Тест

"Стінка на стінку". Миротворчий арт-проект викликав негативну реакцію киян

Творці присвятили арт-проект "креативній миротворчості". На своєму сайті Слава ПТРК розповів, що хотів зобразити протиставлення українських і російських пропагандистських гасел.

На кутових стінах будівель та парканів художники писали поняття, якими по різні боки конфлікту на Сході називають ті самі явища, на зразок "сепаратисти" – "ополченці", "АТО" – "каральна операція", "анексія" – "повернули своє", "герої Майдану" – "відморозки", "декомунізація" – "вандалізм".

Фото slavaptrk.com

"Креативна миротворчість" неможлива, поки дві протиборчі сторони не почнуть діалог. А для того, щоб почати діалог, потрібно домовитися про терміни. Слова – це дуже важливо. Ось тільки зробити це складно, коли у всіх основних, найважливіших питаннях, існує система "подвійних назв", які розділяють дві стіни брехні та пропаганди", – йдеться на сторінці проекту.

За створення проекту митці отримали більше 800 євро від Німецького офісу German Federal Office Foreign Ministry та німецької фундації Dekabristen e.V. / Декабристи.

Фото slavaptrk.com

Проект спонукав киян до спонтанної відповіді. Напис на паркані біля Гостинного двору на Контрактовій площі замалювали. Блогерка Світлана Осіпчук пояснилала, чому вчинила саме так.

"Не роблю таємниці з того, що історія MH17 свого часу мене травмувала. Але тільки побачивши це фото, я зрозуміла, наскільки. Думка про те, що цей напис залишатиметься на Контрактовій, у місці і у місті, які я люблю, здалася мені нестерпною. Тому вже через пару годин я пішла у магазин для художників, купила там акрилову фарбу і пензля, і вчинила свою першу в житті мистецьку акцію", – написала Світлана Осіпчук.

Фото slavaptrk.com