Крематорій? Саркофаг? Нашумілий фасад на Андріївському узвозі відкриють незабаром

— 28 листопада 2016, 13:00

План будівництва був перезатверджений 2 серпня 2010 року і підписаний тодішнім головою КМДА від Януковича – Олександром Поповим, повідомляє "Українська правда".

У 2015 році стало відомо, що меценатом, який дасть гроші не добудову є корпорація "Рошен", що належить президенту Петру Порошенку.

Як пояснив "Українській правді" тодішній заступник мера з будівництва, а тепер радник мера Кличка – Павло Рябикін, проект реконструкції театру затверджували, базуючись на рекомендації ЮНЕСКО.

"У рекомендації ЮНЕСКО зазначається, що для того, щоб підкреслити історичну самобутність будівлі неможна поряд будувати нову споруду, стилізовану під старовину. Все, що зведено нове, маж кардинально відрізнятися, щоб не розмити історичний комплект міста", – розповів він.

Рябикін також зазначив, що якби будівля раніше мала ознаки пам'ятки і була історичною, то її змусили б реставрувати. "Але, судячи з цього, ця будівля не носила ознаки історичної пам'ятки", - зазначив він.

Як розповіла "Українській правді" керівник відділу зв’язків з громадськістю корпорації "Рошен" Катерина Македонська, відкриття фасаду відбудеться у вівторок, і організатори мають пояснити громадськості про причини зміни фасаду.

"Рошен" є меценатом цього проекту. Завтра ми відкриємо фасад. Не тому, що завтра відкриття театру, саме відкриття театру буде навесні, а саме тому, що виник такий запит від громади. Завтра ми покажемо фасад, і він виглядатиме геть не так, як зараз. Ми покажемо стенди, розкажемо, чому не можна було залишити старий проект 2006 року, які там були мінуси для театру. Ми пояснимо, чому ця будівля виглядає саме так, чому такий дах, чому стільки поверхів", – заявила вона.

Фото Ярослав Ємельяненко

"Ми розкажемо, у чому полягає концепція такої будівлі. Це буде єдиний театр в Україні, який зможуть відвідувати люди з обмеженими можливостями", – додала Македонська.

"Роботи тривають. Відкриття самого театру заплановане на День театру навесні 2017 року", - підсумувала Македонська.

Архітектор проекту, якого обирав "Рошен", харків'янин Олег Дроздов.

"Українській правді" стало відомо, що Архітектурно-містобудівна рада, яка розглядала проект, розглянула його, надала зауваження і попросила врахувати ці зауваження в проекті. Після цього архітектор мав надати проект на розгляд ради для затвердження. Але Дроздов, за словами співрозмовників, не з'явився.

Фото Ярослав Ємельяненко

На прохання "Української правди" та інших користувачі ФБ архітектор лише написав: "Всім рекомендую побачити зі знятими чохлами і скласти враження". Він не відповів на питання, чи дійсно він не з'явився на засідання містобудівного комітету.

"Українська правда" звернулася до КМДА, до департаменту з архітектури з проханням про коментар.

Реклама:

Головне сьогодні