Серіали січня-2020: "Месія", "Правду кажучи", "Дракула" та ще чотири новинки

Ці серіали варто подивитися у січні 2020 року.

Нагадуємо, що така добірка виходить кожну першу суботу місяця.

Передноворічний і післяноворічний бум серіалів, спричинений зрозумілим бажанням телеканалів показатися на очі чим більшій кількості глядачів, – які крім стандартних вікендів мають і різдвяні свята, – подарував можливість побачити продукт на будь-який смак, доступний в такій кількості хіба що в літній період.

Тому в наш список, складений із серіалів Британії, Іспанії, США та Канади, не влізло ще з десяток інших шоу.

Натомість, як і повсякчас, в лідерах за кількістю одиниць продукту серед виробників чи/і демонстраторів стоїть Netflix.

Amazon і HBO ледь видніються за ним.

Apple TV+ існує лише другий місяць, але має сміливість другий місяць поспіль перебирати увагу на себе.

BBC традиційно є лідером в Європі, виробляючи багато мінісеріалів на 3-6 серій і випереджаючи за креативністю.

Іспанський провайдер-гігант Movistar (Telefonica Moviles España) видає все суттєвіші продукти, і те, що вона є торговою маркою телефонної компанії, скоро може забутися, як було і у випадку з Netflix, "відео-DVD на прокат".

[BANNER2]

Ми стоїмо на порозі цілковитої зміни телебачення. І в майбутньому залишаться тільки ті, хто буде здатний мінятися.

"Дракула" (Dracula)

Показ: BBC One, Netflix, Велика Британія

"Дракула" (Dracula)

При всій любові до всіх інших серіалів в списку, цей – найсмачніший!

Розвиток вампірскої теми, починаючись з безсмертного роману Брема Стокера, переходить в ідеальний британський іронічно-інтелектуальний дискурс між Богом і дияволом, стандартом і креативом, серйозністю і гумором. І за цим справжня насолода спостерігати і це слухати.

Те, як шоураннери і сценаристи Марк Гетісс ("Шерлок") і Стівен Моффат ("Доктор Хто") препарували історію про графа Дракулу (Клас Банг, "Квадрат"), треба вміти: тут класична, як в романі, оповідь із замком в Трансильванії кінця ХІХ сторіччя, вкраплена в детективну форму, де у жертви вампіра, дивом живої, випитує деталі страшних пригод сестра будапештського монастиря Агата (Доллі Веллс, "Гордість і упередження і зомбі"), яка, врешті, й сама стає частиною історії Дракули, продовжуючись вже в наш час.

Три півторагодинні серії – це Конан Дойль плюс Агата Крісті під виглядом "Страшних казок". "Я знав, що майбутнє буде наповнене чудесами, але не думав, що вони стануть буденністю".

Блискуче!

"Гурмани" (Foodie Love)

Показ: HBO España, Іспанія

"Гурмани" (Foodie Love)

Гарна сама по собі історія: в барі збираються люди, а глядач має змогу, як вуайєрист, бути невидимим свідком всього – підслуховувати розмови випадкових відвідувачів, дивитися за рухами коханців, дізнаватися, що вони їдять і як їм смакує, спостерігати за сварками, поцілунками, чи за тим, про що пише самотня письменниця, яка намагається здогадатися про те, що бачить і чує лише глядач.

"Я не боюся стати старою, бідною, самотньою жінкою, я боюся стати сумною, втомленою жінкою", – проговорює одна.

"Джин з тоніком створює чіткість в голові, тому люди й не п’ють один стакан, бо не можуть витримати чіткість", – говорить інша...

Важливо, що серіал знімала жінка, Ісабель Койшет ("Таємне життя слів"), яка давно спеціалізується на чуттєвому кіно, знімаючи про стосунки чоловіка і жінки романтичні фільми, пронизані еротичним флюїдами.

До 8 серій "Гурманів", де вона є ще й шоураннером, додається кухарський домішок, таким чином кіно стає смачним, приємним досвідом для широкої аудиторії любителів не поверхових серіалів.

"Правду кажучи" (Truth be told)

Показ: Apple TV+, США

"Правду кажучи" (Truth be told)

Коли в серіалах про злочин і кару з’являється бодай якийсь новий сюжетний виверт – вже є щастя.

В даному випадку ми завдячуємо ноу-хау письменниці з юридичною освітою Кетлін Барбер: серіал за її сценарієм – і за її ж дебютною книжкою "Ви спите?" – концентрує увагу читача на журналістці Поппі Сковілл-Парнелл (Октавіа Спенсер), творчині популярного подкасту, серія передач якої великою мірою вплинули на ухвалення вироку хлопцеві у справі вбивства. Але через 18 років новий матеріал примушує її переглянути однозначне ставлення до справи.

Вже посеред сезону, сюжет робить ще один кульбіт, і глядач, налаштований ніби на зрозумілий фінал, знову опиняється перед розбитим коритом питання "в хто ж убивця?"...

Чудовою роллю обвинувачуваного, вже дорослого хлопця, Аарон Пол нагадує часи свого найбільшого злету в "Пуститися берега".

А Ліззі Каплан, граючи одночасно дві ролі, ключових свідків у справы, сестер-близнючок, несподівано повторює нещодавній свій параноїдальний образ в "Касл-Рок".

Дуже цікаво!

