Український "Оскар" за внесок у розвиток кіно отримає Лариса Кадочникова

— 28 березня 2017, 13:42

Національна кінопремія оголосила, що 20 квітня статуетку "Золота Дзиґа" отримає українська акторка, народна артистка України Лариса Кадочникова у номінації "За внесок в українське кіно".

Лауреата у цій номінації визначили члени Національної спілки кінематографістів України.

Лариса Кадочникова – акторка театру та кіно, лауреатка Державної премії імені Т. Г. Шевченка.

У творчому портфоліо Кадочникової десятки ролей у кіно та театрі, зокрема, головна роль у культовому фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків".

Серед кінематографічних робіт Лариси Кадочникової участь у таких стрічках, як "Криниця для спраглих" (реж. Юрій Іллєнко, 1965), "Вечір на Івана Купала" (реж. Юрій Іллєнко, 1968), "Комісари" (реж. Микола Мащенко, 1969), "Білий птах з чорною ознакою" (Юрій Іллєнко, 1971), "Чорна курка, або Підземні жителі" (реж. Віктор Гресь, 1980), "Історія одного кохання" (реж. Артур Войтецький, 1981) та багатьох інших.

"Лариса Кадочникова – людина надзвичайних креативних можливостей. Вихована у театрі, орієнтованого на глибоку психологічну проробку поведінки персонажів у кадрі і на театральній сцені, вона з позірною легкістю перейшла у дивосвіт Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Миколи Мащенка, Віктора Греся. Кадочникова завжди утримує в собі фокус глядацьких симпатій, її людська і просто артистична притягальність безмежні", – вважає заступник голови Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

З 1961 до 1964 року Кадочникова була актрисою Московського театру "Современник", а від 1964-го грає на сцені Київського театру російської драми імені Лесі Українки.

Разом з Дмитром Томашпольським акторка зняла стрічку-експеримент "Лариса Кадочникова. Автопортрет".

Реклама:

Головне сьогодні