Україна представить "Парламент" Михайлова на 57-ій Венеційській бієнале

— 19 січня 2017, 12:29

Український художник Борис Михайлов представить Україну на 57-ій Венеційській бієнале із серією робіт "Парламент".

художник Борис Михайлов представить Україну на 57-ій Венеційській бієнале із серією робіт "Парламент". Фото mediaport.ua

Михайлов фотографував телевізійні кадри парламентських дебатів в естетиці глітч-арту, йдеться на сайті Мінкульту.

У новому проекті художник пропонує свій погляд на розуміння суспільства епохи постправди, ознаками якого стали фейкові новині сайти, неперевірені факти та інформаційний шум, розпад медійної спільноти на мікрокластери, домінування емоційної реакції над раціональним аналізом.

Формат українського павільйону перегукується з темою цьогорічної бієнале "VIVA ARTE VIVA!", яку обрала кураторка Крістін Масель, і переймає принцип "discoveries and rediscoveries" ("відкриття та перевідкриття"), заявлений у головному проекті.

[L]Під час виставки будуть представлені спецпроекти молодих українських художників. Гурт SVITER та Іван Світличний створять звукову композицію для простору павільйону.

Колектив "Жужалка" у складі Віктора Корвіка, В'ячеслава Соколова та Романа Юхимчука представить інсталяцію у павільйоні.

Дизайнер Антон Белінський створить капсульну колекцію одягу для українського павільйону.

57-а Міжнародна виставка мистецтв La Biennale di Venezia відбудеться 13 травня – 26 листопада 2017 року.

За результатами рейтингового голосування конкурсною комісією з відбору куратора було відібрано групу у складі Пітера Дорошенка та Лілії Куделі та "Dallas Contemporary" як організатора українського мистецького павільйону на Бієнале-2017.

Раніше повідомлялося, що Мінкульт у листопаді оголосив переможця конкурсу кураторів Венеційської бієнале.

Борис Михайлов. Із серії "Історія хвороби", 1997–1998. Фото pinchukartcentre.org

Перше місце посів проект, кураторами якого виступили Пітер Дорошенко та Лілія Куделя. На другому місці опинився проект Лізавети Герман, Марії Ланько, Катерини Філюк.

Також йшлося про те, що автори проекту "Купол" Ілля та Емілія Кабакови, кураторами яких є Дорошенко та Куделя відмовилися від участі у Бієнале.

По завершенню конкурсного відбору один з членів комісії, Євген Карась, опублікував на власній Facebook-сторінці непряме, проте доволі очевидне для всіх зацікавлених повідомлення про перемогу в конкурсі проекту "Купол": "Переможцем стали куратори, які запропонували безпрецедентний проект за рівнем, значенням та масштабом! Проект був безперечним лідером від самого початку".

Борис Михайлов. Із серії «Історія хвороби», 1997–1998. Фото pinchukartcentre.org

Тоді, офіційного оголошення після цього не відбулося. Натомість, пізніше почала поширюватися інформація про обрання проекту Лізавети Герман, Марії Ланько й Катерини Філюк, що посів друге місце в конкурсі.

Тим часом за неофіційною інформацією Пітер Дорошенко та Лілія Куделя вже почали підготовку та активно працюють над проектом, де художник Ілля Кабаков був замінений на художника Бориса Михайлова.

Борис Михайлов. Із серії «Історія хвороби», 1997–1998. Фото pinchukartcentre.org

"Упродовж понад 35 років фотографії Бориса Михайлова відіграють ключову роль в діалозі про мистецтво і культуру Східної Європи. Презентація нової фотосерії Михайлова стане визначальною подією у програмі 57-ї Венеціанської бієнале. Він є творчим провидцем не лише всеукраїнського та європейського, а й світового масштабу", – розповів куратор Пітер Дорошенко.

Упродовж майже 40 років Борис Михайлов створив понад 30 фотосерій і опублікував більше 20 фотокниг. Його роботи уже були представлені на 54-ій Венеціанській бієнале.

Реклама:

Головне сьогодні