Тест

Джамала: хроніка перемоги

Спочатку в неї закохалася Україна, а тепер її відкрив для себе весь світ.

Незрівнянна Джамала почала шлях до міжнародного визнання відразу з тріумфу — перемоги на пісенному конкурсі "Євробачення-2016".

Аби задокументувати цей важливий для української та світової культури момент і не забути тих, хто допомагав Джамалі з піснею і шоу, а також про те, що написав про її перемогу Time та як оцінив її виступ Джастін Тімберлейк, УП.Культура підготувала детальну хроніку успіху співачки в Стокгольмі.

ПРОЛОГ

Уперше про Джамалу заговорили 2009 року після перемоги на конкурсі "Нова хвиля" в Юрмалі. Відтоді вона випустила три альбоми й один міні-альбом.

Найсвіжіша платівка "Подих" вийшла восени 2015 року, зібрала купу схвальних відгуків та стала "Альбомом року" в рейтингу музичного видання Comma.

На початку 2016 року співачка отримала чотири премії Yuna — у категоріях "Найкращий соло-артист", "Найкращий альбом", "Найкраща пісня" та "Найкращий дует". Дві останні — за пісню "Злива" разом із гуртом "Бумбокс" та Дмитром Шуровим (Pianoбой).

Завдяки голосуванню українських телеглядачів Джамала стала представницею України на "Євробаченні", обійшовши гурти The Hardkiss, "НеАнгели", SunSay, Pur:Pur та Brunettes Shoot Blondes.

У лютому 2016 року Джамала перемогла в національному відборі кокурсу "Євробачення"

ПІСНЯ

Джамала написала пісню "1944" ще до того, як вирішила брати участь у конкурсі. Композиція присвячена трагічній долі предків співачки, кримських татар, виселених із півострова радянськими військами 1944 року. Серед них була прабабуся Джамали, Назил-хан, яка й розповіла онуці цю історію.

"Тема цієї пісні близька багатьом людям у різних країнах світу, каже Джамала. — Багато які народи пережили свої жахливі трагедії — репресії, депортації і геноцид. На жаль, люди досі не навчилися мирному співіснуванню і толерантності. Для мене це дуже особиста пісня, і мені хотілося б, щоби меседж, закладений у ній, почуло якомога більше людей і в нашій країні, і за її межами".

Незважаючи на закиди щодо політичного контексту, комісія "Євробачення" схвалила пісню і допустила її до конкурсу.

КОМАНДА

Джамала є флагманом лейблу Enjoy Records, який і займається її просуванням та організацією концертів.

Також у портфоліо лейблу входять такі артисти, як Peter and the Wolves (сольний проект екс-гітариста "Океану Ельзи" Петра Чернявського), Pur:Pur, K.A.T.Y.A., Bahroma та Vivienne Mort. Саме на лейблі Enjoy Records прославився The Maneken і дебютувала ONUKA.

На всіх заходах у Стокгольмі Джамала з'являлася в одязі від українських дизайнерів. На фото: сукня від бренду Omelya

ОДЯГ

Образ для фінального виступу Джамали створив 22-річний Іван Фролов у рамках конкурсу журналу Vogue, в якому взяли участь дев’ять українських дизайнерів. Переможця обирала співачка разом із редакцією.

За словами Івана, працюючи над образом, він насамперед брав до уваги дизайн сцени цьогорічного "Євробачення".

Джамала в костюмі від Івана Фролова

ШОУ

Космічне дерево, що виростало від співу Джамали під час її номера, та інші елементи шоу створював та анімував Євген Пилинський, один із найбільш затребуваних українських моушн-дизайнерів.

Анімоване дерево під час виступу Джамали, зі слів співачки, символізувало життя і пам'ять

ПЕРШІ НАГОРОДИ

Паралельно з основним конкурсом на "Євробаченні" вручають дві додаткові нагороди — Eurostory Award за найкращий текст пісні, а також Marcel Bezencon Award за найкращий виступ на думку коментаторів.

