Хіп-хоп про сідниці, R&B і рок – очі: Про які частини тіла співають у різних жанрах

— 26 липня 2017, 11:31

Двоє мистецтвознавців Фернанда Вєгас і Мартін Ваттенберг розробили проект "Fleshmap: Touch.Look.Listen", де показали, про які частини тіла найчастіше співають у піснях різного жанру.

Джерело: fleshmap.com/listen/music. Для збільшення натисніть на зображення

Фернанда і Мартін давно займаються візуалізацією, їхні роботи виставлялися у Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва та Інституті сучасного мистецтва у Лондоні.

Тепер дослідники взялися за пояснення того, як людське тіло представлене у текстах, зокрема пісенного жанру.

Із добірки блюзу, кантрі, електронної музики, фолку, металу, хіп-хопу, джазу, R&B та року вони обрали пісні, у яких ідеться про тіло людини та розташували його частини у чарті від найчастіше згадуваних до найменш.

[L]Усього Фернанда і Мартін проаналізували 10 тисяч треків.

Для візуалізації задуму мистецтвознавці використали піктограми із частинами тіла. Чим більше коло, в якому вони зображені, тим частіше вони трапляються у треках.

Із загального чарту видно, що найбільше про людське тіло йдеться у жанрі хіп-хопу.

Загалом, музиканти найчастіше пишуть пісні про очі людини, хоча майстри блюзу та госпелу більше цікавляться долонями, а хіп-хопери віддають перевагу дупам.

Крім хіп-хопу, різноманіттям згадок про різні частини тіла людини можуть похвалитися жанри альтернативної музики, фолку й року. Найскромніші у цьому – виконавці релігійних серенад госпелу й джазу.

У більшості проаналізованих музичних жанрів, де на першому місці у текстах ідеться про очі, на другому – про руки, часто на другому або третьому місці опиняється голова. Рідше згадується обличчя в цілому, губи, плечі.

Наприклад, кантрі-музиканти обожнюють очі (у більш ніж 12% пісень згадується про них). Долоні, руки, обличчя, губи й голова цікавлять їх не менше.

Джерело: fleshmap.com/listen/music. Для збільшення натисніть на зображення

Схожа історія з рок-жанром, де про очі співають у більш ніж 11% випадків, долоні – більше 9%. Тут, крім рук, долонь, обличчя й голови, з'являються також згадки про ноги, пальці, волосся, губи й зуби.

З-поміж решти вирізняється хіп-хоп, у якого на першому місці сідниці (майже 24%), далі долоні (майже 22%), а решта частин тіла майже повторює випадки кантрі, блюзу, року та інших музичних течій.

Джерело: fleshmap.com/listen/music. Для збільшення натисніть на зображення

Мистецтвознавці розрізнили назви сідниць, вказавши, що 24% згадок стосуються саме слова "аss". Про "booty" хіп-хопери співають лише у 2,7% випадків.

Помітними у цьому жанрі є згадки двох назв статевого органу мужчин (8% і трохи більше 3% для назв "dick" та "cock"). Рідше йдеться про жіночий (5%).

Джерело: fleshmap.com/listen/music. Для збільшення натисніть на зображення
Реклама:

Головне сьогодні