На що піти під час Книжкового Арсеналу?

На що піти під час Книжкового Арсеналу?

Цього року міжнародний фестиваль Книжковий Арсенал відбудеться 17-21 травня; адреса та ж сама: Мистецький Арсенал, вулиця Лаврська, 10-12. Програма об’єднує близько півтисячі подій – тож варто заздалегідь вивчити її і запланувати власну ідеальну добірку заходів.

Судячи з формату викладеного на сайті "Мистецького Арсеналу" розкладу, організатори пропонують орієнтуватися не на відомі прізвища гостей, а на тематичні спецпрограми, в рамках кожної з яких пропонується низка відповідних заходів.

Цілком закономірно: адже Книжковий Арсенал відомий насамперед сильною міжнародною складовою та концептуальним підходом, коли видавцям пропонується організувати тематичні заходи замість звичного формату презентацій новинок.

Фокус-тема фестивалю – "Сміх. Страх. Сила". Приводом для неї стала річниця виходу повного друкованого видання "Енеїди" Івана Котляревського – але зрештою кураторська рамка розширилася до сміхової культури загалом і теми сміху в часи кризи.

Офіційне відкриття фестивалю заплановане на 18:00, а вже о 19:00 можна відвідати унікальний захід "Безкінечна подорож, або Енеїда": Мультимедійний колаж з елементами лекції (Юрій Андрухович), концерту (Марк Токар/Віктор Новожилов) та банкету (vj-група Cube і всі-всі-всі).

А 20 травня о 19:00 на перформативній сцені відбудеться вистава харківської театру-студії "Арабески" "Енеїда. 20 років потому" (нова версія проекту 1997 року).

Ілюстрації Василя Базилевича до "Енеїди" Котляревського

Також протягом фестивалю діятимуть виставки "Енеїда" Базилевича" та "Один кілометр "Перцю"", присвячені відповідно знаменитим ілюстраціям до поеми та легендарному сатиричному часописові (куратори – Павло Гудімов та Діана Клочко) – не пропустіть кураторські екскурсії та тематичні обговорення.

Однією із кураторок Книжкового Арсеналу цьогоріч стала Оксана Забужко. Її програма "Розкажи мені про мене" розкриває тему пошуку самості у світі глобального непорозуміння – і складається з чотирьох вечірніх зустрічей.

Співрозмовниками письменниці стануть Гайке Марія Йогенінг з Німеччини (17 травня, 19:00), Аскольд Мельничук з США (20 травня, 19:00), Ольга Токарчук з Польщі (18 травня, 19:00) та український автор Сергій Сингаївський (21 травня, 19:00).

Альтернативний Альбіон

Бірмінгемський літературний фестиваль – фестиваль-гість Книжкового Арсеналу в 2017-му У рамках візиту британських письменників запропонована спецпрограма Alternative Albion, серед заходів якої, наприклад, лекція Cтюарта Маконі "Literature & UK Popular Music" (19 травня, 18:00) та круглий стіл "Альтернативний Альбіон: сучасна література Великої Британії".

Обкладинки часопису "Перець" 1950-1960-х років

Участь у ньому візьмуть зоряні гості Джонатан Коу, Стюарт Маконі, Кіт де Вааль, Алан "Керлі" Макґітчі, Кет Везеріл та Джонатан Девідсон (18 травня, 18:00).

Інсайдери

Фахівцям та усім зацікавленим буде корисною лекція віце-президента Франкфуртського книжкового ярмарку Тобіаса Фосса "Стратегії у міжнародному ліцензійному бізнесі: німецький досвід" (20 травня, 12:00 – 14:00, бізнес-майданчик).

Також зазирнути за куліси професійного середовища можна буде, завітавши на публічне інтерв’ю з художницею та режисеркою Шіші Ямадзакі (Японія) "Анімаційна ілюстрація як головний фешн-тренд", організоване журналом L'officiel-Україна (18 травня, 16:00), лекцію-воркшоп "Креативність у музейній практиці: Інструментарій" від Лінди Норріс (США) та Рейні Тісдейл (США) (20 травня, 10:00), майстер-клас польського романіста Яцека Комуди "Як з історичних фактів зробити художній твір" (20 травня, 10:00).

Фото: iryna_mandrynka/Depositphotos

Відзначення Року Конрада в Україні супроводжується низкою заходів – у тому числі й на Книжковому Арсеналі. Окрім тематичних кінопоказів та виставки, відбудеться також дискусія Self-made writer за участі лауреатів премії імені Джозефа Конрада, серед яких Тарас Прохасько, Сергій Жадан, Таня Малярчук, Софія Андрухович (19 травня, 19:00).

Книголюбам великим і маленьким

Відомий лектор – популяризатор літератури Євгеній Стасіневич спеціально до Книжкового Арсеналу підготував лекторій "читати / говорити".

Лекція Максима Стріхи "Світовий літературний канон в українських перекладах: проблеми і здобутки" (20 травня, 15:00), лекція Олександра Ірванця "Альтернативна історія: фантастика як терапія і порахунок" з нагоди презентації роману "Харків-1938" (20 травня, 18:00), лекція Наталі Яковенко "Життя і тексти Іоанікія Ґалятовського" з нагоди виходу книжки "У пошуках Нового неба".(21 травня, 13:00), лекція Юрка Прохаська "Галицька література: спекуляція чи непомічений континент?" (21 травня, 15:00) – це лише частина курованого Стасіневичем бенкету духу.

Уже традиційною стала програма "Обмін речовин", яку щороку готує Ірина Славінська. У форматі публічного діалогу без втручання модератора відбудуться розмови Олі Гнатюк та Остапа Сливинського; Андрія Куркова та Андрія Куликова; Тані Малярчук та Андрія Бондаря

Фото: Radiokafka/Depositphotos

Ще один діалог, який варто послухати під час Книжкового Арсеналу: розмова Йосипа Зісельса та Ізи Хруслінської "Самі собі (не) чужі. Українці та євреї" з нагоди виходу книжки "Ти відкриєш мої вуста" (19 травня, 15:00).

Для батьків і дітей (а може, й учителі приведуть школярів на екскурсію?) цікаві заходи дитячої програми.

[L]Наприклад, 19 травня о 12:00 відбудуться "Послухай і вгадай", емоційні читання з Аудгільд Сульберґ та Наталкою Іваничук за мотивами книжок "Хто проти Суперкрутих".

Цього ж дня о 15:00 – "Де знайти Шевченка?", майстер-клас для дітей від художниці Анастасії Стефурак за мотивами книжки "Шевченко від А до Я".

А в неділю, 21 травня о 16:00 – вистава дитячої театральної лабораторії "Колесо" за мотивами "Великої книжки" Франца Голера (учасники: автор Франц Голер (Швейцарія), перекладачка Неля Ваховська).

Постійні відвідувачі Книжкового Арсеналу пам’ятають, що найяскравіші книжкові новинки – це не обов’язково ті, про які можна прочитати у програмі заходів фестивалю.

Адже події спрямовані не лише на промоцію конкретних книжок, але й на формування певного кола читачів, які стежать за подіями видавничого й письменницького середовища і готові купувати не лише привабливі розкручені книжки, а ще й ті, котрі відповідають їхнім смакам та запитам i рівню інтелектуального вишколу.

Оксана Щур, спеціально для УП.Культура

Фото обкладинки й титульне зображення на сторінці: style67/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні