10 найкрутіших музичних фестивалів України цього літа

У квітні ми знайомили вас з найцікавішими фестивалями Європи, останні тижні згадували легендарні українські фестивалі, без яких би не було їхніх сучасних аналогів.

Тож сьогодні, поки взяли паузу гучні фести минулого – Stare Misto, UPark Festival, Prosto Rock та інші – УП.Культура підготувала добірку різноманітних фестивалів нашої країни цього літнього сезону.

Поп, рок, джаз, електронна музика – читайте, слухайте, пакуйте рюкзаки та вперед до музичних пригод.

Porto Franko 2017

Porto Franko Fest – це міжнародний фестиваль сучасного мистецтва, який відбудеться вже через тиждень в Івано-Франківську. Музика є одним з напрямків п’ятиденного культурного форуму, але вона варта окремої згадки. Тут вам і знані "Брати Гадюкіни" та "Бумбокс", нова українська сцена The Erised, Cepasa, Tik Tu, оригінальна хіп-хоп ватага Subcarpati з Бухаресту, метр Юрій Андрухович та гурт Karbido з новою програмою "Літографії старого Станіслава". І це лише частина музичної програми.

Коли: 14-18 червня

Де: Івано-Франківськ

Учасники: "Брати Гадюкіни", "Бумбокс", Familia Perkalaba, Boom Pam, Kozak System, The Erised, Cepasa, Tik Tu , Ion Din Anina, Юрій Андрухович та гурт Karbido, Tommy Cobre, Javiro та інші.

Квитки: на більшість подій вхід вільний. На окремі події квитки на сайті від 25 грн.

Що ще: безліч театральних та танцювальних подій, кінопозаків. Розклад шукайте на сайті.

Alfa Jazz Fest

Коли: 23-27 червня

Де: Львів

Міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest вже сьомий рік поспіль стає однією з головних музичних подій року у Львові, а все частіше й у всій країні.

Вишуканий лайн-ап, професіонали джазу з України, США, Франції, Італії, Куби, Іспанії, Польщі, Ізраїлю і не лише. Серед хедлайнерів – справжня легенда джазу та музики, володар 14 (!) премій "Греммі" Хербі Хенкок, смарагд джазу та соулу, дворазовий володар "Греммі" у номінації "Кращий джазовий вокальний альбом" Грегорі Портер, зірковий квінтет Chick Corea Elektric Band (Чік Коріа, Ерік Марієнтал, Френк Гамбале, Джон Патітуччі та Дейв Векл) та інші.

Традиційно вхід на концерти сцени імені Едді Рознера в парку імені Богдана Хмельницького платний, а на події на сцені біля площі Ринок та сцени на площі біля Палацу Потоцьких – вільний.

Учасники: Хербі Хенкок, Грегорі Портер, Chick Corea Elektric Band, Gordon Goodwin's Big Phat Band, Mare Nostrum, Чайна Мозес, Yellowjackets, Criss Cross All Stars, Remi Panossian Trio, ManSound, Христина Соловій та інші.

Що ще: jam sessions, майстер-класи, кінопокази, вручення Міжнародної музичної премії "Alfa Jazz Fest Awards" ім. Едді Рознера.

Квитки: вже давно розібрали, але не забувайте про безкоштовні виступи.

Atlas Weekend

Коли: 28 червня – 2 липня

Де: територія ВДНГ, Київ

Atlas Weekend на сьогодні – наймасштабніший столичний музичний фестиваль. Цьогоріч AW відбудеться вже втретє та вдруге – на території ВДНГ. Організаторами виступає концертна агенція "PMK" з 14-річним досвідом.

[L]Учасники Atlas Weekend – це українські та іноземні артисти абсолютно різних музичних жанрів, які вже не один раз з успіхом виступали в столичному клубі Atlas (звідси й назва фесту, до слова), яким завжди у нас раді (The Prodigy, Three Days Grace, Submotion Orchestra, Джей-Джей Йохансон) та ті, хто ще ніколи (Röyksopp, Example, Perturbator, Джон Ньюмен, Алекс Клар, Seafret та інші) або вже давно не виступав в Україні (Kasabian, Brainstorm та інші).

