11 досягнень української музики 2010-х: європейське покоління, тренди на українську та реп, закордонні гастролі

11 досягнень української музики 2010-х: європейське покоління, тренди на українську та реп, закордонні гастролі

Десятиріччя підходить до завершення.

У 2010-ті в Україні відбулися соціально-політичні потрясіння, але в культурній сфері остаточно закріпилися європейські цінності.

Це, зокрема, сталося й з українською музикою.

[BANNER1]

Деякі зі змін на нашій музичній сцені за останні десять років можуть здатися суперечливими. Але чимало з них відкривають нові перспективи для вітчизняних артистів.

Про них і поговоримо.

Поп-музика розриває з минулим

Примітивні аранжування, вульгарні образи, сексуальна об`єктивація – такі риси були притаманні великій частині вітчизняної популярної музики у 1990-х і 2000-х.

Але в останні десять років ситуація почала змінюватися. На горизонті з`явилися поп-музиканти із хорошим смаком, які при цьому орієнтуються на масового слухача.

Джамала принесла в український поп дух джазу та неосоулу. У 2016-му із піснею "1944" співачка перемогла від України на "Євробаченні-2016" у Швеції.

Після участі в гурті "Пара Нормальных" Іван Дорн взявся за сольні експерименти. Співак привніс в український поп елементи фанку, R`n`B, неосоулу та електроніки.

У 2010-х із танцювальної сцени на музичну прийшов лучанин Дмитро Монатік (MONATIK). До нього такого денс-груву в українській поп-музиці ще не було.

У 2017-му на українському поп-небосхилі з`явився гурт KAZKA. Музиканти виконують поп-музику за західними лекалами, поєднуючи її з українським та індійським фольклором.

Гурт продюсує Юрій Нікітін та його компанія mamamusic, відомі співпрацею із Вєркою Сердючкою, NikitA, "НеАнгелы" та іншими

Нова хвиля інді-музикантів

Під впливом Революції Гідності в 2013-2014 роках в Україні активізується велика кількість музикантів, незалежних від продюсерів і великих лейблів.

Вони викладають свої пісні в інтернет та орієнтуються на прогресивних представників британської та американської сцен.

5 Vymir, Atomic Simao, Blooms Corda, Brunettes Shoot Blondes, Cape Cod, Cepasa, Dakooka, The Erised, Latexfauna, Morphom, Panivalkova, Postman, Sasha Boole, Secret Avenue, Stepan I Meduza, Sophie Villy, Tape Flakes, Tik Tu, Vivienne Mort, Zapaska, "вагоновожатые", "Гапочка", Yeyo, "НастяЗникає", "Один в каное", – ось лише невеликий список вітчизняних інді-музикантів, на яких варто звернути увагу.

Таких артистів підтримують інді-лейбли. Від 2016-го київський лейбл Masterskaya відкрив українським слухачам Constantine, YUKO, [O] і не тільки.

У 2017-му Ната Жижченко (ONUKA) та Євген Філатов (The Maneken) заснували лейбл VIDLIK, який відтоді видав релізи Jerry Heil, The Elephants, wwwaaavvveee та інших.

А цієї осені київський музикант Костянтин Почтар (5 Vymir, Postman) і режисер Андрій Бояр створили лейбл WATRA, який також підтримуватиме незалежних українських артистів.

Фольк поєднується з електронікою

Здружити українську фольклорну музику з електронною наші артисти намагалися і раніше. Найбільш вдало це виходило у Katya Chilly, Max Chorny, Stelsi, Zavoloka та інших.

Та саме в 2010-х фольктроніка стала трендом в українській музиці та отримала попит у слухачів.

Великою мірою на це вплинула Ната Жижченко завдяки своєму проекту ONUKA, що сформувався у 2013-му. Далі фольктронну хвилю підхопили YUKO, Antonina Project, Go-A та інші.

Український рейв отримує нове дихання

Від 2014-го в Києві проводиться СХЕМА – рейв-вечірки на секретних локаціях.

А від осені 2018-го в столиці відбулося вже дві вечірки британського проекту Boiler Room.

У 2017-му відоме британське видання Resident Advisor внесло київський Closer у топ-20 клубів світу.

Світові перемоги важкої музики

Вітчизняні музиканти важких жанрів гідно проявили себе на закордонних конкурсах.

У 2016-му донецьке рок-тріо SINOPTIK перемогло на музичному чемпіонаті Global Battle Of The Bands.

А у 2018-му волинський фольк-метал-гурт MOTANKA зайняв друге місце на німецькому конкурсі W:O:A Metal Battle.

У 2015-му горлівська метал-формація Jinjer підписала контракт із Napalm Records – відомим австрійським рок-лейблом, що співпрацював із The Smashing Pumpkins, Oomph!, Powerwolf, Skindred, Tiamat та іншими.

У минулому році Napalm Records уклав аналогічні угоди із киянами Stoned Jesus і вже згаданими MOTANKA, а на початку 2019-го – із львівським martial metal-бендом "1914".

Академічних музикантів визнають у світі

Український диригент Кирило Карабиць став музичним директором Німецького національного театру в 2016-му.

А за рік українка Оксана Линів зайняла посаду головної диригентки опери австрійського міста Грац.

Реп стає популярним

Наприкінці 90-х український реп подавав надії, але досить скоро зійшов у андеграунд. Він почав повертати собі позиції наприкінці 2010-х.

У 2016-му врожай реп-хайпу зібрав київський гурт "Грибы". Музиканти заявили про себе загадковим кліпом "Интро" в YouTube.

Пізніше стало відомо, що за проектом стоять продюсер Юрій Бардаш, репери Симптом та 4atty, а також відеоблогер Kyivstoner.

Випустивши лише один альбом, "Дом на колесах. Часть 1", у 2018-му "Грибы" припинили існування через непорозуміння всередині гурту.

Велику роль у популярності українського репу зіграли дві артистки – alyona alyona та Alina Pash.

Перша – вихователька дитячого садочку з Баришівки на ім`я Альона Савраненко. Вона займається репом понад 10 років, але по-справжньому вразила слухачів лише минулоріч, із виходом синглу "Рибки".

alyona alyona дивує технічною читкою, а також сміливими текстами та бітами.

Аліна Паш – випускниця шоу "Х-Фактор" і колишня бек-вокалістка поп-зірок.

У 2018-му вона розпочала сольну кар`єру, поєднуючи закарпатський фольклор із сучасним R`n`B. Сама дівчина не вважає себе реперкою і використовує речитатив скоріше як прийом.

Цьогоріч яскраво заявив про себе реп-проект KALUSH. Музиканти читають абстрактний іронічний хіп-хоп у дусі гурту "Грибы".

Вони вже випустили два сингли і підписали контракт із Def Jam Recordings – американським реп-лейблом, що співпрацює з Каньє Вестом, Лудакрісом, Ріанною, Pusha T та іншими.

"Ціна Ритму", "Тулим", Freel, Денні Дельта, Аппекс – ось ще кілька помітних імен, що вигулькнули на новій реп-сцені. У наступному десятиріччі український хіп-хоп точно ще скаже своє слово.

Артисти частіше співають українською

Не в останню чергу на це вплинули зміни до закону "Про телебачення та радіомовлення", які Верховна Рада України прийняла в листопаді 2016-го.

Відтоді пісні українською повинні були займати не менше 25% радіоефіру, збільшуючись на 5% протягом наступних двох років.

Результат: вже у першому півріччі 2018-го україномовна музика зайняла 54% ефіру на загальнонаціональних радіостанціях.

За дослідженням видання Karabas Live, протягом 2010-х на україномовний репертуар перейшли чимало популярних артистів. Cеред них: Сергій Бабкін, Pianoбой, The Hardkiss, Тіна Кароль, Alyosha та інші.

Розквіт музичних фестивалів

Протягом останніх десяти років в Україні стало більше музичних фестивалів різних масштабів і форматів.

У 2015-му в Києві вперше відбувся фестиваль Atlas Weekend, що відтоді збирає актуальних і популярних музикантів з України та за кордону.

За рік так само у столиці пройшов перший Hedonism Festival, на якому виступають вітчизняні та закордонні зірки інді-музики.

Фестивалями не обділена і електронна сцена. Від 2017-го на заводі "Метробуд" у Києві відбувається Brave! Factory.

Цьогоріч мультикультурний фестиваль "ГогольFest", який включає музичну програму, отримав європейську премію EFFE Awards.

Серед важливих джазових фестивалів 2010-х відзначимо Leopolis Jazz Festival (Львів), Am I Jazz? (Київ), Jazz Bez (Львів, Перемишль та інші міста України та Польщі), Jazz On The Dnieper (Дніпро) тощо.

Артисти підкорюють стадіони

У 2014-му "Океан Ельзи" вперше зібрали столичний стадіон "Олімпійський", який має 70 тисяч місць.

У подальшому Святослав Вакарчук і музиканти збирали стадіони ще чотири рази: у 2016-му – в Одесі, у 2017-му – в Харкові, у 2018-му – в Києві, у 2019-му – в Дніпрі.

Також влітку 2019-го на НСК "Олімпійський" вперше виступив MONATIK із шоу "Love It Ритм".

Тенденція продовжується. У серпні 2020-го на "Олімпійський" вийде гурт "Без Обмежень".

Музиканти активніше гастролюють за кордоном

Наші артисти почали виступати за кордоном ще від початку 2010-х, а з прийняттям безвізу їхня закордонна активність помітно зросла.

Серед головних гастролерів – "ДахаБраха", Dakh Daughters, Stoned Jesus, "Океан Ельзи", Jinjer, SINOPTIK, Sasha Boole, Postman та інші.

Загалом за десять років українські музиканти відвідали США, Великобританію, Польщу, Молдову, Румунію, Ісландію, Францію, ОАЕ, Албанію, Китай, Мексику, Камбоджу, Колумбію, Македонію, Аргентину, Чилі, Південну Корею та інші країни.

Пилип Пухарєв, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Koldunova/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Як звучить Україна: 700 гуртів та виконавців

Тарас Чубай: Зараз українці – кошенята, яких мокають обличчям у купку лайна

Лідер гурту "Вагоновожатые" Антон Слєпаков: "Довбають" людей, які мають проросійську позицію, ми її точно не маємо"

Українська музика листопада: Pianoбой, alyona alyona, KAZKA, прогресивний метал та інше

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні