Що подивитися у березні: Kingdom, Russian Doll, "Чисто", "Перевал" та ще три серіали

Що подивитися у березні: Kingdom, Russian Doll, Чисто, Перевал та ще три серіали

Ці серіали варто подивитися у березні 2019 року.

Нагадуємо, що така добірка виходить кожну першу суботу місяця.

Місяць можна вважати вдалим, коли трапляється бодай один нестандартний серіал, який по-новому зроблений чи по-новому представляє тему, ідею або сюжет.

Адже насправді сюжетів всього кілька, і кожен раз мова йде про інтерпретацію.

Цього місяця ми пропонуємо як мінімум три серіали, що незле впишуться у картотеку кращих телевізійних витворів року. І тим важливіше, що вони представлені не однією країною, а різними.

Насолоджуйтеся!

"Королівство" (Kingdom)

Показ: Netflix, Південна Корея

"Королівство" (Kingdom)

Другий корейський серіал Netflix, і перше абсолютне відкриття цього року!

Такого органічного і драматично виваженого матеріалу, де б поєднувалися чистий історичний жанр із жанром зомбі-муві, годі було коли-небудь очікувати.

Натомість маємо чудове кіно, рівня Чена Кайге і Джона Ву, в яке винахідливо вкраплений елемент "Потягу до Пусану" Йона Сан Хо.

Помирає цар, але його дружина ось-ось має народити сина-спадкоємця, що дасть батькові дружини царя контроль над владою. Тому для заколотників важливо, аби цар ще трохи був живим, хоча б формально: для цього один лікар, використовуючи таємний рецепт, оживляє царя, та тепер він шалено прагне людської плоті...

[BANNER1]

Сценарна, технічна і акторська сила виконання "Королівства" з’єдналися в неймовірно надсучасний клубок драми, екшну і фільмів жахів, що в купі стає ледь не частиною екранізації роману "Всесвітня війна Z" (гадаю, сценаристка Кім Ин-хі точно читала Макса Брукса).

Шедевр, де сенсовна серйозність поєднана з візуальною різноманітністю.

"Матрьошка" (Russian Doll)

Показ: Netflix, США

"Матрьошка" (Russian Doll)

Несподівана бомбочка від Леслі Хедленд, творчині драматичної комедії 2015-го року "Кохання без зобов’язань" та симпатичного серіалу "Тер’єр" 2012-го, закритого після 1-го сезону.

За сюжетом її "Матрьошка" розказує про пофігістку-еврейку Надю, яка святкує 36-ту днюху у великій квартирі своїх подруг-лезбійок в Нью-Йорку. Переспавши із випадковим незнайомцем, вона виходить на вулицю, де її збиває на смерть таксі.

У наступному кадрі вона опиняється у ванній на тій самій вечірці. Щоб за 10 хвилин загинути знову, і знову опинитися у ванній...

Ніби та сама ідея, як і у фільмі "Щасливий день смерті", тільки розтягнута на вісім 30-хвилинних серій з доволі цікавими, щораз новими поворотами сюжету, і ще одним таким самим персонажем, як і героїня.

Не дайте збити себе з пантелику вже знайомою колізією – після 2-ї серії крутіж серіалу заверне вас у нестримне бажання цієї ж ночі додивитися все до фіналу, ще більш захоплюючого, ніж все попереднє, і можливо, з натяком на продовження.

Дотепно, з інтригою і не нудно.

"Чисто" (Pure)

Показ: Channel 4, Велика Британія

"Чисто" (Pure)

Британські серіали цінуються в першу чергу своєю відвертістю, в другу – щораз вигадливішими сюжетами і в третю чергу – органічністю середовища, в якому перебувають герої.

"Чисто" має всі три складові, і в сумі виглядає 10-бальним матеріалом, що оповідає історію про 24-літню шотландку з вкрай проблемним життям – час від часу вона впадає в такий стан, коли бачить всіх людей голими і мозок підкидає їй ідеї, як би вона з цими людьми займалася сексом.

Вважаючи, що це її подруга викликала в неї такі думки, героїня втікає до Лондона. А там починається повний розковбас – невдалий досвід сексу із жінкою, невдалий секс з чорношкірим, невдалий – з хлопцем, одержимим порно тощо.

Її пошук своєї ідентичності та шляху видужати триває лише 6 серій, але всі вони повні життєвих перипетій, добре знайомих всім.

Серіал бере не тільки моментом ототожнення – "Чисто" драйвовий і дотепний, філософський і психологічний, комедійний і драматичний. І оригінальний: героїня приходить до висновку, що вона просто сволота.

"Академія "Амбрелла" (The Umbrella Academy)

Показ: Netflix, США

"Академія "Амбрелла" (The Umbrella Academy)

Вже третій твір від Netflix, і це не дивно – кращий і швидший доступ, синхронне викладання всіх серій і очевидна різноманітність з одночасною якістю виконання.

"Академія..." є екранізацією коміксів, тож більше підходить для любителів фантастики, екшну і комедії. Але при тому, що за формою особливо нового нічого не має – ті ж "Люди Ікс", тільки інші – маємо добре придуману і розказану історію з доволі вільним трактуванням рейтингу TV-14: персонажі тут мруть не менш кривавою смертю, ніж в "Дедпулі".

[BANNER2]

Відповідальність за це несе сценарист і шоураннер сміливого серіалу "Екзорцист" Джеремі Слейтер, якому доручили керувати екранізацією твору видавництва Dark Horse ("300 спартанців", "Хеллбой"), конкурента Marvel та DC-comics.

Головні герої – семеро дітей, що народжені в один день в різних частинах планети, але однаково в дивний спосіб – без вагітності їхніх матерів. Усіх їх всиновив дивакуватий стариган, який знав – в них є сила...

Не без тупості, втім, точно краще за "Втікачів" і "Обдарованих".

"Ім’я мені ніч" (I Am the Night)

Показ: TNT, США

"Ім’я мені ніч" (I Am the Night)

Дивний і гіпнотичний серіал, він дуже довго розкриває свій потенціал і свою історію, яка поєднує драму, кримінал і містику.

Це адекватно до того, про що розказується: історія зачіпає реальне, – одне з найбільш загадкових й так і не розкритих, – вбивство Елізабет Шорт, прозвану "Чорним георгіном".

У свій час Брайан де Пальма зняв про це фільм, але творці серіалу пішли далі, і показали новий шлях розслідування.

Тут "георгін" побічна історія, а в центрі – Фауна (Індія Ейслі), онука відомого лікаря Джорджа Ходела. Дівчину виховала чорношкіра жінка, і вона завжди вважала себе чорною. Поки не довідалася правду про свою матір, доньку Ходела, Тамар.

Паралельно розвивається шлях журналіста, Джея Сінглтері (Кріс Пейн), чоловіка з ПТСР після Корейської війни. Його чуйка говорить йому – за Ходелом є щось більше, ніж просто слава лікаря.

Все це супроводжується дивностями навколо Ходела, баченням Джеєм духів вбитих на війні та страшними тогочасними злочинами.

Режисером виступила Петті Дженкінс, творець славного "Монстра".

"Чудотворці" (Miracle Workers)

Показ: Turner Broadcasting System, США

"Чудотворці" (Miracle Workers)

Після фільмів "Людина – швейцарський ніж", "Абсолютна влада" і "Джунглі" можна твердо поставити хрест на акторському непорозумінні Деніеєла Редкліффа в "Гаррі Поттері".

"Чудтоворці" продовження його правильного шляху. Це а-ля "Надновий заповіт" Жако ван Дормеля, тільки його серіальний варіант.

Спочатку йдеться про свавільного і вередливого бога, який вирішив знищити Землю, як місце життя набридливих своїми нескінченними молитвами людей, а потім – про двох працівників божественної служби і їх парі з богом: якщо їм вдасться виконати одну з неможливих молитов, Земля і люди – житимуть...

До "... заповіту" відсилають підколи бога та його злість та нерозсудливість. Але, загалом, серіал цікавий щодо знаків, які нам всім посилаються.

Ну, і цікаво-дотепно, як вирішуються проблеми-молитви божественною службою: наприклад, як примусити двох бути разом, коли все складається так, що вони разом бути не можуть.

Неоднозначно, але захопливо.

"Перевал" (Der Pass)

Показ: Sky, Німеччина-Австрія

"Перевал" (Der Pass)

З одного боку "Перевал" є рімейком найпопулярнішого дансько-норвежського серіалу "Убивство" 2007 року, а з іншого його атмосфера і формальні ознаки чітко створені за системою координат американського хітового першого сезону "Справжнього детективу".

Втім, це не заважає "Перевалу" бути самодостатнім, зі своїм характерним світом, де два поліцейські, з німецької сторони детектив Еллі Стокер і з австрійської Гедеон Вінтер, ідуть слідами серійного вбивці.

[BANNER3]

Так, структурно серіал дещо прозаїчний, але кожна його деталь є органічною, чому в немалій мірі сприяє, зокрема, виконання ролі Гедеона Ніколосом Офчареком: драму розумного інтроверта, самітника і пияка, у якого минуле тісно пов’язане з корупцією і кримінальним світом, актор ірландсько-польского походження грає розкуто і переконливо, коли душевний біль і професійна крутість поєднуються в одному магнетично цікавому чоловікові, не зважаючи на його доволі гладку фігуру і вічно брудне волосся.

Висока майстерність присутня в усіх аспектах серіалу.

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас також може зацікавити:

25 найкращих серіалів і фільмів 2018 року: СПИСОК

Що подивитися у лютому: True Detective, Luther, Sex Education, "Каратель" та ще три серіали

Переможці Оскар 2019: "Зелена книга", "Богемна рапсодія" і "Рома". Повний список лауреатів

Реклама:

Головне сьогодні