Від Dakh Daughters до Green Day: 12 кліпів січня

Від Dakh Daughters до Green Day: 12 кліпів січня

Рік лише розпочався, і вартих уваги музичних кліпів з’явилось не так уже й багато. Але вони є: і наші, й іноземні.

Улюбленець публіки по обидва боки Атлантики Стінг, голосиста Sіа, простий хлопець Ед Ширан, наші Dakh Daughters, DVOE та MARU. А ще повернення Jamiroquai та Gorillaz.

УП.Культура пропонує передивитись найцікавіші музичні відеоновинки січня.

Dakh Daughters "Людина"

Фрік-кабаре Dakh Daughters має багато виступів у Франції. Особливо українських артисток цінують у Парижі. Тому не дивно, що над новим кліпом "Людина" працювали саме там.

[L]Відео знято одним кадром в майстерні французького скульптора Аміра Роті, який створив відому скульптуру "Нова Україна" під час революції гідності. Режисером кліпу стала Діана Рудиченко – українка, яка вже давно мешкає у французькій столиці.

Також у січні Dakh Daughters випустили тизер документального фільму "Рози" – такий собі погляд зсередини від Ірени Стеценко, режисерки та саундпродюсерки колективу.

Major Lazer "Believer"

Хітові американці Major Lazer думають не лише про розваги й танці, а й про більш важливі речі – про мир на планеті.

На початку січня відбулась прем’єра їхнього нового кліпу "Believer", на створення якого вплинула війна в Сирії та, зокрема, фото закривавленого сирійського хлопчика Омрана Дакніша, що вразило світ в серпні 2016 року.

Вибухи, темрява, страх і разом з тим – світло та надія. Пісня "Believer" увійде до альбому Major Lazer з промовистою назвою "Music Is the Weapon".

Ed Sheeran "Castle On The Hill"

Ед Ширан – один з найуспішніших британських музикантів сучасності. Нині йому 25. За плечима – два успішні альбоми, більше 50 музичних нагород, виступи перед багатотисячними аудиторіями по всьому світу (в 2014–2015 роках концерти Еда відвідали майже 1,5 млн фанів).

Не дивно, що дві новинки Ширана побили одразу декілька хіт-парадних рекордів, і не лише в рідній країні.

Ось і кліп "Castle on the Hill" за тиждень має майже 30 мільйонів переглядів. Відео добре ілюструє текст пісні, в якій Ед згадує свої дитячі роки.

Окрім самого музиканта у кліпі знялись підлітки з його рідної школи. Саме ці складові й утворюють формулу успіху Ширана – він простий хлопець з сусіднього двору, який досягнув своєї мрії.

Sia "Move Your Body"

Відео Сії Ферлер "Move Your Body" є добрим прикладом того, як зі звичайного lyric video, тобто відео з текстом пісні, можна зробити небанальний кліп.

Тут є все: фірмова перука співачки, зачіски та одяг із 1980-х, щирі танці (хоча цього разу їх виконала не Медді Зіглер, котру називають талісманом хітових відео Сії).

Цікаво, що співачка писала цю пісню для Шакіри, але остання чомусь від неї відмовилась.

Sting "One Fine Day"

Новим відео прикрасив січень англієць Стінг. Оптимістичний і різнокольоровий, цей кліп, по суті, ілюструє окремі рядки пісні про світові проблеми.

Це могло би бути звичайне lyric video, але Стінг вирішив підкреслити настрій пісні фарбами, а не банальними комп’ютерними ефектами.

Таким же, яка ці пісня і кліп, є останній на сьогодні альбом великого британського романтика Стінга "57th & 9th" – відвертий та роковий.

The Gitas "Beverly Kills"

Олександр Чемеров (відомий завдяки культовому гурту "Димна Суміш") передає вітання з міста янголів, де нині живе, новим відео своєї банди The Gitas.

Ідею кліпу Чемерова втілив у реальність режисер Нікіта Кузьменко. Відео з елементами еротики знімали в Києві. Радимо додивитись до кінця, адже саме для фіналу автори приберегли найбільшу несподіванку.

Однойменний альбом The Gitas "Beverly Kills" почуємо 17 лютого. Платівку вже можна замовити на сайті гурту.

Gorillaz (feat. Benjamin Clementine) "Hallelujah Money"

В одному з кадрів відео The Gitas промайнув Дональд Трамп, з президенством якого багато-хто не може змиритися. Серед таких незгодних, ясна річ, багато музикантів.

Наприклад, за день до інаугурації Трампа вийшов новий анти-трампівській кліп Мобі, утім, зроблений на стару пісню. А канадці Arcade Fire випустили першу новинку за чотири роки під назвою "I Give You Power".

Та що там – перша за 5 років пісня вiртуальних розбишак Gorillaz, записана разом з Бенджаміном Клементайном, також "передає привіт" новому американському президенту.

Green Day "Troubled Times"

А ось американські сміливці Green Day висловили своє ставлення до Трампа та глобальних проблем сьогодення ще за два тижні до інаугурації, презентувавши lyric video до пісні "Troubled Times".

Одна з цікавих знахідок відео – розташування важливих рядків пісні на транспарантах з демонстрацій минулих років. Такі дрібниці роблять з текстового відео до пісні по-справжньому актуальний кліп.

The Weeknd "Party Monster"

Абель Тесфайе, більш відомий як The Weeknd, продовжує рекламувати свій і без того успішний альбом "Starboy".

У новому кліпі на пісню з цієї платівки "Party Monster" Абель жаліється на долю гуляки, зіркового хлопця, колишнього короля вечірок, який шукає дівчину без вибриків.

Кліп схожий на сон та марення, має натяки на попередні роботи Абеля, та все ж не такий епічний як "Starboy" чи "False Alarm". Однак це не завадило кліпу всього за три тижні набрати майже 22 млн переглядів.

Jamiroquai "Automaton"

Повернення з першим за сім років альбомом Джей Кей зробив максимально феєричним – в новому відео диригент оркестру Jamiroquai постає в образі іншопланетного гостя, електролюдини, дивної і добре відомої водночас.

Новий дивний капелюх і старі класичні рухи, присмак ейсид-джазу та нові електронні "фішки". З поверненням, Джей Кей! Альбом "Automaton" вийде 31 березня.

MARU "Sparks"

Під кінець січня відбулась дуже витончена та містична прем’єра – другий відеокліп MARU. Це проект басиста гурту "Океан Ельзи", відомого джазмена Дениса Дудко та джазової співачки Ольги Лукачової.

Під музику власного авторства Денис Дудко у кліпі полює на Ольгу. Хто вони один одному в цьому відео – загадка. Можливо – мисливець та жертва. Можливо – колишні коханці. Кліп не дає точної відповіді, не допомагає навіть останній кадр. Тим цікавіше спостерігати за MARU далi.

DVOE "Stronger" ("Live 360 °")

І на завершення січневої добірки найцікавіших, на наш скромний погляд, музичних відео публікуємо концертне відео українського дуету DVOE учасників проекту Української правди "Як звучить Україна".

Це не просто "відео з концерту". Це фрагмент унікального світлового та музичного шоу DVOE "Live 360 °", під час якого сцену було розташовано в центрі київського клубу Atlas. Завдяки цьому глядачі мали змогу спостерігати за музикантами під різними кутами.

Олексій Подчашинський, спеціально для УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні