Поліція Польщі знайшла картину Івана Труша, яка зникла під час Другої світової

— 16 квітня 2018, 13:44

Картину українського художника Івана Труша, яку вважали зниклою під час Другої світової війни, знайшла поліція Польщі.

Поліція Варшави разом із Міністерством культури заявили про знахідку загалом трьох картин, які вважалися зниклими під час Другої світової, повідомляє zaxid.net з посиланням на Onet.pl.

Фото: onet.pl

Окрім "Пейзажу з околиць Неаполя" Івана Труша, мова йде про "Ананас" Юзефа Панкевича тапортрет президента Мосціцького роботи Казімежа Похвальского.

Усі картини вилучила німецька окупаційна адміністрація у 1940 році з Національного музею в Кракові, після чого їх місцезнаходження було невідоме.

Картини включили до бази даних військових втрат Мінкультури та національної спадщини.

За словами міністра культури Польщі Петра Глинського, результат досягнули тривалою роботою багатьох людей.

Знахідка трьох картин з Національного музею у Кракові свідчить, що викрадені німцями картини, імовірно, ніколи не вивозилися за межі країни, а стали жертвами мародерства і крадіжок у післявоєнній Польщі.

[L]Наразі в поліції не вказують імен нинішніх власників полотен.

Відомо лише, що їх виставили на торги на початку 2018 року.

Картина українського художника Івана Труша з'явилася у переліку виставлених у Варшаві на торги полотен у березні 2018 року.

Свого часу пейзаж українського художника подарували Національному музею в Кракові наприкінці 30-х років ХХ століття. Він зник під час війни.

Представники Міністерства культури Польщі заявили, що під час Другої світової війни з краківського музею зникло понад 120 картин, які досі так і не знайдені.

Серед них – такі відомі твори, як "Залицяння мисливця" Юліана Фалата, "Оздоровлення каліки святими Павлом і Іоаном" Шимона Чеховича, чи "Гуцулка" Владислава Яроцького.

Реклама:

Головне сьогодні