Лауреати російської кінопремії "Ніка" виступили зі сцени на захист Сенцова. ВІДЕО

— 29 березня 2017, 12:05

Лауреати російської кінематографічної премії "Ніка" зі сцени виступили на підтримку політв'язнів, а також затриманих на акціях протесту 26 березня.

Режисер Олександр Сокуров, який отримав премію імені Ельдара Рязанова "Честь і гідність", зі сцени сказав про засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова й висловився щодо протестів 26 березня.

"Мені здається, що держава робить велику помилку, поводячи себе вкрай фамільярно з молодими людьми, зі школярами й студентами. Не можна починати громадянську війну серед школярів і студентів. Їх потрібно почути. Ніхто з наших політиків не бажає їх почути, ніхто з ними не розмовляє. Вони бояться це робити. Це неможливо більше терпіти. Я звертаюся до депутатів-чоловіків, давайте приймемо закон, який заборонятиме арештовувати і взагалі торкатися жінок, які беруть участь у громадських акціях", – сказав Сокуров, а зал відреагував на його слова гучними оплесками.

Режисер Олексій Красовський, який отримав премію "Відкриття року" за фільм "Колектор", закликав кінематографістів виступити на захист тих, хто був затриманий 26 березня, зазначивши, що їх "було більше в два рази, ніж присутніх в залі", йдеться на ТАСС.

"Я хочу попросити вас використовувати свою владу, щоб щось змінити в їхній долі", – сказав він.

[L]Виступ Красовського підтримав художній керівник театру "Ленком" Марк Захаров.

"Щасливий, що Красовський сказав про деякі наші больові та важкі проблеми життя", – додав Захаров.

Про політв'язнів і затриманих 26 березня зі сцени "Ніки" говорила акторка Олена Коренєва, яка перемогла у номінації "Найкраща акторка другого плану" за роль у фільмі "Її звали Муму".

Коренєва, зокрема, згадала Олега Сенцова, а також Сергія Мохнаткіна та Олега Навального.

Церемонію "Ніка", яка відбувалася 28 березня, не транслював жоден федеральнии телеканал Росії.

Приз за найкращий фільм отримав за картину "Рай" Андрій Кончаловський.

Найкращою неігровою стрічкою стала "У променях Сонця" Віталія Манського, знята у Північній Кореї.

Реклама:

Головне сьогодні