За 5 днів на 8-ми сценах очікується понад 200 артистів. За 3 тижні до події відомі імена більше половини.

Будуть також гості з Білорусі, Литви, Росії та більше третини в лайн-апі – українські музиканти. Розпочнеться Atlas Weekend 28 червня з виступів українських музикантів "ВВ", "Брати Гадюкіни", "Жадан і собаки", Constantine, Layah, Illaria, Atmasfera та інших, французів The Celtic Social Club та, зненацька, Verka Serduchka & Band. Що важливо – вхід на усі події AW у День Конституції вільний.

Минулого року за 3 дні фест відвідало 142 000 людей, цього року Atlas Weekend триватиме 5 днів і цифри можуть бути ще більш вражаючими. Головне, щоб виступи відбувались вчасно і всі заявлені артисти доїхали.

Учасники: Kasabian, Röyksopp, John Newman, Three Days Grace, Nothing But Thieves, Alex Clare, Rudimental (Dj set), "Бумбокс", The Hardkiss, Pianoбой, Monatik, Goldie, Brainstorm, Onuka, Yellow Claw, Example, O.Torvald, Submotion Orchestra, Noize MC, Jay-Jay Johanson, Stoned Jesus, Аліна Орлова, Христина Соловій, "Один в каное" та багато інших.

Що ще: 30 розважальних локацій на 80 гектарах фестивальної території, фудкорти, наметове містечко, спільні проекти AW з фестивалями "Джаз Коктебель", "Країна Мрій", "Гогольfest", Z-Games, Street Culture, Kiev Fire Fest та іншими.

Квитки: 1600 грн (абонемент на 5 днів), 650 грн (квиток на один день), 300 грн (абонемент у наметове містечко). Ціни станом на 6.06.

Ostrov Festival

Коли: 30 червня – 2 липня.

Де: Труханів острів.

Фани техно, хаусу та електронної музики загалом уже рахують дні до початку великого тусе Ostrov. Організатори п’ятого ювілейного фесту пообіцяли кілька нововведень, які мають вразити навіть досвідчених "островітян". Зокрема готується нове розташування усіх сцен та зон фестивалю, а також можливість багаторазового входу.

Учасники: Ben Klock​, Mano Le Tough​, Cobblestone Jazz (live), RØDHÅD, KiNK​ (live), HVOB​ (live), Sonja Moonear​, Nastia​, Priku​, Arapu, Gescu​, Herodot, Baikal​, Hito​, Etapp Kyle, Woo York (live), ARTBAT​, Yate​, Rayo​, Eric​, Smailov​, JOSS​, Anton Kubikov​, Alexander Harris​, Pahatam​, The Dark Wood​ (live), Vero​, Electrolla​ (live), Adelina​, Rustam, Cobert (live), Animous​ (live), Koloah​ та інші.

Квитки: 540 грн. (General Admission, 3 дні), 740 грн. (General Admission Multipass, 3 дні), 1190 (VIP+Backstage Multipass)

Hedonism

Коли: 7-8 липня.

Де: Труханів острів, Київ.

Вільний, дивний та оригінальний – такі гасла міг би мати столичний фестиваль Hedonism. Причин достатньо, а основна – особливий смак організаторів при формуванні лайн-апу. У списку артистів нема тих, хто є в заявах більшості фестів країни, але ці артист варті уваги і мають свого слухача.

Це, зокрема, знаковий німецький електронний гуру Westbam, ісландський дует Kiasmos (Олафур Арнальдс + Янус Расмуссен), інді-виконавиця з Ірану Sevdaliza та литовські диваки Beissoul & Einius. Та 80 % імен – це представники української незалежної сцени у всіх можливих проявах. Для деяких виступи будуть одними з перших в своїй новій історії. Наприклад, Advocados – новий проект учасників Dzierzynski Bitz та DAMAGE – проект Антона Прибиткіна з Secret Avenue.

Фото зі сторінки Hedonism у Facebook

Учасники: Sevdaliza,Westbam, Kiasmos, Purple On Time, Beissoul & Einius, Ishome, Вагоновожатые, Black Maloka, Latexfauna, Dz'ob, Inaia, Tik Tu, Indytronics, Daamage, Mamanet, Semmar, Advocados (Ex-Dzbitz), Me'leron,The Сancel, "Её", Somali Yacht Club, Shanti People, Krobak, Postman та інші.

Що ще: берег Дніпра, фотозони, бари, їдло та дружня атмосфера "ЮБК" (Південний берег києва). Інші деталі оголосять ближче до події.

Квитки: 450 грн. (стандарт), 900 грн. (VIP pack).

Файне місто

Коли: 20-23 липня.

Де: тернопільський іподром, Тернопіль.

Масштабний міжнародний фестиваль просто неба вже вп'яте відбудеться на іподромі поблизу Тернополя.

З кожним роком кількість музикантів, сцен та, відповідно, глядачів на фесті зростає. Минулого року за 4 дні "Файне місто" відвідало 15 000 глядачів.

Цього року на "ФМ" анонсовано більше 100 артистів на п'ятьох сценах (Main, Dark, Light, Reggae, електронна UFO та літературна Amphithatre).

Склад учасників досить потужний, тож глядачам буде під що стрибати та скаженіти. Багато іноземних команд хоч раз уже виступали в Україні, але до Тернополя завітають вперше.

Учасники: Guano Apes, Poets of the Fall, Zardonic, Eskimo Callboy, Korpiklaani, Caliban, Rage, Annisokay, Sunset Trail, New Disorder, Jinjer, Space of Variations, "Брати Гадюкіни", "Друга Ріка", "ТНМК", "Антитіла", "Элизиум", "Тараканы!", Le Basour, Heretic's Dream, DJ Tapolsky, "Веремій", "Серцевий Напад", Dysphoria, Aghiazma, Septa, O'Hamsters, "Порнофильмы", "Анна", "ПНД", Jabbadub, Bloom Twins, On-The-Go, Христина Соловій та інші.

Що ще: хендмейд-ярмарок, фудкорти, спортивні та розважальні локації (Game Zone та інші), наметове містечко, прокат туристичного спорядження, камера схову, пункти підзарядки, мотозліт байкерів, велопрокат, велопарковка.

Квитки: 820 грн. (абонемент на 4 дні), 200 грн. (наметове містечко).

"Бандерштат"

Коли: 4-6 серпня.

Де: Рованці, Луцьк.

Фестиваль українського духу "Бандерштат" – один з найстарших з нині діючих музичних фестивалів України. Вже 10 років він відбувається в Луцьку та має деякі важливі відмінності від інших опен-йерів країни: безалкогольний, патріотично-виховна спрямованість, безкоштновне наметове містечко.

3 дні, 3 сцени та більше 50 гуртів. До речі, якщо ви хочете виступити на одній сцені з уже відомими музикантами, то нагадуємо, що відбір молодих гуртів триває до 10 червня (ще можна встигнути відправити заявку на [email protected]).

Бандерштат-2016. Фото: Анна Мурзіна

Учасники: "Бумбокс", "Воплі Відоплясова", "Антитіла", O.Torvald, "Тартак", "Крихітка", All Faces Down, Lack of Loud, Vivienne Mort, "Жадан і собаки", "Фіолет", Karna, "Один в каное", "Без обмежень", Panivalkova, "ПНД", 5 Vymir, Tik Tu, Latexfauna та інші.

Що ще: ярмарка майстрів, UA made fest, BanderNightCinema, показові реконструкції повстанських та визвольних боїв УПА, зустрічі-дискусії з лідерами думок (громадські діячі, політики, митці, журналісти, блогери, музиканти, волонтери), спортивні заходи, майстер-класи, ігри та забави для дітей.

Квитки: 450 грн. (абонемент на 3 дні).

Zaxidfest

Коли: 18-20 серпня

Де: територія відпочинкового комплексу "Чарівна долина", с. Родатичі, Львівська область

Фестиваль "Захід" проводиться без алкогольних чи політичних спонсорів у Львівській області з 2009 року, останні три роки – на території комплексу "Чарівна долина".

