5 найкращих книг з психології, які допоможуть побороти депресію

— 30 березня 2019, 10:30

Український книжковий ринок не надто наповнений виданнями з психології, адже загалом серед нон-фікшену переважає бізнес література і мотиваційні книги.

Проте коли в інфопросторі врешті-решт починають говорити про депресію, як про серйозний розлад, а не "поганий настрій" і "бажання привернути увагу інших", видавці на це реагують.

На книжкових полицях України з’являється все більше видань, які допоможагають розібратись у собі.

Вони, звичайно, не стануть "чудодійними таблетками", але цілком можуть посприяти зробити перші кроки до подолання депресії, зрозуміти свій емоційний стан чи стан близьких.

Чому варто жити далі

Метт Гейґ

Здавалося б, для багатьох таке запитання є риторичним.

Проте люди, що стикаються з депресією, не можуть чітко відповісти на нього.

Метт Гейґ боровся із депресією протягом багатьох років і всі свої особисті переживання виклав у книзі з цією промовистою назвою.

Чому варто жити далі

Дуже детально автор описує періоди апатії до навколишнього світу, складнощі у виконанні найпростіших задач, бажання покінчити із життям і період відновлення.

Книга про болючий життєвий досвід хоч і показує страшне обличчя депресії, але також демонструє можливість перемоги над нею.

Адже, витримавши страждання і подолавши розпач, людина починає жити із ще більшим запалом, ніж коли-небудь раніше.

Мистецтво жити

Андре Моруа

Андре Моруа – французький письменник 20 століття.

Його бажання пізнати життя вилилося в філософську розвідку, що для багатьох стала основоположною книгою про світосприйняття.

Мистецтво жити

Автор зосереджується на етичних засадах життя і почуттях людини – коханні, навчанні, праці, керуванні та старінні.

Це не книга з психології, але вона наповнена величезною кількістю базових знань із мистецтва життя. Автор намагається налаштувати читачів на пошук цінності свого існування у світі.

13 звичок, яких позбулися сильні духом люди

Емі Морін

Усім людям властиві слабкості, але інколи вони здатні зіпсувати нам радість від життя.

Ми і не замислюємося, як витрачаємо енергію на тривіальні та пагубні речі, не отримуючи натомість нічого, окрім морального спустошення і цілковитого виснаження.

Авторка книги "13 звичок, яких позбулися сильні духом люди" сама перебувала у надзвичайно пригніченому стані, однак змогла проаналізувати причини такого самопочуття, пропрацювати їх і вивести для себе формулу подолання життєвих негараздів.

13 звичок, яких позбулися сильні духом люди

Потрібно лише дотримуватися 13 простих правил, які вчать перенаправляти сили у необхідне русло і не губити їх через власну заздрість, надмірні очікування чи бажання повністю здатися перед складними обставинами.

Ця ж книга показує, як це зробити, і доводить: бути сильним – не означає ігнорувати свої емоції чи психологічні проблеми.

Натомість варто просто усвідомлювати, що досить часто ми падаємо духом не тому, що хтось нас образив або що так склалися зірки, а тому, що ми просто самі не хочемо – та й не знаємо як – собі допомогти.

Нове "Я". Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок

Деніел Гоулман, Річард Девідсон

Одним із методів психічної саморегуляції і підвищення стійкості до стресів є медитація.

На жаль, до медитації ставляться досить поверхово, хоча це вміння дуже допомагає у боротьбі з першими проявами депресії.

Нове "Я". Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок

У книзі "Нове "Я". Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок" описується не тільки найдієвіші способи медитування, це велике дослідження комплексного підходу роботи над собою.

Науковий аналіз медитації, що призначений для широкої аудиторії, і готова система дій, яку можна застосувати одразу, будуть корисними для кожної людини, що стикається зі стресом.

Вогонь горить завжди. Як віднайти жагу до життя

Сільвіо Каттаріна

Автор цієї книги, психолог Сільвіо Каттаріна працює з молоддю, яка намагається пережити досить складні періоди у своєму житті, серед яких, зокрема, і боротьба з наркозалежністю.

Такі люди вже в доволі ранньому віці втратили віру майбутнє і задача Сільвіо – як директора реабілітаційного кооперативу – "запалити" вогник надії всередині них.

Навіть в таких ситуаціях, коли звичайні речі не здатні, здавалося б, принести задоволення, а найближче оточення не знає, як тобі допомогти, все ж можна виховати в собі інтерес до проведення яскравих і насичених днів.

Вогонь горить завжди. Як віднайти жагу до життя

Ця книга підійде як для відкриття наново простих істин та повернення віри в себе, так і для того, щоб дізнатися, як можна зарадити нетривіальним психологічним проблемам інших, які насправді потребують вашої уваги.

Вона надихає читача на бажання наповнити своє повсякдення маленькими і простими, але справді вартісними справами та світлими думками.

Світлана Карпета, інтернет-книгарня Yakaboo.ua, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

10 міфів про депресію. Спростовує психолог

Як підтримати людину з депресією. Інструкція від психолога

Як підвищити самооцінку? 6 кроків, аби розпочати вже зараз

Чому слово "молодець" не працює? Психолог про похвалу

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді спілкуватися з вами у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні