Що подивитися у серпні: "Жертва", "Ейфорія", "Вістінг", "Пацани" та ще три серіали

Що подивитися у серпні: Жертва, Ейфорія, Вістінг, Пацани та ще три серіали

Ці серіали варто подивитися у серпні 2019 року.

Нагадуємо, що така добірка виходить кожну першу суботу місяця.

– Невже можуть постійно робити добрі серіали? – нещодавно запитали у мене.

Сам дивуючись правді, відповів: "Так, можуть".

Причому різноманітні, в різних куточках світу, на різні, часто дражливі теми, не страхаючись, що не зрозуміють чи навіть закидають помідорами.

Теми влади, вбивств, наркотиків та молодого покоління – головні.

В цьому американські, норвезькі чи британські телеканали солідарні з протестувальниками, захисниками і жертвами, – тримаючи руку на пульсі часу, вони дають людям те, що їх хвилює, мучить, але не вбиває, бо робить сильніше...

При цьому є й розвага. І слава Богу, інакше, якщо не відволікатися, можна тихо втратити дах.

"Найгучніший голос в кімнаті" (The Loudest Voice)

Показ: Showtime Networks, США

Після несподіваного і прикрого закриття "Карткового будинку" тема влади шукає нового претендента на місце найбільш резонансного політичного серіалу, а на фоні ще сексу-скандалу з Ванштейном "Найгучніший голос..." може поєднати одне з іншим.

В серіалі мова йде про колишнього, тепер вже мертвого одіозного керівника потужної мережі новинних каналів Fox News Роджера Ейлса, звинуваченого у сексуальних домаганнях і звільненого з посади (втім не посадженого).

Рассел Кроу в цій ролі знову зробив надзвичайне – моторошно правдиво показав владну і страшну людину.

Серіал загалом майстерно змальовує усю телевізійну кухню, спаяну з американським політикумом і бізнесом.

"Харасмент" Ейлса тут, звісно, не на першому місці – все ж він був медіа-консультантом Ніксона і Буша, але вкраплений він так вдало, що жах і огида залишаються ще довго у спогадах, викликаючи як мінімум питання осуду і подиву – чому ніхто не реагував, чому не засуджував?

Серіал статечний і психологічно втомлює, але про зло і злих іншим бути не може. Важливий.

"Ейфорія" (Euphoria)

Показ: HBO (USA), Sky Atlantic HD (Germany), Ziggo Movies & Series XL (Netherlands), США

Секс, драг і хіп-хоп. Це один з найсміливіших сералів про американську молодь за останні роки з вражаючим саундтреком.

Ніби зрозуміла тема про старшу школу, любов і сексуальні бажання 16-літніх та їх дику реалізацію з драматичним підтекстом в дусі "13 причин чому" та "Сексуальної освіти", але набагато екстремальніше, відвертіше і винахідливіше.

Це справді для рейтингу 16+, а то й 18+, хоча, звісно, хотілося б, аби це бачили 16-літні, які ще не скотилися до повного нігілізму і наркотичної залежності.

Героїня серіалу, Ру, зі старшої школи, балансує на лезі вибору – в неї вже був передоз, вона ходить до анонімних наркоманів, але не може відмовитися від минулого, її спасіння – подруга Лексі, яка сама нарвана секс-залежна дівчинка.

Їхні друзі та подруги варяться в такому ж казані проблем із самоствердженням, комплексів та нерозумінням батьків, вчителів та самих друзів...

Це все захоплює і лякає, тішить проникненням в суть і у форму проблем, але зводить з розуму силою кадру і слова. Один з кращих серіалів року.

"Жертва" (The Victim)

Показ: BBC One, Велика Британія

Трохи запізно – серіал вийшов у квітні, – але пройти повз нього – гріх... У британців, як завжди, драми проникають настільки глибоко, що глядач не може залишитися байдужим, і стає абсолютним фанатом. Магія кіно, словом.

Творці 4-сірійної "Жертви" хотіли більшого: аби глядач зрозумів і задумався, що а) матір не може забути вбитого сина; б) матір не може пробачити вбивцю; в) матір не може заспокоїтися, якщо вбивці сина дали 7 років, а він навіть не вибачився...

І навіть якщо вбивця поміняв ім’я, і зник, матір знайде його і скаже про це всім. Якщо, звісно, вона права, і через 15 років точно певна: це – він.

Серіал будується на складній переплутаній структурі, де є лінія з нападом на "ніби того самого вбивцю" (хлопець не визнає, що він той самий), лінія з судом, і ще флешбеки у далеке минуле.

Сила удару цієї переплетеної кулі така, що вона зносить кеглі нашого чіткого розуміння про правосуддя, сталість сім’ї та цінність правди.

"Жертва" примушує задуматися. Келлі Макдональд ("Старим тут не місце") в ролі матері це вимагає.

