Велика маленька брехня... 7 кайфових драматичних серіалів про маленькі містечка чи спільноти

9 червня на каналі НВО виходить перша серія продовження одного з найбільш резонансних серіалів минулих років - "Велика маленька брехня".

Перед його виходом варто пам’ятати: конфлікт в суспільстві, в сім’ї, у власній душі – річ споконвічна, постійна і неминуча.

І серіалів про приховану біль, злість і бажання помститися, зруйнувати, відновити власний душевний спокій за рахунок чийогось щастя чи навіть життя – багато.

Ще Шекспір виявив, що такого типу конфлікти є в природі людини...

Ми наведемо приклади найкращих драматичних серіалів про маленькі містечка або маленькі угрупування людей, де їх внутрішні демони часом прориваються назовні, і призводять до злочинів, які здатні зруйнувати більше, аніж тільки життя однієї людини.

І які, тим не менше, долають завдяки силі духу окремих відчайдухів. Іноді навіть у екстремальний спосіб. Тому не все варто повторювати з побаченого.

І ще: є загроза підсісти на ці серіали, як на голку мистецького кафу, тому – обережно!

Гострі предмети (Sharp Objects), США

Цей минулорічний серіал, певно, найкращий представник ТВ-шоу а-ля "Велика мала брехня".

Його внутрішня пружина конфлікту настільки стиснута і так багато в кому з героїв вона сидить, що її розпрямлення просто "підриває" містечко, шокує і надовго залишає з відчуттям незбагненності світу, в якому може бути ТАКЕ.

В екранізації роману американської письменниці Гіліян Флінн головна героя, журналістка Каміла (феноменально втілена Емі Адамс), приїздить до свого родинного дому (звідки багато років тому втекла), щоб написати матеріал про два вбивства.

Проте проблема виявляється не тільки в місті, а й в болючих таємницях юності, які Каміла намагається забути з допомогою горілки і леза, руйнуючи своє тіло так, як зруйнована її душа.

Але забути не виходить...

Відповідно до зламаної психіки героїні, режисура теж "дьоргана", з постійними флешбеками в минуле, по крихті відкриваючи жахіття пережитого героїнею.

Як висновок – не все можна здолати, бо долати й не треба, просто полишити, і жити інакше.

Безпека (Safe), Велика Британія

Часто ми починаємо розбиратися, що діється, тільки коли півень у дупу клюне.

Для героя таким "півнем" стає зникнення доньки, пошуки якої розмотують довжелезний у кілька десятків років клубок, зачіпають разом інші сім’ї, з півсотні людей, призводять до криміналу, ганьби й смерті.

Цей неочікувано дражливий серіал від Netflix торкнувся теми особистого життя, і зробив це дошкульно кожному, при цьому майстерно обходячи популярну в світі політкоректність.

Ніби перед нами історія одного супутнього Лондону містечка, але метафорично йдеться про все людство, а питання задають кожному: захищаючи свою дитину, на що ми зважимося?

На все? І на вбивство безневинного?

8 серій цієї драми, що переходить в детектив, а потім і в трилер, перевертають не тільки глядацькі очікування і жанр, а й розуміння дійсності, адже "Безпека" чітко говорить: у всіх є свої демони, у кожного є гріхи, і за них треба буде колись відповісти.

Те, що в головній ролі тут знімається Майкл Сі. Холл ("Декстер"), багато про що говорить.

Вайворд Пайнс (Wayward Pines), США

У серіалу відчутний кафкіанський початок. Герой, агент спецслужб Ітан (Метт Ділон), потрапляє в містечко, оповите очевидно награним ідеалізмом – де все добре, всі раді-раденькі.

Але немає ні зв’язку, ні інтернету. І зникло двоє агентів, яких і шукає Ітан.

Містично з міста не можна вийти. Містично місто огороджене височезною стіною.

Містично знаходиться один з агентів, колишня коханка Ітана, яка стверджує... що тут живе вже 12 років, хоча він з нею бачився кілька тижнів тому.

Все це так приємно інтригує, що можна незчутися, як промайне майже весь серіал, де на 10 серії нарешті відбудеться розгадка...

Другий сезон розробляє новий, менш таємничий і більш зрозумілий сюжет, ніж був закладений в першому сезоні.

А яка формальна унікальність цієї таємниці, може проілюструвати сама присутність за кермом пілотної серії великого містифікатора М. Найта Шьямалана ("Шосте відчуття").

Інші режисери в сезоні йому пасують: Зал Батманглідж ("ОА"), Тім Хантер ("Ганнібал"), Бред Тарнер ("Сутінкова зона") чи навіть Дженніфер Лінч ("Американська історія жахів").

Автор трилогії, за якої і був поставлений серіал, писав саме під впливом "Твін Піксу" Девіда Лінча.

Трагедія в Кеттерінгу (The Kettering Incident), Австралія

Один з недооцінених серіалів (рейтинг 6,9).

Він має таку інтригу в манері оповіді, що важко знайти аналог.

Тут зачин будується за типом "Гострих предметів", коли головна героїня, Анна Мейсі (Елізабет Дебіцкі), тягнучи за собою трагедію з дитинства, повертається до рідного містечка.

Але повертається вона не за своєю волею – у неї провали в пам’яті: вона відключається, і за кілька годин, які не знає, що робила, опиняється в іншому місці.

А місто переповнене ще й своїми дивними та кримінальними речами, центральне з яких – ліс, за який б’ються, в якому відбуваються злочини і з яким пов’язані багато заможних і впливових городян.

Містичність і таємничість творцям вдається зберігати протягом 9 з 10 серій.

Втім, відчутний вже і на початку дух green peace поступово стає як наріжний камінь, а велика брехня починає загрожувати здоров’ю вже не когось одного – всім.

"Трагедія..." є чудовим прикладом колективної змови, і стоїть за нею елементарне бажання нагріти руки за рахунок інших. Але в яку несподівану форму це вмістили!

Зломлений (Broken), Велика Британія

На відміну від попередніх прикладів вилізання назовні "внутрішніх демонів" серед великої кількості людей, цей серіал камерний. Що не робить його менш значним, адже кожна людина – цілий світ.

"Зломлений" – про долання себе, що й лежить в основі християнської моралі.

Його головний герой – римо-католицький священник, який картає себе за минулі гріхи, що він вчинив до того, як повірив в Бога і прийняв сан.

Але тепер він має свою церкву, свою маленьку паству, і допомагає людям схожим на нього, коли він був таким, як і вони.

У кожного з них – свої таргани в голові. І часом допомогти їм, згадуючи себе, поганого, йому неймовірно важко, бо в ньому сидять спогади про його "велику і малу брехню".

Але зломлений головний герой, маючи в собі за стержень християнську любов, вже не такий зломлений, як раніше.

6 серій цього мінісеріалу – драма болюча, але з катарсисом у фіналі. І дивовижний Шон Бін ("Володар перстнів") в ролі священника сповна втілює складний процес перетворення болючого таємного в добре проявлене.

Родовід (Bloodline), США

Брехня народжується не на порожньому місці.

Один травматичний досвід ще в дитинстві Денні Рейберна (Бен Мендельсон), перевернутий догори дригом його монструозним батечком, Робертом Рейберном (Сем Шепард), дає привід для праведного гніву, який з рокам розширився через незнання правди братів-сестер.

Велика патріархальна родина, затиснута згори патріархом і повним несприйняттям правди про нього, починає сипатися відразу, як тільки патріарх помирає.

Та більше – витягнута на поверхню брехня з минулого, замість того, щоб бути визнаною, приховується знову.

Це ще більше руйнує вже залучених в ситуацію людей і залучає до руйнування інших.

Сильний серіал від Netflix детально показує, як ця руйнація відбувається.

В певному сенсі створений братами-шоураннерами Кесслер "Родовід" розкладає пазл зародження, існування і кульмінації зла краще за "Велику малу брехню".

Можливо, тому, що для епічної картини про людські недоліки було чимало часу – три сезони, з 2015-го по 2017-й роки.

Декстер (Dexter), США

Точно за Фройдом – все виникає в дитинстві: і страх, і ненависть. І брехня, щоб ці страх і ненависть сховати.

А смерть на очах у дитини – тим паче матері на очах у сина – здатна призвести до незворотних і непередбачуваних змін.

Наприклад, коли усі емоції зникають, залишається одна ціль і один спосіб існування: головний герой – жертва – сам стає вбивцею, тільки вбиває він вбивць.

Цей шокуючий серіал, один із перших у своєму роді, 8 сезонів підряд показував, як демон, ховаючись від усіх на виду, бореться з іншими демонами.

Але він не лікує їх словами і вірою, як в "Зломленому", не виводить на чисту воду, як у "Вайворд Пайнс", а особисто застосовує суд Лінча, і це суд не Девіда Лінча.

Фактично це крайня ступінь великої малої брехні, межа, за яку виходять у фіналі першого сезону героїні однойменного серіалу, точніше, виходять не самі, а випихають героя.

Смерть як покарання. Актор, що зіграв Декстера, Майкл Сі. Холл, з того часу є її уособленням.

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Більше серіалів:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні