Поховання майя і рештки вимерлих тварин: Що знайшли археологи у найбільшій підводній печері. ФОТО

— 22 лютого 2018, 13:16

Після відкриття найбільшої у світі підводної печери, що простягається на 347 кілометрів, археологи Національного інституту антропології та історії Мексики знайшли 198 археологічних об’єктів, 140 із яких походять від майя.

Фото sciencealert.com

Печера містить і 250 сенотів (природніх поглиблень), що спільно з археологічними знахідками робить її найважливішим підводним археологічним об’єктом у світі, йдеться на Science Alert.

Під керівництвом мексиканського підвохного археолога Гільєрмо де Анда команді фахівців вдалося знайти людські рештки, скелети, випалені кістки, яким принаймні 9 тисяч років.

Тепер науковці припускають, що діяльність людини у східному мексиканському регіоні почалася на тисячі років раніше, ніж вважалося дотепер. Ймовірно на місці печери міг проходити торгівельний шлях майя.

Фото sciencealert.com

"Купці слідували чітко встановленим маршрутам та використовували ці місця як ритуальні пункти паломництв. Вони робили зупинки біля вівтарів та сакральних місць, аби робити приношення богам, тож неодмінно лишали свій слід там", – розповів де Анда.

[L]За словами археолога, майя навряд чи жили на території, де тепер віднайдено печеру, але могли приходити туди по воду під час екстремальних кліматичних змін.

У печері археологи знайшли багато зразків посуду та кераміки епохи майя, а також більші артефакти – місця поклоніння богам та об’єкт, схожий на драбину в одному із синотів.

Без драбини потрапити в одну із найбільших підводних печер було б складно, а ще складніше – вибратися з неї. Саме цим науковці пояснюють знайдену величезну кількість кісток та рештків людей. Те саме, до речі, могло траплятися і з тваринами.

Фото sciencealert.com

Всередині печери дослідники також знайшли рештки скам’янілостей істот останнього Льодовикового періоду – гігантських лінивців та ведмедів, а також фрагменти тіла вимерлої слоноподібної тварини із родини гомфотерієвих.

Фото sciencealert.com

Археологи застерігають, що знайдений об’єкт уже серйозно потерпає від людського фактора – навалу туристів, які приїздять поплавати, а також глобальне забруднення водойм.

Фото sciencealert.com

Вони також припускають, що довкола ще є печери, які можуть бути пов’язаними із цією.

Реклама:

Головне сьогодні