Кризою в Довженко-центрі зацікавились у найбільшій кіноспільноті Європи

— 2 грудня 2022, 14:30

Заклик захистити від знищення столичний Довженко-Центр почули в Європі. Звернення української культурної спільноти опублікував один із найбільших європейських кінопорталів Cineuropa.

Про це стало відомо з прес-служби Гільдії режисерів України, яка ініціювала створення відео.

У кадрі до глядачів звернулись відомі письменники, музиканти, журналісти, кінодіячі та інші представники культурної спільноти. Серед них: письменник та музикант Сергій Жадан, поет та прозаїк Юрій Андрухович, письменниця Оксана Забужко, журналістка та громадська діячка Яніна Соколова, музиканти гуртів Dakh Daughters та ДахаБраха, заслужена артистка України Ірма Вітовська, гендиректор Українського Інституту Володимир Шейко, письменниця та режисерка Ірина Цілик, продюсер та засновник Arthouse Traffic Деніс Іванов, режисер Роман Бондарчук, режисерка та продюсерка Ліза Сміт, продюсерка та співзасновниця Української Кіноакадемії Юлія Сінькевич, режисерка та засновниця Takflix Надія Парфан, режисер анімаційних фільмів Микита Лиськов, режисер та офіцер ЗСУ Сергій Лисенко та інші відомі діячі.

Організатори зробили дві версії відео.

"Коротка версія містить найточніші тези, які пояснюють важливість Довженко-Центру для українського та світового культурного контексту. Повна версія – це документ, в якому без змін та монтажу можна почути кожного(у), хто висловлюється проти знищення Довженко-Центру", – пояснили в Гільдії.

Відкритий лист кіноспільноти можна переглянути тут.

Читайте також: "У Довженко-центрі подали до суду на Держкіно та вимагають скасувати реорганізацію"

Про що йдеться в зверненні

У відеозверненні культурні діячі вимагають: скасувати наказ про реорганізацію Центру, який зараз є "призупиненим"; призначити на посаду Олену Гончарук, яка виграла прозорий конкурс; надати Довженко-Центру статус Національного кінофонду, а також розібратись у ситуації з керівництвом та діями Держкіно, які призвели до кризи у Довженко-Центрі.

Читайте також: "Що цінного є в архівах Довженко-Центру та чому активісти його захищають"

Що таке Cineuropa

У Гільдії підкреслили, що завдяки публікації на платформі Cineuropa міжнародна кіноспільнота висловила довіру до репутації Довженко-Центру, який робить вагомий внесок в культурну дипломатію, особливо під час війни.

"Cineuropa — це одне з великих індустрійних медіа, яке читає професійна аудиторія. Вихід матеріалу там означає, що ситуація виплеснулася далеко за межі нашої кіноспільноти. Тепер це вже європейська історія, за котрою стежитимуть і далі. І, на жаль, у цьому контексті українська влада виглядає, відверто кажучи, не дуже добре", – пояснив засновник та керівник кінокомпанії Arthouse Traffic та співзасновник Одеського міжнародного кінофестивалю Деніс Іванов.

Що відбувається із Довженко-Центром

Влітку 2022-го стало відомо про реорганізацію Довженко-Центру – культурного центру, музею кіно та найбільшого кіноархіву України. Реорганізацію ініціювало Державне агентство з питань кіно. 17 серпня 2022 Держкіно видало відповідний наказ, що фактично означає ліквідацію цілісного мистецького комплексу.

2 листопада Центр втратив свого керівника Олену Гончарук – її відсторонили від обов’язків за рішенням Державного агентства з питань кіно.

Натомість на посаду тимчасово призначили "кризового менеджера" – Юлію Каждан, яка не має досвіду роботи у галузі. Каждан працювала в сфері бухгалтерського обліку, заснувала кінологічний бізнес та проводить сеанси гіпнозу. У Довженко-Центрі опублікували колективну заяву, де назвали дії Держкіно вторгненням і намаганням знищити Центр.

Згодом стало відомо, що Юлія Каждан самоусунулась, а на місце виконувача обов‘язків призначили кінокритика Андрія Алфьорова. Це також викликало широкий резонанс серед захисників Центру. Громадскість продовжує виступати на захист Довженка-Центру. У мережі ширяться флешмоби, на більшості културних подій організатори згадують про ситуацію з Довженко-Центром. Так, на фестивалі документального кіно "Докудейз" була ціла низка акцій на підтримку установи.

Реклама:

Головне сьогодні