Фільм про Мустафу Джемілєва покажуть на кількох міжнародних фестивалях

— 2 листопада 2016, 10:30

Про це повідомила продюсерка стрічки Таміла Ташева під час презентації фільму на кінофестивалі "Молодість", пише Детектор Медіа.

Ташева також розповіла, що після фестивального періоду стрічки планується її прокат в Україні – вже йдуть переговори із дистриб'юторами, а також фільм неодмінно покажуть на українському телебаченні.

Творці фільму "Мустафа" сподіваються і на його прокат у країнах Європи.

Документальна стрічка "Мустафа" знайомить глядачів із життєвим шляхом кримськотатарського лідера Мустафи Джемілєва, розкриває його характер крізь численні інтерв’ю із правозахисниками та дисидентами у п’яти країнах світу.

Під час створення документалки команда фільму відвідала 5 країн світу, записавши 26 інтерв’ю. Над ними працював історик та журналіст Вахтанг Кіпіані. Окрім спогадів про Джемілєва, фільм містить й історичні реконструкції.

"Мені хотілося б, щоб фільм порушив інтерес у людей до того, що знаходиться поруч, але вони цього не знали. Я часто бачу, як до Джемілєва ставляться як до депутата. Люди не розуміють, що депутатство – це навіть не одна тисячна з того, ким він є, – розповів Кіпіані Крим_SOS напередодні виходу фільму.

Депутатом в тій функції, яку він виконує, міг би бути майже будь-який кримський татарин: представляти, говорити або вносити законопроекти. Але ось на це "буцання теляти з дубом", як говорив Солженіцин, на боротьбу з системою – на це мало хто здатний. Тому в якійсь мірі цей фільм показує неймовірні можливості людини залишатися людиною".

Роль Мустафи Джемілєва у картині зіграв Максим Пасічник. Саунд-продюсером фільму став піаніст Юхим Чупахін.

Режисер стрічки Ахмед Сарихаліл розповів Крим_SOS, що у картині творці показали основні події в житті Мустафи Джемілєва: депортацію, його перше ув'язнення, голодування, що тривало 303 дні.

"У фільмі мені хотілося показати Джемілєва звичайною людиною з усіма притаманними їй слабкостями. Завдяки книгам у нас склалося враження про нього, як про відважного лицаря, яким він безумовно і є. Однак, коли спілкуєшся з ним особисто, впадає в око його простота, відсутність пафосу та відмінне почуття гумору. Мені не хотілося у фільмі одразу представляти його героєм. Хоча все одно в результаті він цим героєм і вийшов", – сказав Самихаліл.

Реклама:

Головне сьогодні