"Пацани" (The Boys)

Показ: Amazon Prime Video, США

Погані, лицемірні супергерої, які широко посміхаються, виголошують пафосні промови і заробляють мільйон на рекламі.

"Пацани" перевертають усталені правила героїв коміксів ще крутіше, ніж це зробила Джессіка Джонс або Шибайголова.

Плюс крутецький саундтрек, дотепний гумор, критика християнства і жорсткі, часом натуралістичні сцени бійок і вбивств.

В результаті за перший тиждень після релізу серіал про всесвіт DC отримує на IMDB рейтинг 9,1 і відразу продовжується Amazon’ом на 2 сезон.

Маніпулятивний, але круто зварений, він, як це не дивно, хапає лише після перших трьох серій, власне на фразі головного супергероя, такого собі варіанту Супермена: "Нам тільки що об’явили війну" ("нам" – тобто всім іншим суперам).

Купка чоловіків, ображених на злочинну зухвалість надлюдей, які спричинили смерті безневинних, хочуть помсти і справедливості. І методи у них відповідні до вікового обмеження 16+, принаймні зробленого в Італії, Франції та Іспанії (в США 18+)...

Для любителів коміксів – must see.

"Вістінг" (Wisting)

Показ: Viaplay, Норвегія

Не знаю, скільки у світі маніяків-вбивць, але тема ця є однією з найбільш вживаною – невже тому, що є найбільш затребуваною?

Чи це так – питання для роздумів за наявності вільного часу. А поки норвезькі серіалотворці як законодавці моди на цю тему, підкинули нове задоволення любителям кримінальних теледетективів.

І це черговий жанровий матеріал, де норвезький холод притягує до себе американське зло у вигляді серійного вбивці – у свій час він втік із США від агентки ФБР Меггі Гріффін (Керрі-Енн Мосс), і тепер вона разом з агентом Вістінгом вишукує його в Норвегії, знаходячи жертв серед снігів і закинутих ферм в череві старих колодязів.

Несподіваним є драматургічна ідея, коли серіал ніби розділений на дві частини, в першій з яких йдеться про одне розслідування, а в другій – вже про інше (і Мосс з "Матриці" зникає саме на 5 серії)...

Не зважаючи на те, що інгредієнти жанру про поліцію і маніяка ті ж самі, як і завжди, страва вийшла смачна. І справа, певно, в акторах – вони живі (в порівняні з нашими акторами).

"Останній шанс" (Last Chance U)

4 сезон. Показ: Netflix, США

Рідкісний гість в нашому рейтингу (що не заслужено, каюсь) – документальний серіал.

4-й сезон серіалу про американський футбол, а точніше про команду з містечка Незалежність зі штату Канзас, розказує як вона вирішила боротися за можливість брати участь в чемпіонаті світу.

Крім "вау!", серіал дає все, що може дати телешоу – задоволення, інформацію та нові відчуття.

Звісно, розрахований на любителя спорту і передач з каналів типу Discovery, він розкриває (для тих, хто не дивився перші 3 сезони) світ американського футболу, а заразом і шматок американської культури, в якій людині допомагають вчителі, інструктори, лікарі, психологи, але тільки тоді, якщо ти маєш шанс, якщо демонструєш свій талант.

Не всі можуть втримати особистісний ріст: наприклад, у одного гравця батько опинився на лікарняному ліжку, і він просто вибув з тренувань, інший – потрапив за грати, а сам тренер, маючи певну популярність після попередніх сезонів шоу, не хоче щось міняти.

Кайф серіалу в людських історіях, показаних з психологізмом і динамікою.

"Готель "Дель Луна" (Hotel Delluna)

Показ: tvN, Південна Корея

Цьогорічний продукт південно-корейських майстрів, чиє кіно є ледь не краще в світі.

"Готель..." – химерна суміш історичного екшну і містики, фільму жахів та комедії, драми і мелодрами, і оповідає історію про жінку-воїна, яка колись стількох повбивала, що стала злим духом і була за це приречена... керувати готелем з привидами.

Своєрідне покарання вона виконує вже тисячу років. Поки не вирішує наприкінці XX сторіччя взяти у помічники хлопчика, який за 20 років виростає в прекрасного легіня.

Ця історія оформлена вражаючою комп’ютерною графікою, і загалом серіал виглядає дорогим і добре підготовленим (бої, трансформація готелю, звірі, привиди – на рівні CGI голлівудських компаній).

Попри те, що гумор специфічний, а мелодраматизм відверто сентиментальний, і ріже око і вухо, не можна заперечити чарівливості "Готелю...", його формальної краси, сюжетної грайливості та нетиповості для нашого глядача, що й робить перегляд серіалу як мінімум оригінальним поводженням часу.

Поки вийшло шість 70-хвилинних серій.

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас може також зацікавити:

Велика маленька брехня... та ще 7 кайфових драматичних серіалів

7 серіалів, які варто подивитися після "Гри престолів"

10 найкращих серіалів про політику

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні