Тест

Нашумілий фільм "Люди, які прийшли до влади" можна подивитися онлайн

Від суботи, 3 грудня, стрічка з’явиться у вільному доступі в онлайн-кінотеатрі DOCU/ПРОСТІР.

Нагадаємо, 2 листопада під час показу документального фільму "Люди, які прийшли до влади" Олексія Радинськогота Томаша Рафи у Миколаївському університеті імені Сухомлинського більше половини студентів навіть не додивилися стрічку й вийшли з аудиторії.

Вони вирішили, що фільм здатен спровокувати конфлікти між самим студентами, чиї думки щодо подій на Сході України можуть відрізнятися, і що він є пропагандою "русского міра" – а тому звернулися з цього приводу із відповідною заявою до СБУ.

[L]Юлія Почебут, представниця прес-центру університету, в коментарі також зазначила, що показувати фільм було некоректно, тим паче, що 21-22 листопада в Україні відзначається День гідності і свободи.

Режисер фільму "Люди, які прийшли до влади" Олексій Радинський наголошував, що його фільм не є пропагандою "русского міра", а навпаки – він є контрпропагандиським.

Знятий у березні-квітні 2014 року на Донбасі, він простежує перетворення соціального протесту на збройне повстання, підтримане прихованим іноземним вторгненням.

Під час показу документального фільму "Люди, які прийшли до влади" Олексія Радинськогота Томаша Рафи у Миколаївському університеті імені Сухомлинського більше половини студентів навіть не додивилися стрічку й вийшли з аудиторії

Щодо ситуації, яка склалася навколо фільму, режисер Олексій Радинський розповів:

"Кампанія проти фільму "Люди, які прийшли до влади" є нічим іншим, як продовженням цього фільму в реальному житті. Так само, як у фільмі учасники "антимайдану" оповідають одне одному байки про концентраційні табори, які будують для них "турки під Полтавою", українські журналісти та "популярні блогери" оповідають нам байки про фільм, який "пропагує сепаратизм".

Спільним в обох випадках є те, що самого предмета розмови ніхто з її учасників не бачив. На відміну від концентраційних таборів під Полтавою, фільм "Люди, які прийшли до влади" тепер може побачити кожен".

На цьогорічному фестивалі DocudaysUA незалежне журі визнало стрічку переможницею конкурсу DOCU/УКРАЇНА.

На цьогорічному фестивалі DocudaysUA незалежне журі визнало стрічку переможницею конкурсу DOCU/УКРАЇНА

Картина демонструвалася також на Одеському міжнародному кінофестивалі, фестивалі документального кіно DOK Leipzig у Німеччині, а в грудні попрямує до Варшави на фестиваль WATCH DOCS.

"На мій суб'єктивний погляд, фільм… є певним свідченням і документом того, як частина суспільства (конкретно – мешканці Донбасу, які виступили проти України) западає в страх, агресію та несприйняття – себто піддається тим-таки маніпуляціям, починає вірити різним шарлатанам, перестає сумніватися у власній правоті, витворює собі образ ворога.

Причому ворогами стають усі – Київ, Америка, ЄС, євреї, бандерівці. Зрештою, у фільмі показано те, що ми всі бачили в неті на весні 2014 року. Просто вже забули, мабуть. Суспільна пам'ять дуже коротка. А шкода, такі речі слід пам'ятати завжди", – розповів про стрічку письменник Сергій Жадан у матеріалі для "Українська правда. Життя".

Картина демонструвалася також на Одеському міжнародному кінофестивалі, фестивалі документального кіно DOK Leipzig у Німеччині, а в грудні попрямує до Варшави на фестиваль WATCH DOCS