7 серіалів, які варто подивитися після "Гри престолів"

7 серіалів, які варто подивитися після Гри престолів

Шалена популярність серіалу "Гра престолів" автоматично породжує кіноманський апетит у тих, хто вже підсів на голку "Гри...", і у тих, хто сидить на ній давно.

Ми розкажемо про серіали, які не тільки схожі на екранізацію романів Джорджа Мартіна, а й про ті, які лягли в його основу.

Адже "Гра..." виникла не на порожньому місці, і так само дала поштовх іншим, що на ній паразитують чи від неї надихаються.

Не будемо знову починати про "Володаря перстнів" Толкіна, безумовного першоджерела "... престолів", що не приховує і сам Мартін, назвемо анімаційні tv-шоу та серіали, що схожі на "Гру..." драматургійно, а не візуально.

Прокляті королі (Les rois maudits)

2005

Цей 5-серійний французький міні-серіал єдиний не американський, з яких вийшла "Гра престолів".

Власне, більшою мірою не з самого серіалу, а з романів того, хто писав книжки, екранізовані каналами France 2 і France 2 Cinéma – Моріса Дрюона, популярного в Україні за радянський часів.

Прокляті королі (Les rois maudits)

Саме у Дрюона Джордж Мартін запозичив середньовіччя XIV сторіччя як антураж часу і канву героїв.

В "Проклятих королях" є французький король-батько, Філіп IV "Красивий", чиє слово – мов камінь.

Його донька, Філіппа, англійська королева, заміжня за королем Англії Едуардом III, який давно не зважає на дружину, маючи коханок і коханців. Натомість Філіппа має сентименти до свого кузена, Робера.

Знайомі деталі?

А якщо ще сказати, що головного противника Філіпа, магістра ордена Тамплієрів, у фіналі спалюють, все стає на свої місця...

Звісно, зняті "... королі" набагато простіше за "... престоли", навіть примітивно, якщо порівнювати. Але історизм і прямі асоціації з творами Мартіна і з серіалом каналу НВО роблять його вартим уваги.

Рим (Rome)

2005-2006

Це ледь не прямий пращур "Гри престолів": його породив той самий канал НВО; він так само вільно користується прийомами шоку і зваблення, показуючи фронтальне оголене жіноче тіло і моменти натуралістичного насильства і вбивств; і він так само – першим – мав бюджет у 100 мільйонів доларів.

Щоправда на два сезони (вони ж і останні).

Врешті з "Риму" у "Гру..." перекочували такі тепер знані режисери, як Тімоті Ван Паттен, Алан Тейлор, Джеремі Подесва і тепер абсолютна телесеріальна зірка Алік Сахаров.

Рим (Rome)

І нехай сценаристи у "Гри..." інші, ніж в "Римі", стилістика мовлення та сама – напористий ритм, різкість у висловах і повна свободи лексична палітра. Драматичні ситуації серйозні, а конфлікти жорсткі.

Попри історичність серіалу, "Рим" надзвичайно схожий з фентезійною історією Семи королівств.

Тюдори (Tudors)

2007-2010

Чотири сезони цього серіали були ідеально вписані в лінійку іншого телеканалу, ShowTime, який посеред телевізійної революції 2000-х років випустив епохальні "Косяки", "Декстера" і "Каліфорнікейшенс".

"Тюдори" ­– це практично точна копія "Гри..." з тою різницею, що обігрували реалії шокуючої історії англійського короля першої половини XVI сторіччя Генріха VIII, історії повної смертей і вбивств, сексуальних збочень і параної, протистояння з церквою і з іншими країнами.

Тюдори (Tudors)

Генріха зіграв Джонатан Ріс Майерс, чия акторська майстерність і відштовхуюча зовнішність ідеально втілили грішну натуру і прокляту душу короля-тирана.

А роль однієї з його дружин, Анни Болейн, отримала Наталі Дормер, яка через 5 років з’явилася в 2 сезоні "Гри престолів" в подобі Маргері Тірелл і стала дружиною ще одного потворного короля, Джоффрі Баратеона, збиточного сина, народженого від інцесту його матері та її брата...

Звісно, "Тюдори" розкуто ставляться до історії, і якщо не переписують її, то, принаймні, занадто легкодумно її трактують. Тому й поруч зі своїм формальним протеже серіал виглядає як брат-близнюк.

Спартак (Spartacus)

2010-2013

Це своєрідна проміжна ланка між "Римом" і "Грою престолів", що таким чином утворило нового і достойного конкурента гігантам НВО і ShowTime – канал Starz! (пізніше серед фанатів йому абсолютну славу зроблять "Чорні вітрила", а серед глядачів – "Чужоземка").

Звісно, візуальна стилістика все ж таки повторює фільм "300 спартанців" 2006 року. Але з "Грою..." "Спартака" пов’язує чітка орієнтація на натуралізм з сценах боїв та сексу, і звісно, придворні інтриги в Римі першого століття до нашої ери.

