10 книжок для тих, кому трохи за 10

10 книжок для тих, кому трохи за 10

Більшість дітей та підлітків чомусь вважають, що читати – це нудно. Але мені здається, вони просто не знають хороших книг.

Мені 10 років, 5 із яких я з величезним інтересом читаю (а до того мені ще 5 років читали батьки).

Також я пишу про улюблені книги в свій Instagram.

[BANNER2]

Для "Української правди. Життя" я вирішила скласти рейтинг найкращих україномовних книжок для дітей та підлітків – з 10 по 1 місце.

Впевнена, що вони будуть цікаві моїм одноліткам. Ну, дівчатам точно!

10 місце

"НОВЕНЬКА ТА ІНШІ ІСТОРІЇ"

Оксана Сайко, "Видавництво Старого Лева"

Мені ця книга сподобалася різнобарвністю історій. Одна історія – це один розділ.

Таких оповідань досить багато, і всі вони дуже різні: одне про добро, друге про сміливість, третє про любов, четверте про дружбу, п'яте про співчуття…

Всі вони закінчуються тим, що добро перемагає, а зло стає відоме усім.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Новенька та інші історії, Оксана Сайко, Видавництво Старого Лева Привіт! Книга цікава, проте вона мене розчарувала. Я думала, що це одна велика повість, а виявилося, що кожна глава - окрема історія. Вони дуже цікаві, з цим не посперечаєшся ніяк. Про життя школярів та школярок, про дружбу та добро, про співчуття та справедливість, про сміливість та про те, що перше враження інколи неправильне... Ну, в цілому супер.😁😁😁 #люблючитати #читання #книгидляпідлітків

Публикация от Ангеліна С. (@b00k_angel) 5 Окт 2019 в 2:12 PDT

9 місце

"ЗОСЯ З ВУЛИЦІ КОТЯЧОЇ"

Агнєшка Тишка, "Видавничий дім "Школа"

Це дуже-дуже кумедна серія книг про дівчинку Зосю, яка переїхала з міста до села. Там на неї чекатимуть цікаві, смішні та незвичайні пригоди.

Наприклад, одного разу вони з молодшою сестричкою та тіткою влаштували похорон мертвого пацюка! А ще конкурс найкрасивішого павука! І ще цілу купу всього.

Про Зосю ціля серія книг від Агнєшки Тишки

Під час читання я жодного разу не занудьгувала.

8 місце

"ЧУДОВЕ ЧУДОВИСЬКО"

Сашко Дерманський, А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Одного разу у Соні з'явився незвичайний друг – Чудовисько! Ну або ж Чу Пластиліненко, як його почали називати, відколи він почав ходити до "людитинської" школи. Там він і розплачувався обожнюваними пластиліновими баранцями у буфеті.

За сюжетом йому треба поспішити зібрати 7 подяк від людей до Великого Жахливого Збіговиська, щоб його не закинули в країну Жаховиськ.

Книга дуже смішна та непередбачувана.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Чудове Чудовисько, Сашко Дерманський, видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА Ти віриш в чудовиськ? І я також не вірю! Та що там говорити, навіть Соня з книги не вірила! Аж поки воно не прийшло до неї... Вони почали дружити, проте на Великому Жахливому Збіговиську виявилося, що чудовиськам заборонено дружити з "людитинами". Отож Чу доводиться збирати 7 подяк від людей... Але що робити Соні коли їй не дає спокою глипач? А коли вона дізнається що він перевтілився в її милого песика? А якщо він щоночі п'є її кров? А якщо 1 подяка несправжня, і Чу можуть закинути у країну Жаховиськ?????????!!!!!!!!!!!!!!!!! Дізнайтеся про все у цій неймовірно захопливій книзі. #люблючитати #читання #книгидляпідлітків

Публикация от Ангеліна С. (@b00k_angel) 5 Окт 2019 в 2:28 PDT

7 місце

"ПРИВІТ, ЦЕ Я"

Ніна Е. Ґрьонтведт, "Видавництво Старого Лева"

Ця книга – щоденник дівчинки Уди. Туди вона записує буквально все своє підліткове життя: свої ідеї, переживання, думки, дії…

У книзі багато всіляких картинок, написів, малюнків. Розділи дуже короткі – від половини до декількох сторінок. Уда мешкає на маленькій тихій вуличці разом з мамою, татом, вередливою молодшою сестричкою та рибками. Має найкращу подругу, ходить до звичайної школи у 8 клас.

Про дівчинку Уду є 4 книги від Ніни Е. Ґрьонтведт

Історія про Уду має таке ж цікаве продовження у наступних книгах: "Абсолютно НЕ цілована", "Супер літо" та "Happy End попри все?".

6 місце

"КАРЛОТТА"

Дагмар Хосфельд, "Видавництво "Ранок"

Серія з 4 книг про Карлотту – дівчинку, що вчилася в інтернаті "ПринцЗеє".

У неї були батьки, та вони розлучилися, і головна героїня з батьком вирішили, що вона вчитиметься там.

"Карлота", Дагмар Хосфельд

Зараз тато живе сам, на відміну від мами, котра вийшла заміж за "Бегемота", як Карлотта потай його називала. У них уже є двоє малих близнят. На вихідних та на канікулах дівчинка більше полюбляла жити у тата, та він на кілька років поїхав у відрядження, і головній героїні доводилося жити у мами.

За сюжетом Карлотта знаходить багато друзів та потрапляє в різні цікаві пригоди.

5 місце

"ПЕРЕХІДНИЙ ВІК… МОЄЇ МАМИ"

Ірина Мацко, ВЦ "Академія"

Історія про звичайну тринадцятирічну дівчину Алю. Вона живе разом з мамою, татом та кицею. Також у неї є бабуся, дідусь, подруга… Рідні її часто не розуміють.

Аля прочитала, що вік 13 років дуже незвичайний. Наприклад, у США немає автобусів з номером 13, у Франції будинків, у деяких літаках сидінь, у деяких готелях номерів. Але про це число є і позитивна інформація. Тож доводиться змиритися з тим, що є.

Дівчинка живе звичайним життям, в якому, втім, трапляються цікаві ситуації. Наприклад, до її школи перейшов давній друг із села, у таборі їй підморгує вожатий, а подруга Марта каже, що пішла з дому…

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Перехідний вік... моєї мами, Ірина Мацко, видавництво Академія Ця книга про звичайну собі дівчинку Алю, якій 13 років. Вона про дорослішання, про перехідний вік. Тут просто описується її звичайне життя. Школа, табір, друзі... Звичайне життя. Але вона мені чимось дуже сподобалася. Сама не знаю, чим. Можливо, тому, що Аля така, як я. Ну майже-майже. І я ніби зрозуміла, що на мене чекає. Це ніби я, тільки на три роки старша, з іншим іменем, з іншими друзями і з іншою сім'єю. Я ніби пережила все це в майбутньому, якщо так можна сказати. ОТОЖ ДУМАЙТЕ САМІ, АЛЕ 99%, ЩО ВОНА ВАМ ДУЖЕ ДУЖЕ СПОДОБАЄТЬСЯ. #люблючитати #читання #книгидляпідлітків

Публикация от Ангеліна С. (@b00k_angel) 6 Авг 2019 в 1:45 PDT

4 місце

"ЙОРҐЕН + АННА = ЛЮБОВ"

Вігдіс Йорт, "Видавництво Старого Лева"

У дівчинки Анни до одного дня було звичайне життя. До дня, коли у школу прийшов новенький Йорґен. І ось тоді для неї багато чого змінилося…

Красуні Еллі хлопець також припав до смаку, і боротьба за нього виявилася аж ніяк не простою.

"Йорген+Анна=Любов", Вігдіс Йорт

Книга мені сподобалася тим, що у ній дівчинка з найкращою подругою потрапляють у різноманітні пригоди.

А ще несподіваними поворотами подій, які змінюють весь сюжет.

3 місце

"НЕВГАМОВНА КЕЙТІ"

С'юзен Кулідж, "Видавництво Старого Лева"

Це книга про дванадцятирічну дівчинку на ім'я Кейті, котра виросла найстаршою в багатодітній сім'ї без мами.

Вона була ватажком у їхній "зграї", та завжди придумувала щось цікаве та веселе разом з найкращою подругою Цесі, яка завжди ходила з ними, та інколи з молодшою сестрою Кловер.

Та одного дня трапилося те, чого ніхто в сім'ї аж ніяк не очікував. Воно на кілька років зовсім змінило не тільки життя Кейті, а й її саму.

А ще життя тата, тітки, помічниць, братів, сестер, подруги…

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Невгамовна Кейті, С'юзен Кулідж, Видавництво Старого Лева. Привіт! Хочу вам розповісти про цю надзвичайну книгу. Я розшукала її в бібліотеці, разом з іще одною, яка буде наступна. Ця книга дуже дуже захоплива, і я прочитала її за кілька вечорів. У ній розповідається про дванадцятирічну дівчинку, яка росла найстаршою в багатодітній сім'ї. Мами у них не було, і замість неї була тітка. Жили вони добре, та всього кілька хвилин на гойдалці, і для Кейті життя повністю перевернулося на кілька років... Ця книга вчить любити своїх братів та сестер, не сумувати, якщо зламав собі щось😁, та звісно ж, цінувати життя. Напочатку книги Кейті була просто невгановним неслухняним дівчам, а наприкімці чемною, красивою та доброю дівчиною. #люблючитати #читання #книгидляпідлітків

Публикация от Ангеліна С. (@b00k_angel) 30 Сен 2019 в 2:40 PDT

2 місце

"КЛУБ ЧЕРВОНИХ КЕДІВ"

Ана Пунсет, "Видавництво Старого Лева"

Історія про чотирьох дівчат: Лусію, Фріду, Беа та Марту. Вони дружили ще з першого класу, завжди та всюди були разом та заснували клуб Червоних Кедів. Та ось Марта переїжджає до Берліна…

Подругам дуже тяжко без неї. Вони всіляко шукають нагоди провідати дівчинку, аж ось їм на очі потрапляє оголошення: можна зняти танець на конкурс, а переможці летять до БЕРЛІНА!!!

"Клуб червоних кедів", Ана Пунсет

Чи вдасться дівчатам виграти конкурс, якщо на них чекатиме дуже багато проблем?..

Книга дуже захоплює, і ти ніби переживаєш всі події разом з подругами, дуже сподіваєшся на їхню перемогу, та обурюєшся, коли їм заважає Маріса з клубу Модних.

1 місце

"ЛОЛА"

Ізабель Абеді, "Видавництво "Ранок"

Ооо, ну "Лола" – це просто мій бестселер. Я перечитала цю серію з 9 книг стільки разів, що й полічити не зможу!

Це книга про дівчинку, котра в кожній книзі уявляє себе кимось іншим. Наприклад, у першій – поп-зіркою, у другій – репортером газети, у третій – секретним агентом… І усе це ТАААК цікаво описано!

Серія з 9 книг про Лолу, Ізабель Абеді

Сім'я у неї дуже незвичайна: тато з Бразилії, трирічна тітка, дідусь, який не розрізняє кольори… У кожній книзі вона переживає просто ВЕЛИЧЕЗНУ кількість різноманітних пригод.

А ще сюжет може робити максимально несподівані повороти. Вона мені настільки подобалася, що я могла годинами сидіти та читати. Та що там годинами – ДНЯМИ!

Ангеліна Степуренко, 10 років, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Найкращі книжки світу, або Що має прочитати кожен

Найкращі українські книжки, або Що має прочитати кожен

Як привчити дітей до читання? Поради 14-ти річної книжкової блогерки

Як читати сучасним дітям – 5 методів, як робити це цікаво

Як вивчати з дитиною літературу, якщо вона не хоче читати

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні