Візуалізація музики: 10 нових українських кліпів

Візуалізація музики: 10 нових українських кліпів

Музичні відео відіграють майже таку саму важливу роль у промоції музикантів, як і музичні альбоми.

Утім, кон’юнктура змінюється, і тепер виконавці знімають відео радше для публікації на YouTube, ніж для ротації на музичних каналах. Це правило діє і для молодих музикантів альтернативного спрямування, і для поп-зірок.

УП.Культура вирішила зібрати 10 різнопланових і цікавих кліпів українських виконавців, презентованих протягом останніх трьох місяців.

PIANOБОЙ, “РОДИМКИ”

Над відео на україномовну пісню «Родимки» сольного проекту Дмитра Шурова працювала плеяда першокласних професіоналів із різних сфер шоу-бізнесу.

Образ іншопланетян розробляла дизайнерка Леся Патока. Над гримом працювала Джулія Мельник, яка пізніше перемогла в міжнародному конкурсі гримерів із мейкапом «білого ходока» із серіалу «Гра Престолів».

Постпродакшн до кліпу робила всесвітньовідома київська студія Radioaktive Films, яка до цього співпрацювала із Coldplay, Mumford & Sons, Hurts та Tame Impala. За гримом сховалися відомі українські актори Паша Лі та Олена Мітряєва.

CEPASA, ALWAYS BEAUTIFUL

Відео на пісню Always Beautiful із другого альбому Noises в команді музиканта-електронщика Cepasa характеризують як DYI, тобто саморобний. Для зйомок кліпу спеціально підбирали непрофесійних акторів – відповідно до заданих типажів.

При цьому ані картинка, ані сюжет кліпу не видають «аматорського» підходу до зйомок. Цікавий факт: у кліпі знявся ще один доволі відомий музикант Іван Денисенко, якого більше знають як Івана Блюза.

OY SOUND SYSTEM, DON’T BE SORRY

“ДахаБраха” – це всесвітнє культурне надбання, гурт, на який звернули увагу навіть в Україні (що до сьогодні, на жаль, у нас рідко трапляється).

Але мало хто знає, що в одного з його учасників, Марка Галаневича, є ще один музичний проект – OY Sound System, – у якому він грає зі своїм братом Тарасом. При цьому творчість гурту принципово відрізняється від “ДахаБрахи”.

Don’t Be Sorry став першим відео проекту. За словами Галаневича, аби його зняти, учасники гурту витратилися лише на пальне, щоб доїхати до місця зйомок. Режисером виступив сам Марко, а монтажером – брат Тарас.

Кліп вийшов доволі «пристойним», як кажуть учасники команди. Головне, що він багатьом відкрив сам факт існування OY Sound System.

THE DØLPH LUNDGREN, POLYPHONY

Ця відеоробота – для шанувальників київського андерграунду. Сам кліп є швидше фоновим відео для концертів, ніж повноцінним драматургічним твором. Цікавий факт – режисером та монтажером кліпу виступив київський бармен та фотограф Армен Парсаданов.

Естетика кліпу дуже нагадує відео, які довгий час створювали атмосферу київського бару «Гараж», відомого серед шанувальників нової української музики.

O.TORVALD, “#НАШІЛЮДИВСЮДИ”

Після виходу альбому «Ти Є», саундрпродюсером якого виступив фронтмен “Бумбоксу” Андрій Хливнюк, O.Torvald відкатали кілька турів Україною та отримали статус однієї з найкращих концертних команд країни.

І ось восени виходить новий альбом гурту Жені Галича, цього разу без участі Хливнюка.

“#нашілюдивсюди”став першим синглом та відео до майбутньої платівки. Порівняно із саундом «Ти Є» гурт принципово змінив звучання та почав набагато активніше використовувати елементи електронної музики.

ONUKA, OTHER FT. NAONI ORCHESTRA

ONUKA – один із головних дебютів на українській сцені останніх років. Музика Нати Жижченко із самого початку опиралася на українські народні інструменти в електронній обробці.

Новим відео ONUKA вирішила продемонструвати, як її музика може звучати на повну силу – з Національним академічним оркестром народних інструментів. На відео присутній і саундпродюсер та чоловік Нати – Євген Філатов, більш відомий як The Maneken.

ЛУНА, “ОН С ТОБОЮ НЕ…”

Крістіна Бардаш, вона ж ЛУНА, нещодавно розпочала кар’єру як сольна виконавиця. В її активі – дебютний альбом «Маг-ни-ты» та досвід чоловіка, продюсера Юрія Бардаша (відомого насамперед завдяки співпраці з Quest Pistols).

«Он с тобою не…» – типова робота для ЛУНА. З музичного боку це олдскульний поп, побудований на аналоговій електроніці. Саме відео було частково зняте на смартфон, частково на плівку і спеціально зроблене в низькій якості.

Цей кліп Крістіні допомогла зняти російська візажистка та зірка інстаграму Вікторія Коха.

THE ERISED, SPRING (LIVE)

Запис живого виконання пісні Spring було оприлюднено на підтримку дебютного повноформатного альбому Room 414 електронного проекту The Erised.

Окрім вокалістки Соні Сухорукової до гурту входять музиканти багатьох команд, зокрема Олександр Люлякін, барабанщик “Бумбоксу”.

Spring – лише одна з пісень повного лайв-запису, який було зроблено спеціально до випуску платівки. Щоправда, незадовго після виходу відео гурт залишив один із його засновників – електронний музикант Ніл Тарасов.

MAMARIKA, “МАМА РІКА”

Співачка Еріка змінила не тільки творчий псевдонім (тепер вона MamaRika), а й власний образ. Відео на пісню «Мама Ріка» стало дебютним в рамках її нового поп-проекту.

Робота викликала полярні відгуки глядачів, утім, це не завадило стати їй найпопулярнішою у цій підбірці: на сьогодні на YouTube кліп має більше 406 тисяч переглядів.

Цікавий факт, що на бек-вокалах у цій пісні співає Влад Каращук, фіналіст останнього сезону «Голосу країни».

ZAPASKA, VIKNA VID4YNYTY

Відео вийшло на підтримку другого лонгплею гурту Pomalu. Кліп знімали в Києві на Троєщині відразу два режисери – Ксенія Краснова та Анастасія Стирова.

Головною ідеєю відео, за словами учасників гурту, було показати кілька автентичних хлопчачих ігор, з якими сучасні діти здебільшого не знайомі. Через це кліп наповнено жорсткою, але ностальгічною естетикою.

Олексій Бондаренко, спеціально для УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні