Промоція, премії, малі гранти: Директорка Інституту книги назвала пріоритетні напрямки

— 1 серпня 2017, 15:25

Тетяна Терен, яка 13 липня перемогла в конкурсі на посаду директорки Українського інституту книги, визначала ключове завдання проекту – стати містком між гравцями книжкової справи та владою.

"Український інститут книги – центр, який зможе об’єднати і консультувати всіх учасників книжкового ринку", – зауважила Терен під час першої прес-конференції на новій посаді.

Ще одним пріоритетом установи стане міжнародний напрямок – представлення українських письменників та їхніх книжок за кордоном.

Директорка Українського інституту книги Тетяна Терен

"Уже з наступного року участь України у Франкфуртському ярмарку буде реалізовуватися Інститутом книги" , – каже його очільниця.

Додає: щороку кількість закордонних подій за участі України буде збільшуватися. Зокрема, однією з мрій Терен є національний стенд на Болонському книжковому ярмарку.

Третім пріоритетом, названим Терен, є перекладна література. При цьому крім розвитку української перекладної справи, Інститут книги матиме на меті підтримку закордонних спеціалістів, які перекладають книги українських письменників на інші мови.

"Ці люди часто працювали на волонтерських засадах. Ми хотіли би залучити їх у наше середовище", – каже директорка.

Серед конкретних способів такої інкорпорації називає міжнародні форуми та конгреси, а ще можливе створення української премії для відзначення закордонних перекладів.

Також Терен наголосила на розвитку бібліотечного напрямку, який Інститут книги буде розвивати спільно із Міністерством культури. Почати планують із воркшопів за участі українських та закордонних фахівців.

Уже цього року Терен має на меті запустити пробну промо-кампанію для популяризації читання. Для цього планує залучити Суспільне телебаченні і провідні українські медіа. Прицільно зайнятись пропагандою читання збираються з наступного року.

Метою такої роботи стане формування іміджу книжки як інструменту формування не просто мислячих, але й успішних громадян.

Окресливши генеральні напрямки майбутньої роботи, Терен відзначила, що найближчі місяці стануть періодом розбудовної роботи. За цей час мають сформувати штат Інститут, прописати стратегію і знайти приміщення. Воно, до речі, має стати не лише офісом установи, але й культурним центром – місцем для проведення різноманітних подій.

Однією із проблем при формуванні штату стане питання оплати праці. Адже нині ставки майбутніх співробітників Інститутe і його директорки коливаються в межах 3,5 – 5,5 тис. гривень.

Не деталізуючи поки інформацію щодо структури Інститут, Терен утім зауважила, що окремий співробітник буде займатися фандрейзингом. Для реалізації програм Інституту планують залучати не лише бюджетні, а й недержавні кошти.

[L]Презентувати перших співробітників Інституту і його конкретніші плани директорка пообіцяла під час Форуму видавців, який традиційно відбудеться у Львові вересні. До того часу в її планах зустрічі із учасниками ринку – видавцями, книгорозповсюджувачами, письменниками, перекладачами, бібліотекарями. Вони потрібні, аби врахувати реальні потреби та деталізувати пріоритети.

Серед побажань, вже озвучених учасниками процесу, вже є створення резиденцій, літературних премій і журналів, розробка системи малих грантів тощо.

Інститут книги має на меті активізувати культурне і книжкове життя в тих регіонах, куди вкрай рідко доїжджають українські письменники, каже Терен.

Нагадаємо, журналістка, куратора літературних програм у Мистецькому арсеналі та екс-редакторка "Української правди. Культура" Терен підписала контракт на п’ять років із міністром культури Євгеном Нищуком 24 липня.

Це сталося після її перемоги у конкурсі на цю посаду, в якому брали участь дев’ять претендентів.

Закон про сторення Українського інституту книги було підписано в січні 2016-го. Із вересня того ж року обов'язки директора Інституту виконував доцент Національного університету "Києво-Могилянська Академія" Ростислав Семків.

Оксана Мамченкова, УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні