Треш, біженці та авангард: гід 6-м Київським фестивалем короткометражних фільмів

Треш, біженці та авангард: гід 6-м Київським фестивалем короткометражних фільмів

У світі "великого кіно" короткометражні стрічки за замовченням вважаються чимось несерйозним – такими собі режисерськими вправами, перш ніж звернутися до повного метра.

Зневажливе ставлення активно стимулює міжнародна система кінопрокату: дистриб’юторам невигідно возитися з 5-ти чи 20-ти хвилинними стрічками. Щоб короткометражки взагалі потрапили на екрани кінотеатрів, продюсери змушені об’єднувати їх в альманахи за темами чи проблематикою. Побачити ж короткометражне кіно в на великому екрані поза обмеженнями, накладеними тією чи іншою добіркою, практично неможливо.

Між тим, хто сказав, що гідний демонстрації в кінотеатрі фільм має обов’язково тривати більше години? Прагнучи зруйнувати породжені комерційним підходом стереотипи й популяризувати короткий метр в Україні, ентузіасти в 2012 році заснували Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів (KISFF).

19 квітня фестиваль стартує в столиці вже вшосте. УП.Культура проаналізувала розклад кінофоруму й виокремила кілька цікавих програм, які ми рекомендуємо до перегляду.

Цьогоріч Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів KISFF2017 триватиме з 19 по 23 квітня. За цей час глядачі побачать близько 300 ігрових, документальних і анімаційних стрічок з понад 52-х країн світу.

Як і в більшості фестивалів, основу KISFF складають конкурсні програми, національна (2 блоки фільмів, 9 стрічок) та міжнародна (3 блоки, 13 стрічок). Обидві програми судитиме професійне міжнародне журі, а переможець Національного конкурсу отримає грошовий приз.

Кадр з фільму "Клітор", режисерка Лорі Малепар-Траверсі, програма MIDNIGHT SEXY SHORT

Покази KISFF2017 відбудуться в 4-х локаціях у центрі Києва. Новим фестивальним центром стане кінотеатр "Україна". Авангардні, ретроспективні програми й програми українського кіно демонструватимуть у культовому кінотеатрі "Ліра" (колишній кінотеатр ім. Чапаєва на Львівській площі). У Будинку кіно музичні гурти озвучать короткометражні фільми в рамках програми Sound & Vision, а в Маріїнському парку можна буде вже традиційно безкоштовно переглянути короткометражні фільми під зорями, просто неба.

Паралельно з популяризацією короткометражного кіно серед глядачів, команда фестивалю переймається підготовкою професійних кінокадрів. Неформальна освіта в рамках кіношколи Short Film School вже стала традицією кінофестивалю, яка щороку проходить спільно з КАМА (Kyiv Academy of Media Arts) на базі академії. У програмі – лекції, майстер-класи, кейс-стаді й ретроспективи на такі теми, як кіноосвіта й фестивальна дистрибуція, сценарна майстерність і міжнародна копродукція. До слова, участь у кіношколі безкоштовна, але вимагає попередньої реєстрації.

Інша освітня програма Кіношколи KISFF Short Doctoring покликана допомогти українським режисерам якнайкраще реалізувати свої ідеї та проекти на стадії розробки.

***

Команда фестивалю визначила цьогорічну тему заходу досить широко: "пошуки "нового" кіно та нового в кіно". Такий фокус передбачає і роздуми про мистецьку цінність, мову кіно, масовий і авторський кінематограф; і занурення в історію та сучасність українського кіно; і аналіз шоукейсів західних кіношкіл та вибраних фестивалів короткого метру.

Кадр з фільму "Просто найгірші", режисери Йоханнес Кюршнер і Франц Мюллєр, програма "Непонятно что идет"

Окремими програмами на фестивалі будуть представлені анімаційне відділення угорської кіношколи MOME, берлінська кіношкола DFFB та празька FAMU. Також найкращі фільми своїх програм представлять фестивалі REGARD (Канада), Zubroffka (Польща), а Vienna Shorts покаже селекцію фільмів для дітей та підлітків, створену спільно з Vienna Film Museum. Усі програми представники відповідних кіношкіл та фестивалів презентують особисто.

Інші традиційні програми, на які варто звернути увагу – "Фестивальні хіти" (переможці та фаворити численних міжнародних фестивалів) та "Краще з KISFF: 5 років" (фільми, що запам'яталися кураторам програми KISFF за всі роки роботи).

Щоб полегшити подальший вибір для наших читачів, УП.Культура наводить 5 найцікавіших, на нашу думку, програм 6-го Київського фестивалю короткометражного кіно.

ТАМ ДЕ НАС НЕМА

Субота, 22 квітня, 16.00, кінотеатр "Україна"

В актуальному короткому метрі цієї найбільш серйозної програми KISFF закарбовані найважливіші глобальні проблеми: вимушена міграція, військові конфлікти й антигуманна позиція США.

Кадр з фільму "Вітання з Алеппо", режисери Ісса Тума, Томас Вруґе і Флор ван дер Мьолен

Так, 26-річний Реді, персонаж стрічки "Він повернувся" (режисер Махді Флейфель), не може вирватися з табору для палестинських біженців і з тенет героїнової залежності. 12-річний палестинець Мухамад Буркан мешкає з родиною в секторі Х2 у місті Хеврон, де його пересування також суттєво обмежене ("Хлопець з Х2", режисерка Гелен Яновскі).

[L]Фотограф Ісса Тума раз у раз повертається у своє рідне місто Алеппо в Сирії, намагаючись зрозуміти витоки й осмислити наслідки однієї з найбільших драм сьогодення ("Вітання з Алеппо", режисери Ісса Тума, Томас Вруґе і Флор ван дер Мьолен).

Програма "Там де нас нема" нагадує глядачам фестивалю важливу істину: незважаючи на складну політичну ситуацію, економічну кризу й війну в Україні, в нашому світі є місця, де людям живеться значно важче.

НЕПОНЯТНО ЧТО ИДЕТ

П’ятниця, 21 квітня, 23.00, кінотеатр "Україна"

Як французький філософ Жак Лакан пропонував врівноважувати філософські спекуляції Іммануіла Канта фривольною прозою маркіза де Сада, так і ми пропонуємо врівноважити драматизм і серйозність попередньої програми "ненормальною і хворою" добіркою "Непонятно что идет".

До неї ввійшли треш-фільми, режисери яких сміливо й свідомо відмовилися від амбіцій на лаври в Каннах і претензії називатися високим мистецтвом, щоб принести глядачам солодку guilty pleasure.

Куратори цієї програми нагадують нам про те, що життя – це тлін, а отже, єдине, що ми можемо зробити за життя – це добряче розважитися й посміятися.

Утім, найбільш "легковажна" програма підіймає чи не найсерйозніші питання фестивалю: що таке мистецтво, де пролягає межа між масовим і авторським кінематографом і хто наділений авторитетом цю межу прокладати.

QUEER CLASSICS

П’ятниця, 21 квітня, 21.00, кінотеатр "Україна"

Табуйованим, але завжди актуальним темам сексу, стосунків та кохання присвячено не одну, а одразу чотири програми, об’єднані під умовною рубрикою Let’s talk about sex.

Найцікавіша з них, на нашу думку, охоплює короткий метр 1990-х в ретроспективі одного з найбільших ЛГБТ-кінофестивалів світу Frameline (програма Queer Classics).

Фестиваль Frameline починався в 1977 році в Сан-Франциско з показів фільмів, знятих на 8-міліметрову плівку, та відтоді відбувається щороку.

4 стрічки ретроспективи Queer Classics відтворюють дух, моду й будні американської ЛГБТ-молоді 1990-х, а перлину програми, картину RSVP Лорі Лінда про смерть коханої людини від СНІДу американська критикеса й професорка Б. Рубі Річ відзначила у своїй знаменитій статті, де вперше вжила термін New Queer Cinema.

ROOTS AVANTGARDE ROOTS

Четвер, 20 квітня, 21.30, кінотеатр "Ліра"

Одна з чотирьох програм кіноавангарду та відеоарту на цьогорічному KISFF називається на честь пісні Sepultura Roots Bloody Roots. За формулюванням кураторів, фільми, що ввійшли в цю добірку, "повертаються до джерел, дадаїзму і створення мови кіно з нуля, коли ще не існувало конвенцій і правил".

Простіше кажучи, йдеться про відмову від антропоцентризму, повернення до часів, коли авангардних режисерів не цікавила людина в центрі мистецтва, "адже природна стихія надихає і дає набагато більше".

Цитуючи суперзірку сучасного мистецтва Марину Абрамович, куратори програми пропонують шукати "зв'язок із собою завдяки натуральній енергії природи" і позбутися апатії за допомогою бодай кінематографічних вилазок за межі освоєного цивілізацією простору.

Крім експериментального повернення до витоків, кіноавангард буде представлений на KISFF програмою експериментальних фільмів з Лос-Анджелеса La La Lavantgarde від кураторки Хізер Тревік, панорамою фільмів представників Оберхаузенського маніфесту та програмою фінського медіа-арту від Av-arkki.

IN THE MOOD FOR LOVE

Четвер, 20 квітня, 18.00, кінотеатр "Україна"

Додатковий показ – 21 квітня, 17.30

Фільми, присвячені романтичним стосункам, не обов’язково мають скочуватися в дешевий сентименталізм – щоб підкреслити свою позицію, куратори програми назвали її на честь однойменного класичного фільму корейця Вонґа Кар-Вая.

Розрахована на широку аудиторію та старе добре емоційне співпереживання добірка фільмів про кохання складається з 6-ти стрічок європейських та північноамериканських режисерів.

Це фільми про кохання з першого погляду ("Як я люблю тебе", режисер Фернандо Гарсіа-Руіс Рубіо), самотність ("Лялечка", режисерка Джессіка Палю) та жертви заради кохання ("Відра", режисерка Джулія Джонс). Але передусім – сумний симптом Західного світу – це фільми про розставання, яке визначає сюжет аж трьох учасників добірки ("Присмак В'єтнаму", режисер П'єр-Люк Латюліп; "Про Елізу", режисер Стефано Рідольфі та "Відтепер і назавжди", режисер Крістіан Хаскйольд).

Менш песимістична "народна" програма фестивалю Family Matters висвітлює стосунки в сім’ї, а ще дві розраховані на широкого глядача програми Комедії та Жахи будуть представлені в Маріїнському парку просто неба.

Ольга Папаш, УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні