У Стамбулі вирішуватимуть, чи може Софія Київська втратити захист ЮНЕСКО

— 8 липня 2016, 14:03

10 липня у Стамбулі має відбутися засідання організації, на якому обговорюватимуть це питання, повідомляє Gazeta.ua.

Причина побоювань — у незаконній забудові на вулиці Олеся Гончара, 17-23, тобто у житловому комплексі Fresco Sofia. Висота споруди не має перевищувати 27 метрів. Нині її висота становить 38 метрів.

"Забудова центральної частини міста має свою певну висотну стелю. І виходити за її межі — це означає порушувати, так звану "блакитну лінію", що негативно позначатиметься на видовому розкритті Софійського собору з боку Лівого берега Дніпра і навіть всередині кварталів міста", —розповів археолог Національного заповідника "Софія Київська" Тимур Бобровський.

7 липня відбулося засідання Київської міськради, де розглядали це питання. Голова тимчасової контрольної комісії Ольга Балицька, доповідаючи про стан забудови, наголосила, що якщо забудовник не погодиться знизити поверховість споруди, то втрутяться правоохоронні органи.

Раніше повідомлялося, що незаконне будівництво, яке загрожувало перебуванню Софії Київської у списку культурної спадщини ЮНЕСКО, нібито зупинено. Зараз відомо, що роботи знову тривають.

[L]У разі внесення Софії до чорного списку, згідно з правилами ЮНЕСКО, до реєстру всесвітньої спадщини не можна буде додати будь-які інші об'єкти, розташовані на території України.

Як повідомляє 8 липня Інтерфакс-Україна із посиланням на прес-службу Київради, там мають намір зобов'язати забудовника житлового комплексу Fresco Sofia по вул. Гончара, 17-23 в Шевченківському районі столиці знизити його поверховість, в іншому випадку депутати обіцяють розірвати договір оренди.

Про підготовку відповідного проекту рішення повідомила під час засідання Київради у четвер тимчасова контрольна комісія, яка опікується перевіркою законності цієї забудови.

За даними агентства, голова цієї комісії Ольга Балицька також повідомила, що прокуратура Києва у зв'язку із забудовою вже порушила кримінальне провадження і проводить розслідування.

Реклама:

Головне сьогодні