У підвалі в Одесі відкриється підземний театр. ФОТО

— 13 жовтня 2017, 14:05

На вулиці Військовий узвіз, 18, у підвалі будинка громадського діяча і мемуариста Осипа Чижевича, відкриють перший український підземний театр.

Фото dumskaya.net

Відкриття заплановане на 30 жовтня, йдеться у матеріалі Думская.

За 2 століття ці приміщення використовувалися по-різному – і як винні погреби, і як склад контрабандних товарів. Протягом останніх десятиліть і до недавнього часу підвали були занедбані.

Зараз у підвалах будинку Чижевича готують новий театральний простір під назвою "ТЕО". Творці називають його першим підземним театром України.

Створити культурний простір керівничка проекту Юлія Юн вирішила ще три роки тому.

"Ми цілеспрямовано шукали таке місце – приміщення з цікавою історією та незвичайною архітектурною складовою", – розповіла Юлія.

Фото dumskaya.net

У підвалах розташовані повноцінна зала з балконами, здатна вмістити 120 глядачів, сцена з професійним музичним і світловим обладнанням.

На першому поверсі буде арт-кафе з безкоштовною виставкою творів одеських художників, скульпторів і фотографів.

[L]Мешканці будинку спочатку не дуже добре поставилися до підземних робіт, однак після того, як їм полагодили каналізацію і пояснили, що саме планують відкрити у підвалах, заспокоїлися.

"Сусіди до останнього боялися, що це буде бордель або стрип-клуб, гучні нічні концерти. Навіть з'явилися чутки, що ми почали підкоп під Будинок вчених. Але коли ми пояснили, що відкриваємо театр – ставлення стало нормальним", – розказала Юлія.

Сезон ТЕО стартує зі спектаклю "Іфігенія, Апофеоз" за мотивами трагедії Евріпіда.

Режисер-постановник – один з творців "Гогольфесту" Дмитро Костюмінський. Серед акторів – Ігор Аронов та Іван Уривський.

Спектакль покладений на музику Олексія Ретинського, українського композитора, який працює у Відні.

Фото dumskaya.net

Крім вистав, в підвалах будуть проходити камерні концерти, кінопокази, лекційні читання.

Одним із напрямків роботи театру стане творча лабораторія "Вхід вільний", де будь-який творчий колектив зможе безкоштовно втілювати свої задуми перед глядачем.

"Талановиті люди виїжджають з Одеси. Ми хочемо стати точкою опори для них. Для тих, хто хоче працювати тут, ділитися творчістю з глядачами і досвідом з колегами", – додала Юлія.

Фото dumskaya.net
Реклама:

Головне сьогодні