Ввезення російських книжок в Україну скоротилося в рази – Кириленко

— 26 вересня 2016, 10:45

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко під час виступу у Верховній Раді у п'ятницю, 23 вересня, йдеться на Урядовому потралі.

Кириленко оприлюднив статистику, згідно з якою у 2012 році Україна імпортувала російських книг на 33 мільйони доларів, у 2013 році – на 23 мільйони, у 2014 році – на 12 мільйонів, а в 2015 році – на 3,7 мільйона доларів.

Віце-прем'єр також зауважив, що за 8 місяців 2016 року з Росії було імпортовано книг на 2 мільйони доларів.

Разом з цим основною проблемою залишається "сіре" завезення, коли через кордон масово переправляють книжкову продукцію дрібними партіями до 50 кілограмів на людину.

[L]Таким чином за різними оцінками, до 70% книжок, які поширюються в Україні, мають походження із країни-агресора.

В’ячеслав Кириленко повідомив, що у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №5114, яким передбачено дозвільний принцип для книг походженням із РФ. Під заборону потраплятиме продукція, яка містить антиукраїнський та антидержавний зміст та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Відповідно до законопроекту, під дозвільну процедуру потраплятимуть лише книги із РФ і тимчасово окупованих територій, тобто обмеження не застосовуватимуться для російськомовних книг, виданих в Україні.

Проект закону передбачає, що після його ухвалення кількість книг, які будуть дозволені для ввезення буде обмежено 10 примірниками на людину.

Реклама:

Головне сьогодні