"Чума" (La peste)

2 сезон. Показ: Movistar+, Іспанія

"Чума" (La peste)

"Править краще той, кого більше люблять, а не кого бояться", – з претензією на істину говорить дружина градоначальника Севільї.

Сумнівна максима, особливо, коли мова йде про Іспанію XVI сторіччя, де корупція крокує пліч-о-пліч з бандитизмом. Але серіал має два різні пласти, зумовлені сучасною кон’юнктурою.

З одного боку – це максимально предметне занурення в епоху, коли через екран ледь не відчуваєш сморід від тогочасних вулиць, коли пробирає жах від життя простого люду, не кажучи про повій-нелагалок, які гниють від сифілісу (це вам не гарненький "Версаль").

В цьому сенсі, другий сезон "Чуми" не відрізнити від першого, що 2017 року зробив серіал одним з кращих – це ідеальне історичне відтворення.

З іншого боку, "Чума" наповнилася конотаціями з нашого сторіччя – про права жінок, кращі умови праці та верховенство закону.

"Жодна жінка нічому не належить", – заявляє графиня, і це викликає сумнів в реалістичності такого положення справ в Іспанії означеного часу.

Рятує ситуацію детективна історія – вона захоплює остаточно.

"Месія" (Messiah)

Показ: Netflix, США

"Месія" (Messiah)

Що буде, якщо зараз відбудеться Друге пришестя Христа?

Якщо прийде Магді, Калкі чи інший місія, передбачений всіма релігіями світу?

Йому повірять, знову розіпнуть, не почують?

8-серійний серіал відповідає на це без містики – делікатно, утримуючи інтригу до фіналу. Він не дає однозначних відповідей, пропонуючи глядачеві самотужки вирішити – ким є Аль-Масіх.

Це той, хто спершу з’явився з Сирії і після проповіді якого 43-денна піщана буря поховала під піском армію ІГІЛ; за ким прийшли понад дві тисячі палестинських біженців до кордону палестинських земель, окупованих Ізраїлем; хто загадковим чином опинився в США в місті, де тайфун, знищивши всі будівлі, залишив неушкодженою церкву; хто пройшов по воді ставка перед монументом Вашингтона...

Історії людей, чиї життя потрапляють в поле тяжіння людини, названої пресою "Месія", переплітається з геополітикою всього світу та природними явищами, що таким чином виводить серіал на планетарний рівень, і надає йому значення культурного феномену.

Тонко і захоплююче!

"Простір" (The Expanse)

4 сезон. Показ: Amazon Prime Video, Канада-США

"Простір" (The Expanse)

Головна космічна опера серіального типу після закриття "Бойового крейсера "Галактика", на голову вище за спец-ефектами і драматургією.

На арену подій – Сонячну систему, де відбувається протиборство Землі, Марсу, баз на поясі астероїдів та супутників Юпітера – вибирається незрозумілий і очевидно позасистемний організм, Протомолекула. Паралельно починається війна мій планетами. Від макроподій глядач переходить до подій між людьми на космічному кораблі, на супутниках і Землі.

Четвертий сезон, зберігаючи дух серіалу і всі важливі лінії, виводить людей через гіперпросторові "кільця" в інші світи і трохи модифікує лексику персонажів – тепер вони дозволяють собі круте слівце, але органічність зберігається.

Кайф у тому, що герої розвиваються, ситуації розширяються, інтриг – цілий оберемок, а за рахунок прийому "кліффхенгер" – коли серія обривається в найцікавішому моменті, – серіал дивишся невідривно.

Тому цілком зрозуміло, чому його перекупив Netflix у каналу Syfy, а тепер у Netflix’у – Amazon. У 9-ї серії рейтинг був 9,8!

"Ернан" (Hernan)

Показ: Amazon Prime Vide, TV Azteca, Іспанія-Мексика

"Ернан" (Hernan)

Подібно до серіалу "Чума", іспанські кінематографісти і тут, здається, пірнають машиною часу в минуле, настільки все виглядає достовірним до найменших дрібниць.

Одяг, зброя, зачіски, манера їсти і поводитися – всьому віриш, дивлячись візуалізацію історії конкістадорів, які наприкінці XV-го сторіччя приплили до Мексики на чолі з Ернаном Кортесом.

До цього додається використання мов майя і нахуатль, побут індіанців і їх звичаї (показані навіть соціальні стосунки і те, як індіанці кохалися).

Доволі детально розбирається й історія Кортеса, який затопив власні кораблі, аби унеможливити повернення: суть не тільки в тому, що він, як агресор, вторгся на територію іншого народу, а й в тому, що об’єднав разом племена і знищив тоталітарний режим ацтеків, що влаштовували масові людські жертвоприношення, поширювали рабство і тримали в страху частину континенту.

Вісім 45-хвилинних серій показують нам історичну картинку в жанрі військового екшну, драми і мелодрами, роблять це ґрунтовно, без поспіху, професійно і натуралістично.

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас може також зацікавити:

10 кращих серіальних екранізацій сучасності: The Walking Dead, Legion, "Ковбой бібоп", "Хранителі", "Титани" та інші комікси

Гра престолів: психолог пояснює, за що ми так полюбили серіал

Серіал "Чорнобиль" від HBO: коментують ліквідатори аварії на ЧАЕС

10 кращих серіалів осені: "Догори дригом", Criminal, "Захоплення", "Зізнання", "Розчарування" та інші

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні