8 подій ювілейного Гогольfest, які не можна пропустити

8 подій ювілейного Гогольfest, які не можна пропустити

Сьогодні в Києві відкривається 10-й мультидисциплінарний фестиваль Гогольfest. Він триватиме 11 днів на кількох міських локаціях і складатиметься із численних вистав, кінопоказів, мистецьких та фотовиставок, концертів, вечірок і лекцій.

Попри те, що одна з локацій фестивалю, скандальний Театр на Подолі, так і не запрацювала до його початку, організатори все ж покажуть глядачам всі заплановані до показу проекти.

УП.Культура пропонує короткий гід найважливішими подіями Гогольfest-2017, який, до речі, може стати останнім. Засновник фестивалю Влад Троїцький вже заявив в інтерв’ю виданню Cultprostir, що заморозить фестиваль, якщо до кінця цього року не отримає гарантій щодо фінансування.

Вистава ДПЮ від театру "Прекрасные цветы"

Час і місце: 7 вересня, Сцена 6 (Довженко-Центр)

"ДПЮ" – спільний проект харківського театру "Прекрасные цветы" та громадської організації "Лінія згоди". Він починався з волонтерського проекту допомоги демобілізованим солдатам. У рамках тієї ініціативи бійці розповідали свої історії, а потім актори розігрували їх у невеликих сценках.

Фото із сайту фестивалю

Згодом драматург і режисер Дмитро Левицький зробив із накопичених оповідей цілісну виставу.

Тепер у дійстві беруть участь як актори театру, так і ветерани АТО (Дмитро Галка та Анатолій Топольський). Протягом 100 хвилин глядачеві пропонують десятки саркастичних, трагічних, болісних – словом, правдивих історій із життя фронту і тилу. Вистава ставить чимало запитань про такі непрості поняття як героїзм і патріотизм. Утім, працює із темами тонко і не грішить дидактичністю.

Виставка "Хроніки Тотальної Фотографії"

Час і місце: 8 – 17 вересня, простір майбутнього Музею Кіно (Довженко-Центр)

Євгеній Павлов – харківський фотограф та один з ініціаторів заснування у 1970-х авангардного об’єднання "Час", до складу якого входив зокрема Борис Михайлов. Тетяна Павлова – теоретик фотографії.

Розворот книжки «Тотальна фотографія». Євгеній Павлов, 2016

"Тотальна фотографія" є арт-методом Євгенія Павлова, для якого властивий один формальний прийом: на чорно-білу фотографію він вводить фарби у вигляді кольорової ретуші. У такий спосіб митець поєднав технології фотографії та живопису. При цьому живопису, за висловом Тетяни Павлової, відведено тут незвичну для нього деструктивну роль.

Виставку вважають класичною. Її прем’єра відбулась у 1994-му році. Відтоді її побачили у численних музеях США та Європи.

Вистава "I Bislacchi. Omaggio A Felleini"

Час і місце: 8 вересня, Сцена 6 (Довженко-Центр)

Моніа Казадеї – визнана хореографиня, чиї життя та робота пов’язані з Італією, Францією та Британією. Заснована нею 1994-го року трупа Compagnia Artemis Danza привезе до Києва постановку "I Bislacchi. Omaggio A Felleini".

Фото із сайту фестивалю

За словами авторки проекту, ця хореографічна вистава є "знаком поваги до художнього світу Фелліні". Концепція постановки та її візуальне рішення виникли під впливом гумору та поезії фільмів цього італійського режисера.

Саме тому кожен колір та рух в "I Bislacchi" відсилає до певного образу чи символу із стрічок класика кінеатографа.

Концерт-перфоманс "Dreams Off" від "ДахаБраха"

Час і місце: 9 вересня, ВДНГ

Останнім часом етно-хаос квартет "ДахаБраха" багато гастролює світом і вкрай рідко – Україною. Тож вистава "Deams off", яка є оновленою версією їхнього знаного та успішного шоу "Dreams Of The Lost Roads", – унікальний шанс почути виконавців наживо.

Фото: dakhabrakha.com.ua

Синтетичний проект, музику до якого створили учасники "ДахаБраха", а за режисуру відповідав Влад Троїцький, поєднує виступ гурту із відеоартом та театралізованим дійством.

Класична версія шоу через прості й лаконічні образи та гіпнотичну музику розповідає про вічні, базові речі, як то життя і смерть, любов і туга. Новий "Dreams Off" адаптований під магістральний сюжет 10-го Гогольфесту – Ковчег.

Серед яскравих елементів програми – карнавальна хода 10-метрових ляльок, у якій зможуть взяти участь відвідувачі.

Перфоманс "Celebration Service" від Мередіт Монк

Час і місце: 9 вересня, ВДНГ

Мередіт Монк – одна з найвідоміших сучасних копозитрок США. На її рахунку престижні нагороди та номінація на Grammy. Її музика звучить у фільмах братів Коенів, Жана-Люка Годара та Девіда Бірна. Її виступи збирали повні зали Карнегі-холлу та Лінкольн-центру.

Фото: Айша Леонардо Полестіко

Її "Celebrtion Service" – це поєднання музики, хореографії, театру та відео-арту.

Над українським шоу композиторка працювала разом із українським вокальним ансамблем "Alter Ratio", джазовою співачкою Назгуль Шукаєвою, віджеями з "Black Box" і колективом "Sed Contra Ensemble".

Трансмедійний проект "Лесасерма Похунахіс: Мистецтво Бурозему"

Час і місце: 10 вересня, клуб Sentrum

За такою чудернацькою назвою ховається багатошаровий проект, заснований на неймовірній історії життя та творчості радянської андеграундної письменниці грецького походження Лесасерми Похунахіс.

Прихильниця лівих поглядів, Похунахіс свого часу втекла до СРСР з рідної країни, де належала до лав Грецького опору. Потім стала жертвою сталінських репресій, відбувала термін у трудових таборах і, зрештою, осіла в селищі Еробогачен, що в Іркутській області Росії. Там вона жила в шлюбі з поштаркою Антоніною Увачан і побувала ученицею. А ще протягом всього життя писала книгу "Бурозем", яка ніколи не була опублікована.

Саме чотири томи цієї книги містичних одкровень стали основою для п’єси чотирьох композиторів, яку представить під час Гогольфесту Nadar Ensemble – один із провідних ансамблів сучасної академічної музики в Європі.

Виконання п’єс, кожна з яких присвячена окремому етапу життя радянської гречанки, перемежовується показом епізодів документального фільму про неї та відео-артом.

Прем’єра проекту відбулась рік тому в Осло.

Опера-балет "Ark/Ковчег" Влада Троїцького та Оскара Шкона

Час і місце: 10, 17 вересня, ВДНГ

Опера-балет "Ark/Ковчег" – новий проект режисера Влада Троїцього, створений у співпраці зі знаним колумбійським хореографом Оскаром Шаконом. Музику для постановки створили Роман Григорів та Ілля Разумейко з формації Nova Opera.

Репетиція опери-балету "Ковчег". Фото: Анастасія Мантач/Гогольфест

Це остання частина масштабної трилогії київського режисера. Подібно до перших двох опер циклу – реквієму "IYOV" та цирку "BABYLON" – її лібрето засноване на біблійному тесті. Цього разу це – Пісня пісень Царя Соломона.

У роботі над "Ковчегом", Троїцький традиційно задав для артистів загальну рамку – ідею інформаційного потопу, з якого кожному доведеться вибиратися, рятуючи найцінніше. При цьому для реалізації свого задуму він залишив творцям і виконавцям чимало свободи. Скласти уявлення про те, який вигляд матиме дійство на сцені, радимо, почитавши наш репортаж із репетиції.

Оскар Шакон і трупа "Ковчегу"

Зауважимо також, що після прем’єри на Гогольфесті проект рушить на гастролі Швейцарією.

Цирк-кабаре Terabak De Kyiv

Час і місце: 15,16 вересня, ВДНГ

"Terabak De Kyiv" – унікальна копродукція українського фрік-кабаре "Dakh Daughters" і французького театру "Le Monfort". Його прем’єра відбулась минулого Різдва у Парижі, європейські глядачі також бачили її н фестивалі в Монпельє. А на наступні зиму та літо вже заплановано більше 20 її показів у Парижі.

Фото із сайту фестивалю

Постановник шоу Стефан Рікодель поєднав ексцентричну, бунтарську й самобутню ідентичність артисток із київського театру "Дах" із неймовірною пластикою еквілібристів з Парижа. У результаті вийшла захоплива історія про самотність і кохання.

Оксана Мамченкова, редакторка УП.Культура

Фото обкладинки й титульне зображення на сторінці: Гогольfest-2016

Реклама:

Головне сьогодні