Російські митці засудили обшуки "Гоголь-центру" і його худкерівника Серебреннікова

— 24 травня 2017, 12:07

Вранці 23 травня Слідчий комітет Російської Федерації прийшов з обшуками у московський театр "Гоголь-центр" і додому до його художнього керівника Кирила Серебреннікова.

Російські митці засудили обшуки "Гоголь-центру". Фото glavny.tv

[L]У постанові СК сказано, що обшуки проводять в рамках справи про шахрайство в особливо великих розмірах, порушеної ще у 2015 році, повідомляє Meduza.

Йдеться про 66,5 мільйона рублів, які департамент міністерства культури виділив на проект Серебреннікова "Платформа".

Відомо, що обшук у художнього керівника "Гоголь-центру" провели без рішення суду.

Під час обшуків співробітники театру закликали глядачів прийти до будівлі "Гоголь-центру", щоб підтримати трупу. На заклик відгукнулися кінорежисер Федір Бондарчук, акторка Чулпан Хаматова та інші.

На ці події у Росії також відреагували актори, режисери, театральні критики, журналісти та громадські діячі.

Лія Ахеджакова. Фото ivona.bigmir.net

"У мене ж у "Гоголь-центрі" і знайомі, і друзі, я намагаюся їм дзвонити, а виявляється, що у них відібрали телефони. Ніхто нічого не знає і не розуміє. Не знаю, чим допомогти. Сподіваюся, журналісти в це втрутяться, і буде паралельне розслідування, – розповіла акторка Лія Ахеджакова.

Мені здається, зараз така ситуація, що я сама можу потрапити під обшук – наркотики шукатимуть або скажуть, що я вбила когось. Щось таке відбувається, коли не знаєш, чому буде обшук. Ось що погано. Душею я з Серебренниковим, це однозначно".

Людмила Улицька. Фото snob.ru

"Я сподіваюся, що Кирило коли-небудь поставить виставу в жанрі "чорного цирку", який влада розігрує так тупо і бездарно. Які гроші? До чого тут гроші? Хто у кого вкрав? Це у нас намагаються вкрасти все найцінніше, що відбувається в нашій країні – культуру, – долучилася письменниця Людмила Улицька.

Сьогодні у країни нічого не залишилося, крім десятка талановитих людей, яких намагаються змусити виїхати з країни. Це боротьба живих людей і мерців. І мерці перемагають ... Джордж Оруелл про це попереджав. З 1984 року го ми потрапили в 2017-й. Була б зараз у Москві, пішла б стояти біля входу в "Гоголь-центр".

Михайло Баришніков. Фото codcast.it

"Мене дуже неприємно вразила звістка про те, що у режисера Кирила Серебреннікова та очолюваному ним "Гоголь-центрі" проходять обшуки. Це просто не вкладається в голові. Художник, яким Росія повинна була б пишатися, принижений і ображений, – вважає хореограф Михайло Баришніков.

Оскільки це людина, відома своєю незалежністю і волелюбністю, людина, що неодноразово виступала зі сміливими політичними заявами, ці раптові репресії виглядають особливо кепсько. Я дуже стурбований тим, що трапилося і сподіваюся, що громадськість в Росії і в світі виступить за одного з найяскравіших діячів сучасного театру".

Борис Акунін. Фото philologist.livejournal.com

"У Кирила Серебреннікова йде обшук. Це один з небагатьох російських режисерів, кого у Франції добре знають – він багато тут працював. Класний піар хід напередодні путінського візиту. Пресі буде про що писати і говорити. Chapeau!", – сказав письменник Борис Акунін.

Марк Захаров. Фото artursolomonov.ru

"Ще починаючи з першої вистави, яка отримала резонанс, "Пластилін", Серебренніков показав себе дуже здібним, талановитим режисером. І думаю, якщо йому не заважати, а допомагати, то він ще збагатить нашу культуру новими творами і звершеннями у своєму "Гоголь-центрі". Як і багато інших, я засмучений і дуже здивований цими повідомленнями про те, що відбуваються обшуки", – розповів художній керівник московського театру "Ленком" Марк Захаров.

Реклама:

Головне сьогодні