Революція Боба Ділана і зворушлива Патті Сміт. Як вручали Нобелівські премії – відео

— 11 грудня 2016, 09:30

Американський поет і музикант Боб Ділан, якому цьогоріч присудили премію з літератури, не зміг приїхати на церемонію.

У вітальній промові член Шведської королівської академії Хорас Енгдаль сказав, що Боб Ділан "змінив уявлення про те, якою може бути поезія".

"Революційне нагородження Боба Ділана Нобелівською премією, яке спочатку здавалося зухвалим, тепер видається очевидним. Але чи отримав він нагороду за розвиток якогось із напрямків літератури? Насправді, ні. Існує простіше пояснення, яке ми поділяємо з усіма, хто із завмиранням серця стоїть під сценою, чекаючи виступу під час його нескінченних турів. Вони хочуть почути магію його голосу. Коли з’являється справжній майстер, ієрархія жанрів – поділ на величне й приземлене у літературі нівелюється. Краса пісень Боба Ділана – найвищого рангу. Це ї є відповідь на запитання, чому премія саме його", – сказав Ендгаль.

Повний текст промови викладений на сайті Нобелівської премії.

Згодом Патті Сміт виконала від імені лауреата "A Hard Rain's A-Gonna Fall" у супроводі оркестру. Вважається, що саме цей сингл у 1963 році зробив музиканта відомим.

Виступ Сміт раптово перервався після того, як вона випадково повторила той самий рядок.

"Я перепрошую. Вибачте. Я так хвилююся", – сказала вона. Присутні в залі одразу підтримали музикантку своїми аплодисментами.

На відео можна переглянути, як відбувалася церемонія.

Нагадаємо, поет і музикант Боб Ділан у приватному листі до Шведської академії повідомив, що не з’явиться на Нобелівську церемонію 10 грудня, щоб забрати відзнаку.

У листі Ділан пояснив, що з огляду на наявні обставини, він не зможе приїхати до Стокгольма у грудні. Він вкотре підкреслив, що дійсно відчуває велику честь та хотів би мати можливість отримати відзнаку особисто.

Випадок, коли лауреат не з’являється за премією – незвичний, проте не унікальний в історії "нобелівки". Кілька номінантів через різні причини не приїздили у Стокгольм. Серед них – Доріс Лессінг, Гарольд Пінтер та Ельфріде Єлінек.

Раніше Боб Ділан пояснював, чому так довго мовчав щодо Нобелівської премії тим, що звістка про її присудження відібрала йому мову.

У кінці жовтня Ділан дав інтерв'ю виданню The Telegraph, в якому розповів, що хотів взяти участь у церемонії вручення Нобелівської премії, яка відбудеться 10 грудня у Стокгольмі.

[L]Через тривале мовчання Ділана почали поширюватися чутки, що він не збирається приймати нагороду. Член журі Нобелівської премії з літератури, письменник Пер Вестберг, звинуватив Боба Ділана у зарозумілості і неввічливості.

13 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреата найпрестижнішої у світі відзнаки у галузі літератури. Її отримав американський співак Боб Ділан (Роберт Аллен Ціммерман) "за створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції".

Ділан – композитор, поет і гітарист. Він також видав 6 книжок зі своїми малюнками, продав понад 100 мільйонів платівок, завдяки чому його вважають одним з найуспішніших музикантів сучасності.

Реклама:

Головне сьогодні