Суд по скіфському золоту може затягнутися на рік – Мінінформполітики

— 18 січня 2017, 17:11

Увечері 16 січня адвокати України отримали звістку, що підтвердила намір музеїв окупованого Криму оскаржити рішення суду про повернення Україні скіфського золота.

Суд по скіфському золоту може затягнутися на рік. Фото Alexej Chuguj

Про це написала на Facebook заступниця міністра інформполітики Еміне Джапарова.

"Кримські музеї мають оскаржити рішення окружного суду Амстердаму до 16 травня 2017 року, тобто подати документ із викладенням аргументів щодо своєї незгоди, після чого Україна матиме до 6 тижнів на подачу своєї позиції", – написала Джапарова.

За словами заступниці міністра інформполітики, процес апеляції передбачатиме досить тривалий час бюрократичного (письмового) обміну позицій, обгрунтувань сторін тощо.

Кримські музеї мають оскаржити рішення окружного суду Амстердаму до 16 травня 2017 року. Фото Alexej Chuguj

"Розраховувати на призначення дати засідання апеляційного суду можна хіба що на другу половину 2017 року та, відповідно, біля року (від сьогодні) до оголошення рішення. Весь цей час артефакти зберігатимуться в музеї Алларда Пірсона", – додала Джапарова.

Про те, що музеї окупованого Криму подали коротку апеляцію на рішення окружного суду Амстердама передати колекцію скіфського золота Україні, повідомила юрист колегії адвокатів "Інюрколегія" Анастасія Сивицька.

[L]Саме вона захищає інтереси кримських музеїв в цьому процесі, повідомляють РИА.Новости.

Сивицька уточнила, що коротка скарга була подана 16 січня, а розгорнутий текст буде надано пізніше.

Раніше повідомлялося, що суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію скіфського золота.

Музеї окупованого Криму оголосили, що оскаржать це рішення. Колекція залишиться у музеї Алларда Пірсона ще на 3 місяці для апеляцій.

Глава Мін'юсту Павло Петренко заявив, що скіфське золото повернеться до Києва з Нідерландів в кінці 2017 року.

"Я розраховую, що всі бюрократичні процедури, які пов'язані зі скаргами, пройдуть швидко. За моїми прогнозами, якщо справа буде рухатися в нормальному режимі відповідно до процесуальних кодексів Нідерландів, до кінця наступного року ми можемо побачити цю колекцію вже в Києві",– сказав Петренко.

Також Україна має сплатити 111 тисяч евро за витрати пов'язані зі зберіганням золота скіфів. Музеї Криму мають заплатити Україні та музею Алларда Пірсона 2800 євро відшкодування витрат.

Реклама:

Головне сьогодні