2016 року обидві премії завоювала Джамала.

Першою нагородою Джамали на "Євробаченні-2016" стала Eurostory Awards за найкращий текст конкурсної пісні

СУТИЧКА З LIFENEWS

Окремим атракціоном стала спроба російського пропагандистського телеканалу LifeNews поспілкуватися із Джамалою.

PR-директор співачки Денис Козловський майстерно взяв удар на себе: "Конкретно з вашим каналом спільної мови ми не знайдемо ніколи".

ТИЖДЕНЬ У СТОКГОЛЬМІ: ВІДЕОЩОДЕННИК

Богдан Кутєпов із "Громадського телебачення" зняв сім документальних короткометражок про пригоди Джамали у шведській столиці.

Йому вдалося вловити настрої української команди протягом тижня.

РЕАКЦІЯ МЕДІА

За день до фіналу американський журнал TIME зробив матеріал про похмуру історію, що стоїть за піснею Джамали.

Ну, і, звісно ж, після перемоги про Джамалу написали майже всі впливові світові видання, серед яких BBC, CNN, The Guardian, The Telegraph, BuzzFeed.

Поп-співак Джастін Тімберлейк виступав на фіналі як спеціальний гість і також привітав співачку.

ВИСТУП У ФІНАЛІ

П’ЯТЬ ЦИТАТ ДЖАМАЛИ ІЗ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ

"Важко пояснити, що я відчуваю зараз. Я б воліла, аби з моєю бабусею не трапилось усіх тих жахіть 1944 року. Я б навіть воліла, аби цієї пісні ніколи не існувало".

"Готуючись до цього виступу, я слухала пісні із саундтреку до фільму "Список Шиндлера" і мріяла, щоби моя пісня мала таку ж силу".

"Дякую всім австралійцям, які проголосували за мене. Австралія виставила на змагання чудову, сильну пісню. Якби я сьогодні голосувала, то віддала б голос Австралії".

"Я працюю над новим альбомом, він вийде досить скоро, якраз сьогодні написала нову пісню We Are Together".

"Я впевнена, що, якщо співаєш про правду, це по-справжньому торкає людей. І я була права. Ти маєш вірити в те, над цим працюєш. Роби все чесно".

На першій після перемоги прес-конференції Джамала розповіла, що пісня "1944" для неї дуже особистісна, адже в її основі — історія її прабабусі Назил-хан

ЩО ДАЛІ?

У неділю в аеропорту "Бориспіль" переможницю зустрічали сотні українців. Були скандування "Дякую!" і "Джамала!", були прапори і сльози співачки, розчуленої таким прийомом.

Попереду концерти у Львові (21 травня, Event-Hall "КІНО") та Києві (24 травня, Палац "Україна"), фестивальне літо (Atlas Weekend, Zaxidfest), робота над новим альбомом та купа нових анонсів та сюрпризів.

НЕ ПОЛІТИКА?

І наостанок. Звісно, неможливо розділити "Євробачення" і політику. Людей і суддів не можна змусити голосувати виключно за музичні гармонії, не враховуючи історію та географію. У зв’язку з цим хочеться звернути увагу на два моменти.

Момент перший. За результатами голосування суддів, Україна та Росія не поставили одне одному жодних балів. Натомість українські глядачі віддали Росії 12 балів, а російські Україні — 10. Ця ситуація яскраво ілюструє, що, попри всі конфлікти, ми досі тісно пов’язані. Добре це чи погано — кожен вирішує для себе сам. Але це факт.

[L]Момент другий. Абстрагуючись від політичних контекстів, багато музичних журналістів з різних країн погоджуються, що "1944" — сильна пісня.

А за ті три хвилини, відведені учасникам для виступу на сцені, Джамала показала, що її талант значно вагоміший, ніж рамки пісенного конкурсу.

Тому для неї перемога на "Євробаченні" — це тільки початок. Вперед, Джамало!

Сергій Кейн, головний редактор журналу Comma