Спартак (Spartacus)

А також одна деталь: якщо в першому сезоні "Гри..." помирає головний герой, Нед Старк, то після закінчення зйомок першого сезону "Спартака" насправді помер виконавець заглавної ролі, австралійський актор Енді Вітфілд (від невиліковної форми раку крові). І серіал так само змінив історію, як і в "Грі..." змінився центральний персонаж, і розповідь пішла вже про всіх решта.

Ще один момент фанати "Гри..." вбачають взятим зі "Спартака": фінальний бій 8-ї серії 4-го сезону "... престолів" за кривавістю не поступається передфінальній сцені з 1-ї серії 1-го сезону "Спартака"... Все з чогось виходить і чимось стає!

Вікінги (Vikings)

2013-2020

Перший похідний серіал від "Гри престолів". Не в сенсі спін-офф, а в сенсі стилістичного копіювання.

І притому, що знову таки, як і у випадку з "Римом" і "Тюдорами", мова йде про історію, вичитану з книжок, "Вікінги" інтерпретують цю історію, як хочуть (певно, тому, що шоураннером і головним сценаристом серіалу є ідейний творець "Тюдорів" Майкл Хьорст, який з "Тюдорів" привів Ріса Майерса в 4-му сезоні "Вікінгів").

Історія Рагнара, його звеличення, падіння і повернення, його дружин і дітей, і постійне протистояння з кочовими племенами і англосаксами у VIII сторіччі нашої ери – це цілий всесвіт, зі своєю філософією, племінними звичаями і постійною вервечкою смерті.

Вікінги (Vikings)

Хоча у цьому випадку Танатос існує практично без Ероса – сексуальні сцени якщо і є, то зовсім не натуралістичні. Що надає "Вікінгам" більшої серйозності і певної тягучості.

Саме тому аудиторія "Гри престолів", як це не дивно, лише частково перетинається з аудиторією "Вікінгів", роблячи його самодостатнім.

Принц драконів (The Dragon Prince)

2018

Якщо була б школа для серіаломанів, в якій 8-9 клас відводили б "Грі престолів", то в 1-2 класі, напевно, вивчали б "Принца драконів".

Це анімаційне шоу від Netflix має одночасно двох батьків – анімаційного "Аватара" з Анхом і Корою та абсолютною популярністю в 2000-х роках, і, власне, "Гру...".

Від першого, ніби від мами, йому "у спадок" дістався малюнок, доброта і орієнтація на дітей і підлітків, від другого, як від тата – фентезійний світ з картами місцевості (5 королівств), мечами і легендами, величезними вовками і драконами, палацами і династійними сварками.

Принц драконів (The Dragon Prince)

Звісно, на лінію "тата" Netflix найбільше наполягає – все ж таки у "Гри престолів" більша фанбаза, – але не може собі дозволити еротичного контексту, і звісно, ніякої крові чи сексу тут нема, хіба що натяки на поцілунки хлопця, єдиного спадкоємця свого відчима-короля, і надія на відтворення царства, де б знову жили в мирі люди, дракони і ельфи.

Рекомендується для дітей, і більшого розуміння впливу на сьогодення того світу, який започаткував Джордж Мартін ще 1991 року.

Спадкоємці (Succession)

2018

Це не фентезі й не історичний серіал, і драконів з побоїщами на мечах тут нема. Це драма. Але така ж жорстка і навіть жорстока, як і в "Грі престолів".

Тут триває така ж боротьба за трон, тільки цього разу трон корпорації, а не королівства. Поки голова сімейства і голова корпорації, Логан Рой, лежить в комі після інсульту, йде гризня між його чисельною ріднею за контроль влади. І вже коли все ясно і добре – "король" повертається до світу живих, і він не має наміру віддати свого.

Спадкоємці (Succession)

Більше того, починається ледь не війна між ним і всіма, хто проти нього. І творці так прописують цю війну, що розумієш – все це сімейство гірше за будь-яких монстрів, що є у світі.

По суті, вони такі ж потвори, як і герої фентезійного світу "Гри...", і позитивних персонажів серед них, сучасних людей Нью-Йорку, нема, практично так само як і в серіалі про псевдсередньовіччя.

Фактично "Спадкоємці" повторюють "Гру...", тільки замість візуального насильства тут вербальний цинізм, який ранить своїм змістом не менше, ніж можна поранити мечем.

Цей серіал для тих, хто цінує в "Грі престолів" саме драматургію, і хоче нарешті йти далі.

[BANNER3]

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас також може зацікавити:

10 найкращих серіалів про політику

Гра престолів: короткий путівник долями основних героїв перед 8 сезоном

Що подивитися у квітні: Love, Death & Robots, "Американські боги", "Після життя" та ще 4 серіали

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні