7 українських альбомів зими, які варто слухати цієї весни

Української музики щодня стає більше. Аби не загубитися серед безлічі новинок, УП.Культура підготувала добірку із семи якісних українських релізів зими 2016-2017, які радить залишити в плейлистах та в навушниках цієї весни.

Від довгого "Шляху" ДахаБрахи і першого за 12 років альбому 5'nizza до сольного альбому колишнього гітариста гурту "Океан Ельзи", а також цікавих київських і тернопільських проектів.

Tik TU "Shuma"

Номінально дебютний альбом тернопільського тріо вийшов за три дні до календарної зими. Але, правду кажучи, саме 10 різнобарвних пісень "Shuma" найяскравіше розфарбовували нашу сіру зиму.

Пісні Tik TU цікаві настроєм та оригінальністю. Музикантів всього троє, але грають вони за цілий оркестр.

Учасники гурту Tik TU

Бас Романа Божка підхоплюють ударні Леся "Omodada" Драчука, до них долучається м’який вокал Наталії Багрій, яка співає українською, англійською, литовською та, здається, якоюсь власною мовою. Вона ж прикрашає пісні флейтою та альтом. Музичну картинку доповнюють дивакуваті семпли.

Платівка Tik TU "Shuma" увійшла в різноманітні списки найкращих українських релізів 2016 року, про гурт схвально відгукуються також колеги-музиканти.

"Shuma" – це направду свіжий подих у сучасній українській музиці. FM-радіо мали би брати в ротацію такі пісні як, скажімо, "Сиве море", "Коники", "Маленькі Малюсіки", а українські фестивалі вже зараз підшуковувати для них зручне місце і час у своїх лайнапах.

Згадка в цьому списку – ще одна причина розплющити очі, послухати і впустити цих тернопільчан до свого серця.

ДахаБраха "Шлях"

ДахаБраха – без перебільшення, гордість нашої музики. Більшу частину року гурт проводить на гастролях за межами України. І слухачі на тих концертах – не українська діаспора, а місцеві меломани.

Концерти квартету – це завжди знакові події, а нові альбоми – рідкісні та очікувані.

Гурт ДахаБраха. Фото: Ольга Закревська/dakhabrakha.com.ua

Для створення нового студійного запису музикантам із ДахаБраха знадобилося цілих 6 років. За цей час Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Ірина Коваленко та Олена Цибульська випустили спільний альбом з білорусами PortMone, помандрували по світу з концертами та накопичили цікавий музичний матеріал.

"Шлях" – це 10 оповідей, 10 голосів та 10 настроїв різних регіонів нашої країни. Глибокі пісні з історією. Етно-хаус родом із Вінницької, Житомирської, Київської, Полтавської, Луганської областей та Криму.

"Шлях" – це голоси наших предків, старий німий фільм, який ожив завдяки старанням ДахаБрахи. Цей альбом уже потрапив до багатьох музичних підсумків 2016-го року (один з найсвіжіших прикладів – нагорода "Альбом року" від "Радіо Аристократи"), але ми, здається, не дуже й поспішаємо осягнути цей "Шлях".

Уявіть, в українській частині туру у команди було чотири виступи, хоча й у великих залах, а в березні та квітні в США та Канаді буде аж 27! Цінуйте своє, шановні.

Peter and the Wolves "Mojo Diet"

Під назвою Peter and the Wolves ховається майстер гітарної справи Петро Чернявський та його однодумці з різних країн.

Альбому "Mojo Diet" не було би без восьмирічного досвіду Чернявського в "головній рок-команді країни" "Океан Ельзи", без співпраці з Земфірою, Діаною Арбеніною, "Мачете", Stacey Dogs та іншими.

Петро Чернявський виступає під час церемонії (A)Prize Радио Аристократы. Фото: facebook.com/PeterandtheWolvesproject

З огляду на гітарне минуле, Петро міг би просто записати різні варіації гітарних рифів з будь-якими текстами або навіть без них. Але це було б дуже просто. Тому Петро – не просто гітарист, а музикант та ще й саундпродюсер.

В альбомі "Mojo Diet" Peter and the Wolves бавляться з жанрами, настроями та просто кайфують – від власної психоделіки та музичної подорожі.

Тут є пісні, які ви могли чути по радіо ("One Night", "Stop Right Away", "Wars And Tears") та пісні, які заслуговують бути почутими.

Ви ще не натисли на play? Є ще один важливий момент – із записом альбому Петру допомагали Юрій Хусточка ("Океан Ельзи", Esthetic Education, Million kopek), Дмитро "Pianoбой" Шуров, Сергій "Шура" Гера ("Друга рiка", "Скрябiн") та інші знакові музиканти.

The Elephants "Colors"

Інді-поп із Сум (хоча тепер вже – зі столиці). В 2015 році на звичайних хлопців з невеликого міста звернув увагу Євген Філатов, автор проекту The Maneken, саундпродюсер багатьох пісень Джамали та Onukа.

The Elephants. Фото: facebook.com/theelephants.official

Філатову сподобався вокал та настрій пісень. Сподобались настільки, що саме Євген спродюсував альбом хлопців. Дебютна платівка The Elephants вийшла на лейблі Євгена Філатова та Нати Жижченко (Onuka) VIDLIK.

Спершу пісні The Elephants видаються дуже простими та легкими, наче сніг чи пух. Але ця невагомість оманлива – до чистого вокалу неквапилово додаються клавішні, пульсуючий бас, ударні та влучні бек-вокали.

Так сніжинки перетворюються на сніговика. Доброго, безтурботного та сонячного. Не завжди можна зрозуміти про що він бурмоче, тобто співає, зате тепло, та й наближення весни відчувається.

Atomic Simao "ECHO"

Новий альбом Atomic Simao – одне з основних відлунь цієї музичної зими. Квінтесенція пошуків, роздумів та змін. Як в колективі, так і в музиці.

Atomic Simao. Фото facebook.com/AtomicSimao

[L]Здається, поєднати непоєднуване цього разу музикантам вдалось якнайкраще. Спейс-рок, ейсід-джаз та, звичайно, психоделічний рок. Додайте уривки діалогів зі старих фільмів (привіт "Нож для Frau Müller"), голос астронавта та старого доброго джазу – у Atomic Simao це можливо, і це не звучить безглуздо.

Альбом "ECHO" має всього 8 композицій, але доробок цілісний, з початком ("Intro") та кінцем ("Outro"). Лонгплей може стати у пригоді під час автомобільних мандрівок чи просто ранкових пробіжок – і взимку, і навесні.

Цікаво і дивно водночас – гурт запрошують розігрівати публіку перед виступами Red Snapper, The Herbaliser та Psychic TV. Платівки Atomic Simao видаються на грецькому лейблі Cosmic Eye Records. Альбом "ECHO" зайняв лідерські місця в підсумках року декількох українських музичних видань. При цьому прослуховувань альбому на Soundcloud гурту безсоромно мало.

The Gitas "Beverly Kills"

Україно-американський проект Олександра Чемерова, засновника та горлянки українського гурту "Димна Суміш". Платівка The Gitas "Beverly Kills" записана в Лос-Анджелесі, де останні роки живе Чемеров.

"Beverly Kills" має важке альт-рокове звучання з елементами гранжу та поп-року; струнні, тексти на злобу дня про корупцію, покидьків при владах, життя-буття звичайного громадянина світу.

Новий гурт Олександра Чемерова. Фото facebook.com/thegitas

Ми не здивуємось, якщо у свій наступний тур дует The Black Keys візьме саме The Gitas, адже деякі пісні The Gitas про це м’яко натякають. Окрім абсолютно нових пісень є і твори з минулого нашого земляка. Як, скажімо, "In Between", пісня запозичена із сольного проекту Олександра – Vkrayst.

Альбом The Gitas "Beverly Kills" має сподобатись більшості фанів "Димної Суміші": Сашко не зраджує самому собі, до того ж і голос ані трохи не змінився.

Уявіть – під нову платівку The Gitas десь там катається на сноуборді американець, а десь тут, у нас в Карпатах – ви.

5'nizza "КУ"

Надпрості і магічні водночас пісні харківського дуету 5'nizza на початку двотисячних закохали в себе мільйони. І це не банальна фраза, а факт. Але після двох альбомів щось зламалось, і Сергій Бабкін та Андрій "Сан" Запорожець зайнялись сольними проектами.

Після майже восьми років перерви Сергій та Андрій знову зустрілись і, несподівано навіть для самих себе, знов почали писати пісні разом.

Сергій Бабкін та Андрій Запорожець. Фото з ФБ-сторінки гурту 5'nizza

І ось, через два роки після офіційного повернення, успішний дует випустив третій альбом "Ку".

14 нових композицій, образних та мрійливих історій, про життя, місце сучасної людини в цьому дивному та грішному світі. Пісні-питання, пісні-реггі, пісні-роздуми.

Стільки років та подій не могли не змінити музикантів і вони це не намагаються приховати. Хімія є, Бабкін є, Сан є. 5'nizza є. Ку?!

Олексій Подчашинський, спеціально для УП.Культура

Титульне фото на сторінці: tomert/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні