Хто і навіщо зробив першу англомовну антологію української еротичної фотографії

"Ukrainian Erotic Photography" це перше англомовне видання української еротичної фотографії.

До книги увійшли роботи 21 автора, створені протягом останніх 26 років.

Альбом щойно випустило видавництво "Основи". УП.Культура розпитала творців проекту, а також кількох фотографів про роботу над книгою.

"Ідея створення видання виникла у [фотографа і засновника фотошколи] Віктора Марущенка два роки тому, після того як вони з Ольгою Костирко та Сашою Курмазом робили номер журналу "5,6", присвячений війні, – розповідає випускова редакторка проекту Світлана Лібет.

Робота Сергія Мельниченка, що увійшла до книги
Робота Сергія Мельниченка, що увійшла до книги
Робота Сергія Мельниченка, що увійшла до книги

– Спочатку ми думали надрукувати всіх авторів, які працюють стилі еротичного фото. Але потім дійшли висновку, що потрібна якась "рамка". Зрозуміли, що про історію української фотографії є дуже мало видань. І останній рік працювали в цьому напрямку".

Вибір фотографів дався непросто. Доводилось сперечатись, шукати як молодих українських митців, так і заглиблюватися в історію, пояснює Лібет.

Роботи фотографів розміщені в хронологічній послідовності та дозволяють простежити розвиток еротичної фотографії в незалежній Україні.

Робота Жені Волкова, що увійшла до книги
Робота Жені Волкова, що увійшла до книги
Робота Жені Волкова, що увійшла до книги

Марущенко додає, що фотографів обирали некомерційних, надавали перевагу найяскравішим, свіжим, незалежним авторам.

Отож, до книги увійшли роботи як представників Харківської школи фотографії та молодих українських авторів. "Хотілось показати фотографії, які вже ввійшли в історію (Микола Трох, Олег Мальований), або ще її творять (Ігор Чекачков, Ярослав Солоп)", –аргументує вибір редакторка книжки Лібет.

Робота Анни Шашук, що увійшла до книги
Робота Анни Шашук, що увійшла до книги

Про свої роботи та їх стилістику розповідають автори:

Ігор Чекачков

– Фотографія – інструмент для вивчення світу. З її допомогою ставлю питання і шукаю на них відповіді.

Мені цікаво спостерігати за життям, взаємовідносинами між людьми, за тим, як вони комунікують одне з одним і з навколишнім світом.

Фото: Ігор Чекачков
Фото: Ігор Чекачков

Щоб закінчити проект я запросив до себе жити двох дівчат і фотографував їхнє життя у себе в квартирі. Мені хотілося створити атмосферу, в якій вони не помічатимуть камери.

Олексій Салманов

– Моя робота – це іронія на тему задоволення споживацьких запитів. Замість того, щоб роздягнутися, дівчина обманює очікування глядачів – вона одягається.

Як на мене, то це найіронічніша серія в книзі. Та якщо переглянути фото у зворотньому порядку, то побачите процес роздягання. Тому дивіться, як забажаєте.

Кілька робіт із серії Салманова, що увійшла до книги

Майя Іва

– В книзі можна побачити мою серію "I AM NOT A MAN, I AM NOT A WOMAN". Вона про свободу сексуальної ідентичності, про свободу любові.

Мої фотографії завжди про тіло, навіть якщо зображено місто, ліс, воду. Досліджую гармонію між людиною і природою, між тілом і духом.

Кілька фотографій Майї Іви, що увійшли до книги

Олександр Паньковець

– Природа України в теплу пору року подібна до міфологічної Аркадії. Ніби змінюється сприйняття простору та часу, – ти перебуваєш у ідеальному місці для вічного існування. Жодних соціальних стереотипів і політичних проблем, тільки краса і самодостатність. Чим можна доповнити рай? Звичайно ж, Євою.

Фото: Олександр Паньковець

Ярослав Солоп

– Фотографії у виданні – з мого проекту "The Plastic Mythology" над яким працював шість років. Проект зовсім не про давньогрецький епос і не зовсім про тілесність та еротику.

"Пластмасова міфологія" – це іронічна, місцями абсурдна візуалізація міфів сьогодення нав’язаних філософією споживання будь-якого формату.

Це суб’єктивне сучасне міфотворення, в якому головні персонажі не героїчні постаті, а реклама, штучні цінності, продукти технологій та еротика, в тому числі, як засіб маніпуляції та впливу на свідомість.

Фото: Сергій Михайлов
Фото: Євгеній Павлов
Фото: Анастасія Лазуренко

Підготувала Діана Квасневська, спеціально для УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні