Що подивитися у листопаді: 2 версії "Війни світів", нові сезони "Методу Камінскі" та "Касл-Рок" + ще 3 серіали

Що подивитися у листопаді: 2 версії Війни світів, нові сезони Методу Камінскі та Касл-Рок + ще 3 серіали

Оскільки ця добірка серіалів є рекомендацією, то в теперішньому списку нема "Хранителів", які провалили сподівання і фанатів, і критиків (повнометражний фільм Зака Снайдера 2009 року залишається недосяжним рівнем екранізації цього однойменного коміксу).

Натомість рекомендуються для перегляду чергова візуалізація творів Стівена Кінга і Герберта Веллса ("Війну світів" феноменально поставили двічі в одному і тому самому місяці).

Плюс японсько-британська поліцейська драма і продовження кращої комедії всіх часів з Майклом Дугласом в головній ролі.

"Обов’язок"/"Ганьба" (Giri/Haji)

Показ: BBC One (Велика Британія), Netflix (World-wide)

Черговий прорив серіального творення, коли телевізійний світ здатен захопити аж до забуття реальності, і в той самий час, дуже глибоко і тонко передати людське життя, з усією його складністю.

В цьому неймовірно і водночас зрозуміло закрученому 8-серійному міжнаціональному клубку подій поліцейський процедурал поєднується з людською драмою, а кримінал з мелодрамою.

Протистояння мафіозних кланів в Японії та Британії відбувається одночасно з пізнанням однією японкою власної гомосексуальності.

Японець-поліцейський розуміє, що його шлюб закінчився, а британська поліцейська знову опиняється перед вибором "мораль чи почуття"...

Сценаристу Джо Бартону ("Люди") вдалося почати історію відразу в двох протилежних точках земної кулі – в Токіо і в Лондоні, поєднати тамтешні мафії, і за допомогою одного якудзи, який закохався в доньку боса і зробив її вагітною, розпочати війну майже у двох країнах.

І все це виглядає переконливо і драматично сильно. В режисерах Джуліан Фарріно ("Футболісти"), а в ролях Келлі Макдональд ("Жертва").

"Метод Камінскі" (The Kominsky Method)

2 сезон. Показ: Netflix, США

2-й сезон бога комізму шоураннера Чака Лорре ("Два з половиною чоловіки") настільки ж прекрасний, як і перший.

Цей невгамовний сардонічний сміх двох 70-80-річних дідуганів Сенді (Майкл Дуглас) і Нормана (Алан Аркін), які серйозно і дотепно жартують зі свого старечого життя, захоплює попри жовч та в’їдливу правдивість.

Один каже: "В цьому місяці я вже на четвертому похованні". Інший продовжує: "В нашому віці – це світське життя".

Норман: "Розмірковую над тим, щоб стати наркоманом". Сенді: "Прокидаюсь зранку, і не знаю – радіти з цього чи сумувати".

Розмови щодо простатиту тут на кожному кроці, також згадуються проблеми піти в туалет, витерти дупу, а заняття сексом – це просто історія про героїзм. Сміх крізь сльози, словом.

Часом грубувато, часом слизько, але це життя. І добре, що з нього можна так посміятися.

Бонусом ідуть серйозні теми – що 90% Гільдії американських акторів сидять без роботи, як стверджує Сенді, а у багатих людей діти стають наркоманами і алкоголіками і нічого не вміють в житті, як у Номана.

Блискуче!

"Війна світів" (War of the World)

Показ: ITV Studios (World-wide), BBC (Велика Британія)

Лише три 55-хвилинні серії – це малувато як для Герберта Веллса і любителів фантастики, але це більше ніж було у Спілберга з його екранізацією славетного роману.

А загалом, це помітне явище, недооцінене масовим глядачем, що виставили йому недобрий рейтинг у 5,6 на IMDB.

Помітне, принаймні, через точне використання часу, коли писався роман і коли на землю прибули марсіани – кінець XIX сторіччя: вікторіанська Англія, карети, гармати, повільні кораблі – і на фоні цього надсучасні триноги інопланетян.

Сценарист Пітер Хернесс (автор розкішного серіалу "Джонатан Стрендж і містер Норрелл") точно описав натуру тогочасних англійців, але додав деталі, відсутні в романі. Наприклад, марсіани виходять з кораблів, і стають монстрами, що вбивають людей; гинуть вони не так як в романі; починають терраформування, чого теж не було у Веллса.

І звісно, не було в романі такого мелодраматизму. Але це створює самостійний і дуже навіть концептуальний світ, де, зокрема, точаться суперечки про долю, послану Богом, і чи Бог взагалі снує. Цікаво.

"Війна світів" (War of the Worlds)

Показ: Canal+, Франція, Велика Британія, США

Ще одна версія роману Геберта Веллса, яка вийшла в акурат саме зараз. З тою відмінністю, що події відбуваються в наш час, і не тільки в Англії, а по всьому світі, і, звісно, прибульці прибувають не з Марсу.

Фактично, від Веллса залишилася лише назва. А загалом – це мікс "Контакту", "Дня Незалежності" та "Глобального вторгнення: Битва Лос-Анджелес" з одним несподіваним нюансом з маловідомого новозеландського фільму "Тиха Земля".

Порожні міста з кинутими повсюдно машинами як в "28 днях потому", набіги на аптеки і супермаркети як в "Всесвітній війні Z" і три купки тих, хто вижили, і пробираються крізь хаос постапокаліпсису паралельно у Франції та Англії...

Після максимально моторної першої серії наступні 7 серій проходять на середньому ходу та в мінорному настрої, що псує попередній захват, але інтрига про звук, який чують деякі, про сліпих, які стають зрячими, та про інопланетян, що є кіборгами, примушує дивитися до фіналу...

Сам же фінал – справжній шок, а от пояснення пропонують шукати на в наступному сезоні.

"Касл-Рок" (Castle Rock)

2 сезон. Показ: Hulu, США

Це територія короля містики і жахів Стівена Кінга, серіал для любителів його творчості – саме для них (і як данина самому королю) тут все насичено деталями з його творів, створюючи цілий світ Кінга.

На дорозі може трапитися назва "В’язниця Шоушенк, 18 миль", по телевізору йти репортаж про повстання в’язнів, а в одній з ролей фігурувати Тім Роббінс (все як з "Втечі із Шоушенка").

Вказівник може стверджувати, що "Касл-Року 400 років" (головне місто подій у Кінга). Чи район міста може мати ім’я "Доля Єрусалиму" (як в однойменному оповіданні чи у вигляді скорочення "Доля Салему" – одного з часто вживаних місць і назв Кінга).

Актори, режисери і продюсер цього серіалу так чи інакше мають стосунок до кінговських екранізацій.

І, звісно, деталі сюжету – крихти з багатого і великого хліба Кінга, розсипаного по всьому тлу.

2-й сезон не є продовженням 1-го, це нова історія, про медсестру і її доньку, що втікають від минулого. Але як же це все закручено, насичено і напружено!

Страшно, і відірватися не можливо. А для фанатів – клондайк! Раджу.

"Жити з самим собою" (Living with yourself)

Показ: Netflix, США

Ця комедійна драма (чи драматична комедія) воістину на злобу дня, і є своєрідним серіальним втіленням методу вирішення проблеми по типу "купи козу".

Майлс (Пол Радд), замучений проблемами вдома і на роботі, вирішує скористатися порадою друга, і піти в якесь чудодійне "спа", де ніби то здатні повністю оновити людину.

Що і робиться в прямому значенні – Майлса клонують. Але, у його випадку, оригінал не змогли ліквідувати, бо сірчана кислота закінчилася.

Тепер існує два Майлса і один будинок, дружина і робота. Жарт не вдалий, та, як кажуть китайські клонувальники "Жарт – це гостра приправа життя"...

Протиставлення нашого зациклення на проблемах життю з високо піднятою головою і в щасті – доволі прямолінійне. Але невільно задумуєшся в правильності такого протиставлення.

Просто висунь голову з вікна машини, щоб вітер скуйовдив волосся; пробіжи крізь поле кукурудзи; збери урожай яблук; і зроби комплімент дружині, чесний комплімент. І краще все це зроби раніше, ніж пізніше, коли поруч вже буде твій клон. Смішно, але повчально.

"В пошуках Аляски" (Looking for Alaska)

Показ: Hulu, США

За останній місяць ця романтична і комедійна драма на 8 серій, певно, є кращою для підлітків в даному поєднанні жанрів.

Старша школа з першими незручностями у стосунках з протилежною статтю, дружні та не дуже підколи з добрим і злим гумором, вироблення власної протидії булінгу і складності з науками, коли гормони вирують – це все, таке банальне, тут постає в грайливій і розумно – поданій формі.

Джош Шварц, творець пристойного рівня продуктів на кшталт "Пліткарки" 2009 року і "Втікачів" 2017-го, створив варте рекомендації шоу.

Чесно, не часто почуєш такі дотепні фрази, як "це було так гучно, що аж зачепило мої почуття" або "гірше паління цигарок в тебе виходить лише зваблення дівок".

На додачу у головній жіночій ролі знімається дивовижної вроди Крістін Фросет ("Спільнота"), яка здатна притягти і утримати біля екрану значну частину юнацької аудиторії.

А Чарлі Пламмер ("Підпільна імперія"), граючи головну чоловічу роль, зміг настільки відчутно створити образ повного комплексів хлопця, що молодий глядач точно ототожнить себе з ним!

Кому перелік з 7 серіалів виявиться замалим, додаємо: симпатичним є фінальний, 4-й сезон "Пана Робота"; варті уваги дуже напружені та закручені "Дублінські вбивства", а "Лаймтаун" може заінтригувати навіть маститих любителів детективів про секти, хоч і відразу кидається в очі аналогія з "Вайверд Пайнс", а виконавиця головної ролі, Джессіка Біл, вже брала участь у "сектанській" детективній драмі "Грішниця".

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас може також зацікавити:

10 кращих серіальних екранізацій сучасності: The Walking Dead, Legion, "Ковбой бібоп", "Хранителі", "Титани" та інші комікси

Гра престолів: психолог пояснює, за що ми так полюбили серіал

Серіал "Чорнобиль" від HBO: коментують ліквідатори аварії на ЧАЕС

10 кращих серіалів осені: "Догори дригом", Criminal, "Захоплення", "Зізнання", "Розчарування" та інші

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні