Тест

Про що б говорили закарпатець і слобожанець? ТЕСТ

Інколи, щоб краще зрозуміти себе, свою ідентичність і свої вектори розвитку, варто спробувати розказати про себе іншому – і заодно позбутися стереотипів як про іншого, так і про себе.

Зрештою – поділитися досвідом, аби інші не ходили твоїми ж граблями.

От, наприклад, що стільного мають люди з географічно протилежних куточків країни? Чи є про що поговорити закарпатцю і слобожанцю, раптом опинившись на одній кухні?

Закарпаття і Слобожанщина – здавалося б, страшенно неподібні між собою.

З одного боку країни – гори, виноградники, маленькі містечка; з іншого – розлогі степи, пшеничні поля і величезний конструктивістський Харків. Та обидва – в минулому частини величезних імперій, обидва, на щастя, мультиетнічні, мультиконфесійні, багатомовні.

Маленьких затишних містечок на Слобожанщині не менше, ніж на Закарпатті, а в затишному Ужгороді не менше зразків модернізму, ніж у величезному Харкові.

У 2014 році в Харкові згинула, толком не ставши на ноги, інспірована ззовні ідея "народної республіки", "ХНР". Закарпаття теж час від часу намагаються "покачати", розкручуючи ідею про "особливий шлях" і "окремість".

З 15 по 29 травня в Ужгороді відбудеться форум "СлободаКульт" (наступний у серії форумів, які робить Dofa.fund з 2014 року: першими були два ДонКульти в Києві та у Львові і ГаліціяКульт у Харкові).

Мета форуму – познайомити Україну з Україною, затягти країну мереживом приватних стосунків. Це два тижні та сотня подій за участі понад 150 митців і мисткинь, діячів культури зі Слобожанщини.

Докладніше програму форуму можна почитати на фб-сторінці або на сайті форуму, а поки що пропонуємо пройти тест, щоб накидати кілька тем, які можуть стати початком розмови між людьми з географічно протилежних куточків країни.

Потрапивши в нього у Харкові, ви маєте дочекатися четвертого. В Ужгороді не маєте чекати нікого, зате відчуєте себе Гаррі Поттером у Міністерстві магії. Про що мова?

У 2013 році режисер-”довгоносик” Віктор Андрієнко зняв дитячий фільм “Іван Сила” про силача Івана Фірцака на прізвисько Кротон, народженого в селі Білки на Закарпатті. А який слобожанський силач був кумиром юного Арнольда Шварцнеггера?

У різних містах України цьогоріч відбулися правозахисні акції до 8 березня. В Харкові акція пройшла мирно і зібрала близько 300 учасників. В Ужгороді й Києві праві радикали використали проти дівчат традиційний засіб харківської політборотьби. Який?

Що б могло значити “контрабас на барабані”, якщо перше є й на Закарпатті, і на Слобожанщині, а друге – тільки в Харкові?

Ужгородом розкидані міні-скульптури: кубик Рубика, воячок Швейк, натураліст Іштван Лаудон... На Слобожанщині люблять епохальну скульптуру. Повалений Ленін мав 20,2 м висоти, Артем над Сіверським Дінцем має 28 м. Що написано на постаменті?

Одне з найвідоміших українських сіл – Колочава на Закарпатті. Крім природи і фестивалю дерунів, тут є цілих 10 музеїв. А на Харківщині є Пархомівка, де музей один, зате в ньому можна побачити шедеври світового рівня. Серед них є роботи такого художника:

“Позиція Асторії як бастіону між Сходом і Заходом покладає на мої плечі загальноєвропейську місію. А тепер я йду вручати ордени!” Де була неіснуюча держава Асторія, описана в однойменній п’єсі австрійським драматургом харківського походження Юри Зойфера?

Дещо харківське було в руках тисяч радянських людей. Дещо ужгородське було під сідницями сотень європейців. Про що мова?

І Закарпаття, і Слобожанщина – регіони аграрні. І там, і там є ліси, хоч і різні. “Карпатським цілителем” традиційно називають смереку. А яка поширена в Україні рослина вдихає нове життя у слобідський Глухів?

Мішель Терещенко – екс-громадянин Франції. Життя Нижнього Селища на Закарпатті теж змінили "нові варяги": вихідці з лівацької комуни "Лонго Май" Юрґен Крефтнер і Орест Дель Соль. Якими 3 речима славиться тепер Нижнє Селище по Україні й не тільки?

Через Закарпаття пролягали маршрути подорожей Григорія Сковороди – філософа родом зі Слобожанщини. Його мандрівки поєднували роботу і деякі не чужі філософу життєві радощі. Куди і навіщо їздив Сковорода?

Популярні на Закарпатті деруни смакують зі сметаною, гурмани додають йогуртовий соус. Йогурт популяризував уродженець Слобожанщини, який отримав Нобелівську премію з медицини і першим пояснив, як працює людський імунітет. Хто це?

Розбишаки, волоцюги, гопники – такі люди існують споконвіку, хоч на Слобожанщині, хоч на Закарпатті, хоч де. На Слобожанщині їх називали мелодійним і виразним словом "ракли". А як сказати "ракло" по-закарпатськи?