Фото 5.ua

"Цей досвід використовується світовими музеями. Іноді, якщо наплив людей великий, доступ до музею обмежений, щоб уникнути надмірної кількості відвідувачів одночасно. Нам це навіть рекомендовано", — додала вчений секретар музею-заповідника Наталя Гинькут.

Окрім того, директор повідомила, що цього року купання на пляжах Херсонеса буде заборонено. Заборона діяла і раніше, зазначила вона, однак контролювати її було проблематично. У травні в Херсонесі працюватиме поліцейський пост.

Як стало відомо у лютому, Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури не визнала, що музей-заповідник "Херсонес Таврійський" перебуває під відповідальністю Росії.

На території заповідника "Херсонес Таврійський". Фото zn.ua

Заповідник "Херсонес Таврійський" – велика музейна та науково-дослідна установа. Її загальна площа становить близько 500 га. Основа національного заповідника – музей, експозиція якого відображає дві історичні епохи – античний Херсонес і середньовічний Херсон.

[L]

До складу заповідника входять давнє городище, ділянки унікальної сільської території міста, так звана хора, а також середньовічні фортеці Чембало і Каламіта.

Музейне зібрання нараховує близько 220 тис. предметів основного фонду та близько 20 тис. предметів науково-допоміжного фонду, які перебувають в сховищах музею.

У 2013 році об'єкт "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора" внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Однак після анексії Криму Україна втратила доступ до заповідника і не може впливати на його роботу.

Реклама:

Головне сьогодні