Ботанічний сад, Пирогів, ВДНГ? Музей тоталітаризму у Києві може відкритися наступного року

— 1 червня 2016, 15:06

Про рішення створити музей і можливі локації, які нині розглядаються, на прес-конференції повідомили заступник київського міського голови і секретар Київради Володимир Прокопів, арт-менеджер Володимир Кадигроб та історик Володимир В'ятрович.

Розташуватися комплекс може на території Музею народної архітектури та побуту у Пирогові, у парку Партизанської слави, в Ботанічному саду імені Фоміна, в парку Нивки чи на ВДНГ.

За словами секретаря Київради, експерти вважають, що найоптимальнішим місцем для комплексу буде Національний комплекс "Експоцентр України" (ВДНГ).

"У рамках закону про декомунізацію ми вирішили переходити від теорії до практики. Зараз ведемо жваві переговори щодо місця розташування. Розглядається кілька локацій, і в експертному середовищі вважають, що найкращою локацією могла би бути ВДНГ. Маємо тісні переговори з цією організацією. Не виключаю, що створення такого музею не суперечитиме концепції їхнього розвитку. Ні, то шукатимемо інше місце. Але музею бути", — заявив Прокопів.

Він уточнив, що музей повинен бути прибутковим і цікавим, а не забирати кошти з бюджету. Для цього у КМДА є плани завезти туди не лише київські радянські монументи, а й пам'ятники з інших міст.

Демонтований пам'ятник Леніну. Фото з Facebook Миколи Саганя

Концепцію музею розробляють Інститут національної пам'яті спільно з арт-менеджером Володимиром Кадигробом.

"Ми хочемо, щоб це була інституція, яка проводитиме постійні інсталяції, лекції, екскурсії і дослідницьку роботу", — повідомив Кадигроб.

Він розповів, що вже за місяць буде представлено попередню концепцію музею з візуалізацією, восени її планують винести на громадське обговорення, і за сприятливих умов відкриття парку може відбутися вже наступного року.

Тим часом усі вже демонтовані у Києві радянські пам'ятники зберігатимуть на території Державного музею авіації в Жулянах.

"Цей проект має об'єднати людей, які підтримують декомунізацію, адже пам'ятники приберуть з публічної території міста, людей, котрі проти знищення пам'ятників, бо їх буде збережено і задокументовано і зібрано в одному місці. Це місце може стати точкою притягнення туристів до міста", — повідомив Кадигроб.

Демонтований бюст Маркса у селі Кізлівка. Фото з Facebook Миколи Саганя

Він також пообіцяв, що фахівці-історики опишуть контекст створення пам'ятників та їхню історію, щоб відвідувачі відчули дух того часу.

Передбачається, що назву музею також винесуть на громадське обговорення.

За даними київської влади, у столиці було демонтовано 144 об'єкти: 104 пам'ятні дошки та 40 пам'ятників.

Частина пам'ятника Леніну у Дніпропетровську. Фото Niels Ackermann

"Залишився лише один — Миколі Щорсу. Він є об'єктом монументального мистецтва і знаходиться в Державному реєстрі нерухомих пам'яток, отже, на це потрібен дозвіл Міністерства культури", — повідомляє прес-служба Київради.

Як розповів секретар Київради, про демонтаж монумента "Батьківщина-Мати" не йдеться: демонтують лише серп і молот із щита. Технічну можливість нині вивчає інститут електрозварювання імені Патона.

Одним із перших музеїв комунізму у світі став парк Грутас у литовському містечку Друскінінкай. Музей просто неба відкрився у 2001 році і нині зберігає половину комуністичних монументів, демонтованих у Литві протягом 90-х років. Схожі музеї є також у Софії — Музей соціалістичного мистецтва та у Будапешті – "Будинок терору".

Реклама:

Головне сьогодні