У Львові покажуть мистецько-історичну виставку про масові злочини ХХ століття

— 6 вересня 2017, 09:00

Центр міської історії, що у Львові, покаже проект "(не)означені", який поєднує рефлексії художника Нікіти Кадана із дослідженнями західних та українських дослідників.

У центрі вивчення – злочини нацизму та сталінізму, етнічні чистки та інші акти насилля 1930-1940-х років.

Основою виставки є роботи Кадана з трьох серій: "Національний ландшафт," "Хроніки" та "Погром".

Одна із робіт Нікіти Кадана, що буде показана на виставці

Відправною точкою для цих серій Кадана стали фотографії масових злочинів ХХ століття. Осмислюючи їх, художник ставить питання про небезпеки заідеологізування і маніпулювання, витіснення "незручної історії" та наслідків "конкуренцій пам’ятей" в сучасних суспільствах, в тому українському.

Особливістю виставки є включення аналізу від дослідників, насамперед істориків, але також представників таких дисциплін, як філософія, антропологія, психіатрія, література, право, візуальні студії.

Одна із робіт Нікіти Кадана, що буде показана на виставці

Це автори та авторки, які працюють із першоджерелами, осмислюють проблеми насилля та беруть участь у сучасних дискусіях про ці теми у різних країнах та різними мовами.

Серед тих, чиї роздуми та дослідження супроводжуватимуть проект, більше 20 науковців. Зокрема, Марсі Шор (Єльський університет, США), Мартін Поллак (письменник, Австрія), Ганс Ульріх Гумбрехт (Стенфордський університет, США) та інші.

Виставка триватиме із 7 вересня по 26 листопада у Львові.

Реклама:

Головне сьогодні