Цього року на чотирьох сценах (Головна, Інді та Рок, яка згодом транформується у Нічну) за 3 дні очікується більше 50 гуртів. Серед них є цілий іноземний арсенал артистів з великою часткою "металу" – In Extremo, Dark Tranquillity, Pain, "кору" (музичні жанри постхардкор, металкор, деткор та інші) – Enter Shikari, Chelsea Grin, Miss May I, We Butter The Bread With Butter, Being As An Ocean.

Zaxidfest-2016. Фото: Олег Горбач

Основними хедлайнерами організатори називають альтернативних американських рокерів Breaking Benjamin та експресивних британських інді-рокерів Editors. Обидва гурти вперше виступатимуть в Україні, а для Breaking Benjamin концерт на "Заході" стане другим у Європі за всю їхню кар’єру.

Учасники: Editors, Breaking Benjamin, Enter Shikari, The Qemists, Noize MC, In Extremo, Dark Tranquillity, Pain, Chelsea Grin, Miss May I, We Butter The Bread With Butter, Being As An Ocean, O.Torvald, Pianoбой, "Тартак", Vivienne Mort, Detach, Антоха МС, 5 Vymir, Sinoptik, "Анна", "Карна", Septa та інші.

Що ще: ліси, поле та ставки (в яких заборонено купатись, бо вони в приватній оренді); наметове містечко, фудкорти, 120 польових душів, 220 туалетів, камера схову, пункти підзарядки мобільних телефонів, паркінг, футбольний, волейбольний майданчики, тенісний корт, мотузковий парк, дитячий майданчик, мінігольф. У вартість квитка входить розважальна програма та забезпечення інфраструктурою фестивальних майданчиків, за решту треба платити окремо.

Квитки: 990 грн. (абонемент на 3 дні), 660 (квиток на один день). Абонементи у в наметове містечко вже скінчилися.

Brave Factory Festival

Коли: 23-24 серпня.

Де: "Метробуд", вул. Авторемонтна, 128, Київ

Організатори нового Brave Factory Festival – навіжені сміливці. Фестиваль електронної музики та сміливої культури відбудеться вперше та вже зараз виглядає амбіційно та цікаво. Локація – як у знаних європейських фестивалів, лайн-ап також не пасе задніх (Robert Hood, Zebra Katz, Simian Mobile Disco та інші). Затамували подих та гайда за квитками.

Учасники: Robert Hood, Zebra Katz, Simian Mobile Disco, Octave One, Egyptian Lover, Francesco Tristano, The Bug feat. Flowdan and Miss Red, Jaga Jazzist, Brandt Brauer Frick, Derrick Carter, Function, The Field, Byetone, NAH, Lawrence, Romare, Jane Fitz, Maayan Nidam, Bill Patrick, ВАГОНОВОЖАТЫЕ, HEINALI, NOIZAR, PAVEL PLASTIKK та інші.

Квитки: 550 грн. (денний квиток на 24 серпня (з 10:00)), 990 грн. (вхідний квиток ), 3960 грн. (колективний квиток (5 осіб).

Koktebel Jazz Festival

Коли: 24-27 серпня.

Де: Чорноморськ, Одеська область.

Koktebel Jazz Festival – ще один ветеран фестивального життя країни. З відомих причин фестиваль останні 3 роки проходить не в Криму, та любов до якісної музики, й не лише джазу, надихає організаторів на продовження важливої справи.

Фото: koktebel.info/

15-й, ювілейний, "Джаз Коктебель" відбудеться наприкінці серпня у Чорноморську. Наразі оголошено двох учасників — це впливові Asian Dub Foundation та танцювальні Shantel & Bucovina Club Orkestar. Для когось цього може виявитися недостатньо, а ті, хто знайомий з фестивальною атмосферою "Коктебелю", вже давно придбали квиточки.

Учасники: Asian Dub Foundation, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Карл Фрієрсон (De-Phazz) та інші учасники, які виступатимуть на чотирьох сценах.

Квитки: 1090 грн. (абонемент Nu-Jazz), 390 грн. (наметове містечко).

Олексій Подчашинський, спеціально для УП.Культура

Фото обкладинки: Лора Молодець

Титульне зображення на сторінці: ufest.in.ua

Реклама:

Головне сьогодні