Що подивитися у листопаді: "Жартую", "Преса", "Гість", "Пайн Геп" та ще три серіали

Перед виходом на початку листопада нового і вже заключного сезону "Карткового будинку", місяць жовтень подарував нам достатньо серіальних творів, вартих уваги одночасно і глядацького загалу, і кінокритичного середовища.

Крім того, наш список навіть не здатний умістити всі цікавинки.

Можливо, справа в тому, що ми кинули погляд на весь світ, а можливо тому, що телеринок все більше перетягує ковдру у великого прокатного кіно, створюючи значущі та просто цікаві – довгі! – історії, таким чином пропонуючи збільшення задоволення в часі.

Жартую (Kidding)

Показ: канал SHOWTIME, США

Поява на екрані трохи підзабутого коміка Джима Керрі повертає нам і один з кращих тандемів – Керрі + Мішель Гондрі, якому ми завдячуємо появі чудового "Вічного сяйва чистого розуму".

І їх новий спільний витвір – саме те, що від них очікував глядач – сумна, але дотепна комедія, реальні історії, але з фантасмагоричними деталями (на кшталт, "Науки сну").

Жартую (Kidding)

Керрі грає шалено популярного комічного ведучого дитячого шоу, проте, через негаразди в сім’ї і розлучення, він стає все більш драматичним: починає думати – і говорити в ефірі – про складні речі, зокрема і про смерть…

Очевидно, що на тему серіалу і на його розвиток суттєво вплинуло життя самого актора, подруга якого три роки тому наклала на себе руки, в чому звинуватили саме Керрі. Актор впав в депресію, перестав зніматися, почав малювати картини.

"Жартую" перший великий вихід у світ Джима Керрі за останні два роки, і велике повернення.

І повернення переконливе. Перший 10-серійний сезон ще триває в ефірі, а серіал вже продовжений на другий.

Преса (Press)

Показ: канал BBC One, Велика Британія

Люди читають газети і журнали, але не знають, як ці новини і статті робляться. Хто їх пише, де і як збирає інформацію, і чи правдива ця інформація.

Серіал розказує про це на основі протистояння "справжньої" газети і "жовтої", паралельно приплітаючи сюди політику, особисті драми журналістів та редакторів і наслідки, до яких призводять ті чи інші слова та набори слів, оформлені у матеріали.

Преса (Press)

Англійська "Преса" інакше показує залаштункові журналістські перипетії, ніж це роблять в американських серіалах, наприклад, в "Новинах". Тут гостріше виявляють людські вади (брехню чи крадіжку інформації) і гостріше показують, чим закінчується тенденційність (смертю).

"Четверта влада", тобто журналістика, в Британії справді має вплив – на все суспільство і на окремих можновладців, і її роль у житті тамтешніх людей заперечити не можливо.

Вся справа лише в помислах, з якими той чи той професіонал підходять до своєї роботи. В цьому сенсі, 6-серій "Преси" – це дуже влучна характеристика моралі тих, хто має владу її формувати.

Краще дзвоніть Солу 4 (Bette call Soul)

Показ: Netflix, США

Якщо ви не бачили перші три сезони, то подивіться. Цей серіал того вартий, бо один з кращих в історії новітнього телебачення, чия історія почалася посеред 2000-х, коли телеканали допустили до продюсування контенту самих сценаристів.

Три роки тому творець епохального "Пуститися берега" (Breaking Bad) Вінс Гілліган, зробив пріквел свого шедевру, і на перше місце поставив винахідливого адвоката Джіммі Макгілла, який в майбутньому стане Солом Гудменом.

Краще дзвоніть Солу 4 (Bette call Soul)

Серіал вийшов надзвичайно цікавим з формальної точки зору: неквапливий темпоритм, несподівані ракурси камери, яка, часом, перебуває або в бензобаку, або в чайнику, або між коліями потяга.

Та спокій контрастом перекреслює діяльність героя, хвацького адвоката, моторного і ризикованого чоловіка, який не дуже чесний на руку, і може обдурити легко і красиво.

"Краще дзвоніть Солу" – це історія людського падіння, яка, втім, доносить один надважливий посил: люди, які ведуть себе правильно, не обов’язково гарні, і навпаки – любителі трохи прибріхувати часом людяніші за своїх "нормальних" родичів. Справа за обставинами і твоєю реакцією на них.

Шибайголова 3 (Derdevil)

Показ: Netflix, США

Третій сезон "Шабайголови", серіалу, що перевернув поняття "на основі коміксів", як Netflix перевернув поняття творення і розповсюдження серіального продукту, намагається повернути славу першого сезону.

Метт Мердок, цього разу, знімає костюм Шибайголови. Знову з’являється головний лиходій, Вілсон Фіск (у виконанні Вінсента Д’Онофріо це ледь не кращий лиходій в історії антигероїв телеолімпу).

Медсестра, як персонаж Розаріо Доусон, вибула із гри, проте з’явилася монахиня, персонаж Джоанн Воллі, а разом з нею дуже гостро постала проблема стосунків Шибайголови з Богом.

Шибайголова 3 (Derdevil)

В цьому – одна з головних заслуг серіалу: серйозність теми передана максимально відповідально, і це при тому, що головний герой – католик, його виростили католики і його сповідник – позитивний католик, що в голлівудському кіно зустрічається вкрай зрідка.

Друга могутність серіалу – звісно, за постановкою бойових сцен. Винахідливістю і складністю цих сцен вразив перший сезон. У третьому вони на тому ж, захмарному рівні. Ну, і у фіналі ми отримуємо нового антисупера.

Пайн Геп (Pine Gap)

Показ: канал ABC-TV Productions (Австралія), Netflix (World-wide)

Цікавий різновид політичних детективів – погляд на стосунки між Сполученими Штатами та Китаєм ведеться з незнаного для нас австралійського кута зору, а в Австралії - свої правила, свої інтереси, і свій можливий варіант Третьої світової війни.

За сюжетом саме там невідомі терористи збивають гвинтовий літак. Це стається недалеко від місця зустрічі американського президента з австралійським. Ситуацію підігріває активність Китаю, що хоче, аби Австралія підписала меморандум про нейтралітет у випадку конфлікту з США. США хоче протилежного. А за всіма подіями в регіоні спостерігає одна з трьох великих баз супутникового стеження США, "Пайн Геп", де виявляється кріт, що зливає інформацію Китаю…

Пайн Геп (Pine Gap)

Доволі заплутана історія, де легко загубитися через хитросплетіння підступних планів та людських драм, показує інший ракурс всього того, про що йдеться в американських чи британських серіалах аналогічного жанру. В цьому головний інтерес.

На другому місці – сам військово-політичний конфлікт, в якому китайська сторона – сторона світового агресора.

Відкриття відьом (A Discovery Of Witches)

Показ: SkyOne, Велика Британія

Екранізація трилогії американської професорки історії Дебори Гаркнесс є більш дорослою версією "Сутінок", що, без сумніву, не є приводом звертати на неї увагу, якби не три деталі.

По-перше, тут мова йде про зв'язок відьми з вампіром, а це – новий і тому дуже цікавий момент розвитку пропаганди міжрасового і міжвидового поєднання: як через толерантність до любові НЕлюдей прививається з допомогою масового кіно толерантність до одностатевих стосунків, зміни орієнтації та статі.

Відкриття відьом (A Discovery Of Witches)

По-друге, тема відьомства, так приземлено показана в серіалі "Всі жінки – відьми", у "Відкритті…" піднесена на вищий рівень сприйняття – це історія з науковими пошуками маркерів видів, з політичними дебатами вампірів, відьом і демонів (!), з класичним протистоянням меншості проти більшості і, знову класичною, драмою "ромео і джульетта".

А на останок, – "Відкриття…" зняте як велике кіно, з чудовою операторською роботою Сузі Левел ("Вікінги", "Шерлок"), локаціями у Венеції та Оксфорді, і легкими перспективами на "Гру престолів" для рейтингу PG.

Гість (The Guest)

Показ: канал OCN, Південна Корея

Одна з найактивніших у творенні серіалів, Південна Корея так само входить і до списку країн, чиї серіали є найбільш вживаними у світі.

[L]Наразі, "Гість" – лідер уваги: тут дуже майстерно зав’язана містика з поліцейським детективом, – а ця суміш є популярною і багатою для різноманітних вивертів фантазії.

Звісно, в основі серіалу – фантазії самобутні, тамтешні, наприклад, про злого духа, що приходить з Південного моря, і якого споконвічно називали "гість". Хлопчик, що став свідком "пришестя гостя", виростає, але не може звільнитися від спогадів, ще й тому, що він – медіум.

Поліцейська і католицькиц священник-екзорцист утворюють з хлопцем трійцю мисливців за духом…

Комедійності тут нема, більше того – "Гість" шалено напружений і дивовижно насичений серіал: 16 серій не дають знудитися ні хвилини – і містика, і поліцейська складова тут однаково добре прописані та поставлені.

Уявіть собі "Босха" у додатку з "Тим, хто виганяє диявола", і ви отримаєте приблизну картину серіалу корейського розливу.

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Євгеній Білявський

Реклама:

Головне сьогодні