Кримська влада хоче забудувати пам’ятку архітектури у Бахчисарайському заповіднику

— 10 грудня 2016, 18:00

Про це повідомила заступниця міністра культури під час брифінгу 9 грудня, повідомляє Мінкульт.

Відомство отримало інформацію про те, що цим проектом передбачається будівництво над Ханським палацом – пам’яткою архітектури початку ХVI-XVIII ст. – металевого навісу загальним розміром 42х42 м на шести металевих опорах.

"Уже з’ясовано, що одна із запроектованих опор упреться в дах гарему. Будь яке коригування проекту шляхом перенесення цієї опори, яке хочуть терміново здійснити представники окупаційної влади, вочевидь призведе до зміни центру тяжіння і весь навіс з великою вірогідністю ризикує впасти на палац і призвести до значних ушкоджень та навіть руйнування історичної пам’ятки", – сказала Тамара Мазур.

[L]"Роботи, які окупаційна влада планує розпочати найближчим часом, передбачають розкриття черепного даху, що частково вже зроблено. У зимовий період, який вже розпочався, це призведе до повного знищення пам’ятки", – наголосила заступниця міністра культури.

Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник реставрували у 2010-2013 роках. Також було готове та номінаційне досьє для в включення Ханського палацу до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Мінкульт звернулося до ЮНЕСКО з вимогою направити на тимчасово окуповану територію АР Крим моніторингову місію для оцінки ситуації щодо збереження пам’яток, внесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Реклама:

Головне сьогодні