Вкрадену з львівського музею картину ледь не продали на онлайн-аукціоні

— 16 вересня 2016, 12:00

11 вересня учасник онлайн-аукціону, зареєстрований як "tudasuda156", виставив на продаж картину невідомого автора на найбільшому українському онлайн-аукціоні для колекціонерів Violity.

Судячи з того, що він назвав лот "Знахідка з горища" і встановив стартову ціну на рівні 1 гривні, "tudasuda156" не знав про цінність картини, пише ZAXID.NET.

За 5 днів пропонована вартість картини зросла до 27 тисяч гривень.

Користувачі аукціону припустили, що картина вкрадена, оскільки, "tudasuda156" опублікував детальні фото, на яких видно інвентарні номери Львівського історичного музею.

На зворотному боці картини є етикетка (польською мовою) Національного музею імені короля Яна ІІІ у Львові.

Але, окрім цього, на рамі картини видно більш пізній музейний шифр: "ЛІМ-Ж-1633". Цей шифр означає – Львівський історичний музей, група зберігання "живопис", № 1633.

На зворотному боці картини є етикетка (польською мовою) Національного музею імені короля Яна ІІІ у Львові. Фото auction.violity.com

З’ясувалося, що на картині зображена Розанда Лупул-Хмельницька – дружина Тимоша, сина Богдана Хмельницького.

Львівські музейники уже підтвердили, що полотно, яке продають на аукціоні – автентичний портрет Розанди Лупул-Хмельницької вкрадений у 1960 році з Львівського історичного музею.

"З тих фотографій, які є в інтернеті, ми можемо стверджувати, що це річ, яка вкрадена з музею. Окрім цього портрету, у 1960 році з музею був викрадений ще один – це був диптих, портрети Розанди та Тиміша, – розповіла головний зберігач Львівського історичного музею Світлана Хавалко.

Наразі на аукціоні виставлена Розанда, але якщо уважно роздивитися фотографії з аукціону, то можна помітити шматок іншої рами, яка найімовірніше є другою вкраденою картиною – портретом Тимоша. Напевно, продавець дуже погано розуміється у мистецькій вартості творів, тому не зрозумів, що це є музейні твори".

Музейники уже підтвердили, що полотно, яке продають на аукціоні – автентичний портрет Розанди Лупул-Хмельницької вкрадений у 1960 році з Львівського історичного музею. Фото auction.violity.com

Якийсь час "tudasuda156" обстоював своє право на продаж картини як випадкової знахідки, але потім визнав свою помилку.

"Шановні люди. Уже зрозуміло, що картина складає частину нашої історії. Будь ласка, не робіть [нові] ставки, картину здам належним людям", – написав він.

Власник картини 15 вересня зв’язався з Львівським історичним музеєм і пообіцяв повернути портрет Розанди у музей. На сайті Violity сказано, що лот закритий, тому що продавець передав картину у музейний фонд України.

"Зі мною сконтактував директор музею і попросив передати картину в СБУ. Я так і зроблю", – повідомив "tudasuda156" у форумі Violity.

Цю інформацію підтвердив директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Власник картини пообіцяв повернути портрет Розанди у музей. Фото auction.violity.com

Старший науковий співробітник музею Петро Слободян розповів, що полотно було написане олійними фарбами на дереві. Воно разом з портретом Тиміша Хмельницького було викрадено у 1960 році з приміщення музею на площі Ринок, 24, де у той час був розташований відділ феодалізму Львівського історичного музею.

Диптих Розанди та Тимоша був у колекції польського історика та мистецтвознавця Владислава Лозинського, що жив у Львові. Він помер у 1913 році і заповів свою колекцію місту.

Реклама:

Головне сьогодні