Шведська академія грошовою премією заманює Боба Ділана отримати Нобеля

— 29 березня 2017, 17:28

Боб Ділан нарешті погодився прийняти Нобелівську премію з літератури і готовий зустрітися з представниками Шведської королівської академії наук.

Боб Ділан нарешті погодився прийняти Нобелівську премію. Фото billboard.com

Боб Ділан все-таки має дати лекцію Нобелівського лауреата до 10 червня 2017 року, йдеться на ВВС.

Професорка Сара Даній, секретарка Шведської академії, сказала: "Маємо гарні новини, що Академія домовилася зустрітися із Бобом Діланом цього тижня. Йому вручать диплом і медаль та офіційно привітає з нагородою. На зустрічі не буде журналістів – лише музикант і члени Академії – усе як просив Ділан".

Раніше музикант відмовлявся виголошувати лекцію на публіку, тому в Академії запропонували записати її на відео.

Якщо лауреат не дасть цей публічний виступ, він не отримає грошової винагороди 8 мільйонів крон ($900 000; £727 000).

[L]"Як він поведеться – його особистий вибір", – повідомили в Академії.

Нагадаємо, поет і музикант Боб Ділан у приватному листі до Шведської академії повідомив, що не з’явиться на Нобелівську церемонію 10 грудня, щоб забрати відзнаку.

У листі Ділан пояснив, що з огляду на наявні обставини, він не зможе приїхати до Стокгольма у грудні. Він вкотре підкреслив, що дійсно відчуває велику честь та хотів би мати можливість отримати відзнаку особисто.

Випадок, коли лауреат не з’являється за премією – незвичний, проте не унікальний в історії "нобелівки". Кілька номінантів через різні причини не приїздили у Стокгольм. Серед них – Доріс Лессінг, Гарольд Пінтер та Ельфріде Єлінек.

Раніше Боб Ділан пояснював, чому так довго мовчав щодо Нобелівської премії тим, що звістка про її присудження відібрала йому мову.

У кінці жовтня Ділан дав інтерв'ю виданню The Telegraph, в якому розповів, що хотів взяти участь у церемонії вручення Нобелівської премії, яка відбудеться 10 грудня у Стокгольмі.

Через тривале мовчання Ділана почали поширюватися чутки, що він не збирається приймати нагороду. Член журі Нобелівської премії з літератури, письменник Пер Вестберг, звинуватив Боба Ділана у зарозумілості і неввічливості.

13 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреата найпрестижнішої у світі відзнаки у галузі літератури. Її отримав американський співак Боб Ділан (Роберт Аллен Ціммерман) "за створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції".

Ділан – композитор, поет і гітарист. Він також видав 6 книжок зі своїми малюнками, продав понад 100 мільйонів платівок, завдяки чому його вважають одним з найуспішніших музикантів сучасності.

Реклама:

Головне сьогодні